industry

Usporavanje globalizacije

Današnji događaji su trajno šokirali stanovništvo i time ujedno političare zapadnih država koji ne mogu izmisliti niti jednu PR priču kojom bi zaustavili bijes birača. Slike u kojima se bolničko osoblje zapadnih bogatih država štiti od korona virusa koristeći vreće za smeće niti jedna medijska priča niti jedna propaganda objava za medije ne može suzbiti. Te slike su bolje od svega dokazale da je nezadovoljstvo stanovnika zapadnih država globalizacijom od prvog dana bilo ispravno, a da su stručnjaci i vlade koje su nametale globalizaciju lagale i možda bile korumpirane.

U realnosti teorija globalizacije, propaganda globalizacije počiva na djelima takozvanog klasičnog ekonomiste Davida Ricarda (1772-1823) koji je tvrdio da se svaka država treba specijalizirati u onome u čemu ima komperativnu prednost. Držeći se ove teorije Hrvatska je trebala napustiti industriji i specijalizirati se za turizam. Kao što svi znamo Hrvatska je to i učinila, pa tako možemo slobodno reći da ona predstavlja misao vodilju naših modernih ekonomista ili preciznije izopačene interpretacije njegove teorije su postale jedna od vodilja globalizacije.

Osim uništavanja ideje globalizacije pandemija je ukazala i na potpunu nesposobnost zapadnih vlada u organiziranju borbe protiv pandemije. Ništa na to bolje ne ukazuje od situacije u proizvodnji zaštitnih maski gdje je Južna Koreja započela već 27 veljače 2020 s proizvodnjom 10 milijuna maski dnevno dok se s druge strane ministar zdravstva Njemačke Jens Spahn hvali da će počevši od kolovoza 2020 Njemačke proizvoditi 50 milijuna maski tjedno. Praktički identična situacija se dogodila u Francuskoj gdje će se krajem travnja početi proizvoditi 10 milijuna maski tjedno ili ako ćemo gledati drugačije dnevna proizvodnja će iznositi 1.4 milijuna dok ona u Južnoj Koreji iznosi 10 milijuna dnevno još od kraja veljače.

Odgovarajući na ovu krizu velika zagovornica globalizacije Angela Merkel je izjavila zajedno s drugim zagovornikom Emmanuelom Macronom da je potrebna gospodarska neovisnost Europe. Oni su da budemo jasni danas rekli kako je sve što se radilo u posljednjih 15 godina, da je sve što je radila Angela Merkel i što je radila Europska unija bilo pogrešno. Nema veze da li govorimo o politici globalizacije ili o politici mučenja Grčke sve je bilo pogrešno. Najvažnije je ipak na kraju da car može 100 posto promjeniti politiku bez da “neovisni mediji” priznaju da je dosadašnja politika bila pogrešna.

Sada kada se došlo do ideje da je potrebna gospodarska neovisnost Europe da je potrebno vratiti proizvodnju u Europu, pa znači i Hrvatsku pojavio se problem kojeg je priznala i francuska vlada. Taj problem je po navodima ekonomista ove vlade da poduzetnici neće htjeti vratiti proizvodnju u Europu jer ostvaruju iznimni profit zahvaljući proizvodnji u državama gdje je prosječna plaća 100 ili 200 eura i prodaji u državama s prosječnom plaćom od 1.800 ili više eura. U skladu s zaključkom vlade ta reindustrijalizacija će biti moguće jedino uz jasan i čvrst pritisak vlade, što je realno gledajući teško izvodivo.

Gdje će se u ovoj priči naći Hrvatska ? Ako pitate naše najpoznatije ekonomiste reindustrijalizacija nema nikakvog smisla i država se ne smije uplitati u ekonomiju s izuzetkom današnjeg davanja financijske pomoći. Sve ostalo treba prepustiti poduzetnicima da rada kako žele i to po mogućnosti uz plaćanje što nižih poreza.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina