Uzbeci

  Najvažnija, demografski najveća srednjeazijska država je Uzbekistan. Njome kao i ostalima upravlja autokratski predsjednik što je zajedno s represijom i siromaštvom dovelo do toga da Uzbeci migriraju na Zapad.

  Prvog doživotnog predsjednika Uzbekistana je kao i u ostalim sovjetskim republikama instalirao Gorbačov. Raspadom SSSR-a ekonomist Islam Karimov postaje praktički apsolutni diktator s zadatkom formiranja nacionalnog identiteta. Tijekom 90tih on državnim simbolom proglašava Timur Lenka (1336-1405) i počinje promovirati Islam.

  To koketiranje s vjerom završava u veljači 1999. kada Islamisti pokušavaju ubiti Karimova i vladu. 7 mjeseci nakon tog neuspješnog pokušaja islamski ekstremisti su proglasili sveti rat protiv Uzbekistana !?

   Od tada pa sve do danas Uzbekistan ratuje protiv islamista i njihovih simpatizera. U određenom smislu već duže vremena se svim protivnicima režima lijepi etiketa islamista, a većina njih to i jesu.

  Dok tako Uzbekistan provodi rat u cilju zaštite države od prevrata on se prilično diplomatski odnosi prema susjedima. Najbolji dokaz tog odnosa s susjedima imamo iz 2010 godine kada tijekom nemira u Kirgistanu Kirgizi napadaju lokalne Uzbeke. Odgovor Uzbekistan na pozive za pomoć je bio: „Vi niste državljani Uzbekistana, nego Kirgistana” pa nas boli briga za Vas.

  Nakon smrti Karimova 2016., na vlast je stupio novi doživotni predsjednik, Šavkat Mirzijajev (slika). On je liberalizirao ekonomiju, ali ostale politike nije promjenio. To ujedno postaje glavni razlog zašto dobar dio islamskih ekstremista bježi iz Uzbekistana.

  Priča iz Uzbekistana nam sada prelazi da pripadnike Uzbečke migrantske zajednice na Zapadu. Tijekom jeseni 2023. godine Francuska je deportirala navodno opasnog Uzbeka u Uzbekistan. Riječ je o potezu koji iznenađuje cijelu Europsku uniju i dobar dio Francuske.

  Ova deportacija predstavlja iznenađenje pošto je provedena protivno odluci sudova koje vlada potpuno ignorira. Iako Francuski mediji ne navode ime deportirane osobe drugi ga navode pa možemo reći da je Francuska 15.11.2023. deportirala Muhsinjona Ahmedova.

  Ahmedov se praktički na svim sudovima borio protiv svoje deportacije pa je o tome odlučivao i Europski sud za ljudska prava. Ovaj sud je zabranio njegovu deportaciju iako dokazi ukazuju na povezanost s džihadistima. Bez obzira na tu presude Francuska ga je deportirala što je izazvalo bijes francuskih sudova.

  Nakon te povjesne prve francuske deportacije protivne odluci Suda za ljudska prava sudovi u Francuskoj presuđuju da se Ahmedova mora vratiti u Francusku. Na ovu presudu nacionalnog suda ministar unutrašnjih poslova izjavljuje: „učiniti ću sve da se on nikada ne vrati”.

  SAD je službeno govoreći izrazio puno veću zabrinutost po pitanju ilegalnih migranata iz Uzbekistana. Američke sigurnosne agencije su prošle godine otkrile da je dio Uzbekistanaca ilegalno prešao granicu uz pomoć pripadnika Islamske države.

  Reagirajući na ovu potencijalnu krizu SAD 20.12.2023. potpisuje dogovor s Uzbekistanu o povratku njegovih državljana. Tim sporazumom Uzbekistan se obvezao prihvatiti sve Uzbekistance koji se ilegalno nalaze u SAD.

  U skladu s tim dogovorom 74 Uzbekistanca su 03.03.2024. vraćena u Uzbekistan. To je inače samo dio grupe od njih 400 koji su vraćeni jer mogu biti dio terorističke organizacije.

  Nužno je za kraj reći da govorimo o kapi u moru pošto je 2023. u SAD ilegalno ušlo 17 000 Uzbeka !? Ukratko zapadne sigurnosne službe smatraju da se nešto događa u Uzbečkoj zajednici koju ranije nisu smatrali leglom terorizma. 

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina