Važnost imena

  Europska komisija tvrdi da je Europski način život, uključiv način života i kao što znamo potpuno ignorira, da ne kažemo briše našu grčko-rimsko-kršćansku prošlost. Političari je mogu ignorirati, ali ne mogu pobjeći od naše sudbine koja je u njoj upisana.

  Svi znamo priču, legendu o Petru prvom i Petru posljednjem. Po toj legendi u koju vjeruje katolička crkva prvi papa se zvao Petar (Sveti Petar),a tako će se zvati i posljednji papa. Zbog toga je u katoličkoj crkvi papi trajno zabranjeno uzeti ime Petar. Ova priča, ova legenda nije došla iz vedra neba nego iz povijesti i ona ne predstavlja obično praznovjerje u koje ljudi vjeruju.

  Kao što svi znamo iz rimske povijesti osnivač grada Rima se zvao Romul, a prvi car je bio Augustus. Isto tako svi znamo da se posljednji rimski car u Rimu zvao Romul Augustus što je promjenjeno u Augustul pošto je on bio maloljetan.

  Nastavljajući istim putem red je podsjetiti se kako se prvi car Bizanta zvao Konstantin, isto kao što se zvao posljednji kojemu moderni povjesničari davaju broj XI iako je u stvarnosti trebao imati broj XIII.

  Slično nam se u Europi dogodilo s imenom Karlo. Svi znamo da se prvi okrunjeni postrimski car zvao Karlo. Njegovi nasljednici će stvoriti Sveto Rimsko Carstvo koje 1519 godine krunidbom Karla Habsburga postaje trajno nasljeđe ove dinastije čiji posljednji car će se zvati Karlo. Krajem prošle godine na poziciju predsjednika Europskog vijeća Europske unije je stupio Charles Michel što predstavlja “zanimljiv” izbor.

  Ova sudbinska igra s imenima se odigrala i u Rusiji. Dok su počeci dinastije Rurjiković izgubljeni u vremenu oni dinastije Romanov su svima nama dobro znani. Prvi car Romanov se zvao Mihajlo, a i posljednji je nosio isto ime. Formalno je 1917 godine Nikolaj Romanov abdicirao u koristi brata Mihajla koji biva od vojnika i ruskih gradova proglašen carem, ali on će na kraju odbiti preuzeti vlast u svoje ruke. Bez obzira na to Mihajlo je neupitno bio car i u tom svojstvu je predsjedavao zasjedanjem ruske vlade 16 ožujka 1917 godine. Gledajući iz ruske perspektive igra s sudbinska igra s imenom Mihajlo nije završila pošto se posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza zvao Mikhail Gorbačov. Mikhail je ukrajinska verzija imena Mihajlo. Ove godine na drugu poziciju u Rusiji je stupila osoba koja se ponovno zove Mihajlo što znači da se Moskva odlučila igrati s sudbinom. Riječ je o Mikhail Mišustinu koji je na opće iznenađenje svih izabran ove godine za premijera

  Sličnu situaciju imamo i u Velikoj Britaniji gdje će se budući kralj zvati William. Riječ je inače o imenu s kojim počinje engleska kraljevska kronologija. 1066 godine William I osvaja Englesku i od njega u direktnoj liniji potiču svi kasniji kraljevi. Tokom života svih engleskih, britanskih kraljevi imena William došlo je do političke anarhije, borbe za vlast i da ne kažemo rata. Drugog Williama su ubili vlastiti ljudi, treći je bio nizozemski kralj koji osvaja Englesku, Škotsku i Irsku,a četvrti je umirući držao vlast do punoljetstva kraljice Viktorije. Činjenica da će budući kralj Velike Britanije biti William V nam ukazuje na veliku političku krizu koja može rezultirati ukidanjem ove države ili monarhije. Isto vrijedi i za ime njegovog oca Charles (Karlo).

  Hipotetski moguće je zamisliti situaciju u kojoj je 2024 godine u Rusiji na vlasti Mihajlo, u Europskoj uniji Karlo, a kralj Velike Britanije se zove William što su sve sudbinska imena za Europu. Nužno nam je ne zaboraviti da se predsjednik Europskog Vijeća zove Charles što predstavlja originalnu verziju imena Karlo. Jedino nam još u tom scenariju nedostaje papa Petar II pa da imamo kraj europske povijesti.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Kao što smo ranije govorili u kršćanstvu simbolika predstavlja baš sve,a simbolika ovog napada je bila užasna. Hitler je napad na SSSR nazvao Operacija Barbarosa po […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina