Ukrajina i SAD

  Prvog rujna 2021 godine Ukrajina i SAD su potpisali sporazum o strateškom partnerstvu. Riječ je u od javnosti nepoznatom sporazumu čije najvažnije dijelove smo preveli.

  Originalni dokument ovog sporazuma se nalazi internet portalu Bijele kuće. Ovaj naš prevod spada u serije tekstova koji nas upoznavaju s različitim internacionalnim sporazumima povezanim s događajima u Ukrajini. Ranije tekst iz ove serije govori o nuklearnom razoružanju Ukrajine dok će sutrašnji govoriti o ujedinjenju Njemačke.

    Zajednička izjava o strateškom partnerstvu Ukrajine i SAD-a

  1) Sigurnost i obrana

  Ruska agresija uključujući rat u istočnoj Ukrajini i aneksiju Krima je rezultirala gubitkom 14 tisuća ukrajinskih života, destabilizirala Europu, Crnomorsku regiju i ugrozila globalni poredak utemeljen na pravilima. Sjedinjene Države ne priznaju i nikada neće priznati rusku navodnu aneksiju Krima i ponovno potvrđuju svoju punu potporu međunarodnim naporima, uključujući normandijski format, usmjerenim na pregovore o diplomatskom rješenju od Rusije započetog sukoba u istočnoj Ukrajini na temelju međunarodnog prava, uključujući Povelju UN-a. Sjedinjene Države podupiru napore Ukrajine da iskoristi Krimsku platformu za usmjeravanje međunarodne pozornosti i djelovanja na humanitarne i sigurnosne troškove ruske okupacije Krima s ciljem mirne obnove ukrajinske kontrole nad ovim teritorijem u skladu s međunarodnim pravom. Zajedno pozivamo Rusiju da se ponovno posveti prekidu vatre u istočnoj Ukrajini i istinski se angažira u naporima za rješavanje sukoba kako bi se okončao rat.

  2) Produbljivanje strateške obrambene suradnje

  Sjedinjene Države i Ukrajina su dovršile strateški obrambeni okvir koji stvara temelj za unapređenje američko-ukrajinske strateške obrambene i sigurnosne suradnje i unapređenje zajedničkih prioriteta, uključujući provedbu reformi obrambe, obrambene industrije, produbljivanje suradnje u područja kao što su sigurnost na Crnom moru, kibernetička obrana i razmjena obavještajnih podataka te suzbijanje ruske agresije.

  3) Podrška euroatlantskim težnjama Ukrajine

  Kao što su Sjedinjene Države i saveznici ponovno potvrdili u priopćenju NATO-a na vrhu u lipnju 2021., Sjedinjene Države podupiru pravo Ukrajine da odluči o svom budućem vanjskopolitičkom smjeru bez vanjskog uplitanja, uključujući u pogledu težnji Ukrajine da se pridruži NATO-u . Također ostajemo predani pomaganju Ukrajini u reformama koje su u tijeku.

  4) Pružanje sigurnosne pomoći Ukrajini

  Sjedinjene Države najavljuju novi paket sigurnosne pomoći vrijedan 60 milijuna dolara, u koja spadaju protuoklopni sustavi Javelin i druge obrambene smrtonosne i nesmrtonosne mogućnosti, kako bi se Ukrajini omogućila učinkovitija obrana od ruske agresije. Sjedinjene Države su od 2014. godine izdvojile 2,5 milijardi dolara za potporu ukrajinskim snagama, uključujući više od 400 milijuna dolara samo ove godine.

  5) Suradnja na istraživanju i razvoju

  Sjedinjene Američke Države i Ukrajina su finalizirale Sporazum o istraživanju, razvoju, ispitivanju i ocjenjivanju koji pruža okvir za nastavak bilateralnog naoružanja i vojno-tehničke suradnje.

  6) Donošenje reformi obrambenog i sigurnosnog sektora

  Sjedinjene Države pozdravljaju kontinuirani napredak Ukrajine u reformama obrane i obrambene industrije, uključujući usvajanje nove strategije obrambene industrije. Namjeravamo nastaviti naš snažan program obuke i vježbi u skladu sa statusom Ukrajine kao NATO-ovog partnera. Ukrajina planira nastaviti poduzeti korake za jačanje demokratske civilne kontrole nad vojskom, reformu sigurnosnih službi i modernizaciju procesa nabave obrane kako bi unaprijedila svoje euroatlantske težnje. Sjedinjene Države podupiru ukrajinski plan za reformu Službe sigurnosti Ukrajine racionalizacijom i jasnim definiranjem njezinih ovlasti i jačanjem propisa koji štite ljudska prava i osiguravaju učinkovit javni nadzor.

  7) Suradnja na kibernetičkoj sigurnosti

  Sjedinjene Države i Ukrajina daju prioritet pitanjima kibernetičke sigurnosti na razini vodstva. U listopadu vlade SAD-a i Ukrajine planiraju održati četvrti bilateralni cyber dijalog između SAD-a i Ukrajine u Kijevu kako bi se potaknula bilateralna suradnja u kibernetičkoj sigurnosti, razmjena informacija i potpora SAD-a za izgradnju kapaciteta za kibernetičku sigurnost Ukrajine, uključujući i ukrajinski financijski sektor.

  8) Povećanje svijesti o situaciji u svemiru

  Sjedinjene Američke Države i Ukrajina potpisale su Memorandum o razumijevanju situacije u svemiru koji omogućuje učinkovitiju razmjenu informacija o svemirskim objektima otkrivenim satelitima i zemaljskim senzorima kako bi se olakšala sigurnost letova u svemir.

  9) Zajedničko smanjenje prijetnji

  Sjedinjene Države i Ukrajina postigle su dogovor o održavanju sigurne komunikacijske veze 24/7 kroz Nacionalni centar za smanjenje nuklearnog rizika. Također smo pristali na sedmogodišnje produženje Sporazuma o pomoći Ukrajini u eliminaciji strateškog nuklearnog naoružanja i sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje, potpisanog 1993., kako bismo podržali zajedničke ciljeve neširenja i ojačali regionalne i međunarodne sigurnost.

  Ovdje smo preveli sigurnosni dio sporazuma SAD-a i Ukrajine potpisan 01 rujna 2021 godine. Drugi manji dio sporazuma govori o suradnji u segmentu Demokracije, Pravde i Ljudskih prava. Treći dio govori o energetskoj sigurnosti i klimu, a u njemu se osuđuje Sjeverni tok 2. Četvrti dio spominje gospodarsku suradnju i prosperitet dok se posljednji peti bavi suradnjom u borbi protiv pandemije i pomoći.

  Za kraj ćemo samo navesti da sigurnosni dio sporazuma ima 9 točaka, dok ostala četri dijela sporazuma njih 13 !?

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
binance register
8 mjeseci prije

Thanks for shening. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://accounts.binance.com/en/register-person?ref=P9L9FQKY

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina