mali-Losinj

Turizam 2020 godine

Ovo će neupitno biti paklena godina za hrvatsku, a i europsku turističku industriju. Najave naše vlade o turističkim koridorima predstavljaju lijepi pokušaj, ali će najvjerojatnije ostati puste želje i fatamorgane do trenutka održavanja parlamentarnih izbora,a nakon toga gledajući iz političke perspektive ništa neće biti važno.

U Hrvatskoj su Njemci do kraja kolovoza prošle godine bili ostvarili 17 milijuna noćenja tako da su po noćenjima bili daleko na prvom mjestu među turistima koji su ljetovali u Hrvatskoj. Nakon ovog podatka nužno nam je naglasiti da se trenutačno u Njemačkoj 60 % turističkih agencija nalazi pred bankrotom,a 80 % njih je zatražilo pomoć države. To ne znači da neće biti ništa od ljetovanja, ali po riječima tamošnje ministrice poljoprivrede Julije Klockner teško je ove godine zamisliti ljetovanje u velikim hotelima. Službena današnja pozicija Njemačke, a i Austrije je destimulacija putovanja na ljetovanje u drugim državama što ima više nego jasnu implikaciju za nas.

Poziciju sličnu Njemačkoj je zauzelo za nas i drugo važno tržište s kojega nam stižu turisti, ono talijansko. Italija traži da njeni građani ne napuštaju zbog ljetovanja njen teritorij, a oni koji to učine će biti potom prisiljeni sjediti kući 14 dana u karanteni. Tu karantenu neće plaćati niti poslodavac niti država nego će osoba koja je otišla na ljetovanje u na primjer Hrvatsku, Grčku ili Egipat biti prisiljena sačuvati 14 dana godišnjeg odmora koji će potom provesti u karanteni. Kako bi se dodatno destimuliralo putovanje na ljetovanje u drugim državama Italija namjerava davati bonus od 500 eura za ljetovanje u Italiji.

Španjolska koja kao i Hrvatska ovisi o turizmu je najavila da ove godine od turizma neće biti baš ništa. Tu izjavu ministrice rada Yolande Diaz je odmah napao predsjednik tamošnje turističke zajednice smatrajući je neozbiljnom i opasnom. Turistička zajednica Španjolske smatra da turistička sezona može biti djelomično spašena ako se dopusti unutrašnje putovanje stanovnika i ako se uvedu zdravstvene putovnice za strance koje govore da je osoba prebolila korona virus ili da nije bolesna od njega.

Grčka još jedna važna turistička destinacija se nada da će uspjeti imati skraćenu turističku sezonu koja će trajati u razdoblju srpanj-listopad 2020. Ta skraćena sezona ako do nje dođe bi se po grčkim planovima trebala temeljiti na građanima Europske unije i zdravstvenoj putovnici.

Za početak mora se priznati da je naša vlada zauzela realistične stavove po pitanju turističke sezone tako da sada već gotovo mjesec dana stare njene procjene o padu noćenja od 75 % još uvijek drže vodu. Nakon ove domaće ispravne analize došle je do pojave sna nevezanog s realnošću o turistima iz sjevernih država koji će putovati na ljetovanje iz osjećaja europske solidarnosti koja kao što smo vidjeli ovih mjeseci ne postoji. Za razliku od ovog sanjanja dio plana Hrvatske za spašavanje sezone je identičan planu drugih turističkih odredišta pa je stoga on koordiniran na europskoj razini,a tiče se uvođenja zdravstvenih putovnica što traže kao što smo vidjeli još Španjolska, Grčka i par drugih država. Da li će te zdravstvene putovnice biti uvedene ili ne predstavlja veliko pitanje pošto je kao što smo vidjeli cilj Austrije, Njemačke i Italije da građani ljetuju u vlastitim državama.

Sve u svemu procjene Europske komisije nam govore da će hoteli i restorani će tokom ljeta 2020 godine imati pad prihoda od 50 %, turističke agencije 70 %, dok će kruzeri i avio prevoznici imati pad od 90 %. Svi znamo što to znači za Hrvatsku koja je u udjelu turizma u BDP-a 21 na svijetu,a i što to znači za slične turističke države.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina