Uskrs 2023

  Uskrs je za Kršćane prva, najvažnija velika Istina. Kao što su ljudski grijesi očišćeni Kristovom smrću na Križu tako je ljudima vječni život darovan njegovim uskrsnućem

  Prošle godine smo Uskrs obilježili govoreći kako je određen točan datum kada se on slavi. Danas ga obilježavamo prenoseći uskršnju poslanicu pape Bededikta XVI iz 2006 godine:

                        Draga braćo i sestre

                          Isus je uskrsnuo

  Tijekom sinoćnjeg velikog bdijenja ponovno smo proživjeli odlučujući i uvijek prisutni događaj uskrsnuća, središnjeg otajstvo kršćanske vjere. U crkvama su zapaljene bezbrojne uskrsne svijeće koje simboliziraju Kristovo svjetlo koje je prosvijetlilo i prosvjetljuje čovječanstvo, zauvijek pobjeđujući tamu grijeha i smrti. I danas snažno odjekuju riječi koje su zanijemile žene ujutro prvoga dana nakon subote, kad su došle do groba u koji je bilo položeno Kristovo tijelo, u žurbi skinuto s križa. Tužni i neutješni zbog gubitka svog Učitelja, pronašli su veliki kamen otkotrljan, a kada su ušli vidjeli su da njegova tijela više nema. Dok su ondje stajali, nesigurni i zbunjeni, iznenadila su ih dva čovjeka u blistavoj odjeći, govoreći: “Zašto tražite živog među mrtvima? Nema ga ovdje, uskrsnuo je” (Lk 24,5-6). “Non est hic, sed resurrexit” (Lk 24,6). Od tog jutra ove riječi ne prestaju odzvanjati svemirom kao navještaj radosti koja se proteže stoljećima nepromijenjena, a istovremeno nabijena beskonačnim i uvijek novim odjecima.


“On nije ovdje . . . on je uskrsnuo.” Nebeski glasnici navješćuju prije svega da Isusa “nije ovdje”: Sin Božji nije ostao u grobu, jer nije bilo moguće da bude zarobljen smrću (usp.Djela 2,24) i grob nije mogao zadržati “živoga” (Otk 1:18) koji je sam izvor života. Kao Jona u utrobi kita, tako je i Krist raspeti progutan u srce zemlje (Mt 12,40) na duljinu jedne subote. Uistinu, „ta je subota bila veliki dan“, kako nam govori sveti Ivan (Iv 19,31): najviši u povijesti, jer je tada Gospodar doveo do ispunjenja djelo stvaranja, uzdižući čovjeka i cijeli kozmos do slavne slobode djece Božje (Rim 8,21). Kada je ovo izvanredno djelo obavljeno, beživotno tijelo je bilo prožeto živim Božjim dahom i, pošto su zidovi grobnice bili razbijeni, on je uskrsnuo u slavi. Zato anđeli objavljuju “nije ovdje”, ne može se više naći u grobu. On je hodočastio na zemlji među nama, završio je svoje putovanje u grobu kao i svi ljudi, ali je pobijedio smrt i na potpuno novi način, činom čiste ljubavi, otvorio je zemlju, bacio je prema Nebo.


Njegovo uskrsnuće postaje naše uskrsnuće, po krštenju koje nas “ugrađuje” u njega. Prorok Ezekiel je ovo prorekao: “Evo, ja ću otvoriti vaše grobove i podignuti vas iz vaših grobova, narode moj; i dovest ću te kući u zemlju Izraelovu” (Ez 37:12). Ove proročanske riječi dobivaju posebnu vrijednost na dan Uskrsa, jer se danas ispunjava obećanje Stvoritelja; danas, čak iu ovom modernom dobu obilježenom tjeskobom i neizvjesnošću, ponovno proživljavamo događaj uskrsnuća koji je promijenio lice našeg života i promijenio povijest čovječanstva. Od uskrsloga Krista traže nadu svi oni koji su još uvijek pritisnuti okovima patnje i smrti, ponekad i ne znajući za to.


Neka Uskrsli Gospodin dade da se posvuda osjeti snaga njegova života, mir i sloboda. Danas su svima upućene riječi kojima je Anđeo na Uskrsno jutro umirio prestrašena srca žena: “Ne bojte se! … On nije ovdje; uskrsnuo je (Mt 28,5-6)”. Isus je uskrsnuo, i on nam daje mir; on sam je mir. Zbog toga Crkva ustrajno ponavlja: “Krist je uskrsnuo – Christós anésti.” Neka se ljudi trećeg tisućljeća ne boje otvoriti mu svoja srca. Njegovo Evanđelje u potpunosti ispunjava žeđ za mirom i srećom koja se nalazi u svakom ljudskom srcu. Krist je sada živ i hoda s nama. Kakva golema misterija ljubavi!

4.5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina