Udarači pečata

 Red nam je upitati se da li su parlamentarni zastupnici u europskim državama u stvarnosti samo udarači pečata ?

  Razlog za to se ne nalazi u činjenici da oni glasuju kako to traži predsjednik stranke ! Razlog za to se nalazi u činjenici da oni iznimno puno puta u parlamentu samo izglasavaju europske uredbe i direktive.

  Uzmimo tako kao primjer Zakon o provedbi uredbe europskog parlamenta i vijeća o kibernetičkoj sigurnosti. Taj zakon je donesen u Saboru 09 ožujka 2022 godine. Mogli bismo navesti i druge primjere, ali nema smisla. To nema smisla pošto se o samo manjem dijelu zakona tako javno govori da su kopija europskih pravila.

  U većini slučajeva to se javno ne govori da se ne bi povredili nacionalni osjećaji i izazvalo protureakciju birača. Iz tog razloga je prilično teško naći državne, saborske podatke po ovom pitanju.

  Tijekom Brexit diskusija o tome se puno pričalo u Velikoj Britaniji. Britanska udruga poduzetnika je tako 2016 godine izašla s podatkom da se 60 % britanskih zakona temelji na europskim. Drugim riječima oni nam govore da 60 % svih donesenih zakona u Velikoj Britaniji predstavlja kopiranje europskih zakona.

  Tu izjavu su napali možemo to tako reći zagovornici Europske unije koji su govorili o puno nižem postotku. Taj njihov iznimno nizak postotak je bio nerealan, ali o tome kasnije.

  Britanska studija iz 2010 godine se inače bila puno detaljnije bavila ovom tematikom. Na samom početku ona citira Jacquesa Dellorsa koji je „stvorio” Europsku uniju. On je 1988 godine izjavio da će 80 % nacionalnih zakona iz sfera gospodarstva, financija i socijale donositi Europska unija.

  U toj studiji se pored ostalog naveo i zaključak njemačkog ministarstva pravde koje tvrdi da Njemačka donosi samo 20 % vlastitih zakona. Ministarstvo je konkretno izjavilo da 80 % njemačkih zakona i uredbi između 1998 i 2006 biva donešeno kopiranjem europskih uredbi i zakona.

  Njemačka vlada se inače nije složila s ovom procjenom vlastitog ministarstva pravde. Po njenom mišljenju riječ je o „samo” 50 % donešenih zakona. Velika Britanija isto vrijeme procjenjuje da je isto riječ 40 – 50 % zakona donesenih u britanskom parlamentu dolazi iz Europske unije !?

  U Austriji je po ovom pitanju izbila slična svađa kao u Njemačkoj. Predsjednik komiteta za financije parlamenta je odlazeći u mirovinu napomenuo da 70 % donesenih zakona predstavlja kopiranje europskih pravila. Predsjednik austrijskog parlamenta je potom osporio tu tvrdnju. On je bez navođeća izvora tvrdnji spomenuo da govorimo o manje od 50 %.

  Red nam je sada da više ne gledamo ova prepucavanja iz nacionalnih nego europske perspektive. U današnje doba Europska unija godišnje donese 80 direktiva, 1200 pravila i 700 odluka. Neka od tih direktiva, pravila i odluka završe u nacionalnim parlamentima dok neke donesu vlada ili ministri svojim uredbama. Sve u svemu 2000 zakona i uredbi godišnje donese Europska unija i njih potom potvrde naši saborski zastupnici i/ili vlada.

  Nakon toga red Vam je upitati se da li su oni preskupi udarači pečata ?

5 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina