Superizborna godina

  Sljedeći tjedan izborima u Indoneziji se nastavlja svjetska superizborna godina. Nakon Indonezije s 280 milijuna stanovnika, na izbore izlazi Indija s 1,4 milijarde, pa Europska unija i potom SAD.

  U političkom, demokratskom smislu najzanimljiviji od dolazećih izbora su oni u Indoneziji. Ti izbori su stvarno zanimljivi jer se za razliku od ostalih pobjednik unaprijed ne zna. Razlog za to je podjela tamošnje vladajuće stranke koju je izazvao predsjednik Indonezije Joko Widodo (slika).

  Kako sada ističe njegov drugi predsjednički mandat on protivno vlastitoj volji odlazi u političku mirovinu. U skladu s tim njegova želja je bila da ga na položaju predsjednika nasljedi sin Gibran Rakabuming čemu se usprotivila stranka.

  To dovodi do raspada vladajuće stranke i odluke predsjednika Joko Widoda da na izborima podrži svog ministra obrane. On ga podržava pošto je kandidat za potpredsjednika njegov sin Gibran. Predizborna očekivanja govore da će oni biti izabrani dok istovremeno u parlamentu neće biti dominantne stranke. Ovi izbori se održavaju 14.02.2024. godine.

  Nakon tih izbora slijede oni u Indiji koji će se održati tijekom travnja i svibnja 2024 godine. Na tim izborima će liberalno-multikulturalno nastrojena oporba ponovno pokušati poraziti premijera Modija koji Indiju pretvara u Hindustan.

  Na izborima 2019. Kongresna stranka dinastije Gandi je pokušala poraziti Modija optužbama o korupciji. Te optužbe su im se obile o glavu pa je Modijeva stranka BJP ostvarila najuvjerljiviju pobjedu u povijesti Indije. Glasačima su te optužbe bile nevažne jer im se sviđalo da se država u kojoj Hindusi čine 80 % stanovnika pretvara u njihovu „nacionalnu” državi.

  Sada na ovim izborima Kongresna stranka ponovno okuplja veliku liberalno-multikulturalnu koaliciju kako bi porazila Modija. Njihov marketinški odjel je izmislio savršeno ime za koaliciju koji bi im trebao pomoći. Ime koalicije je INDIA !?

  U prosincu su očekivanja bila da bi ova koalicija mogla zaustaviti Modija u osvajanju još jednog premijerskog mandata, a onda je došao siječanj. Tada na površinu izlaze sva ideološka i politička neslaganja unutar INDIA koalicije pa ju napušta i osoba koja ju je ranije izmislila. Nakon njega još par političara i stranaka je napustilo ovu koaliciju pa se sada očekuje laka Modijeva pobjeda.

  Nakon indijskih izbora koji teoretski još uvijek mogu biti zanimljivi dolaze nezanimljivi europski. Da mediji viču na sve strane o opasnosti da će desničari osvojiti većinu, ali to je običan PR da se birače motivira da glasuju. Sadašnja vladajuća većina u parlamentu će ostati na vlasti i nakon sljedećih izbora.

  Jedino pitanje ispadne koliko će tko držati mjesta u europskom parlamentu. Trenutačne procjene govore da će EPP čiji član je HDZ osvojiti 173 mjesta, dok će S&D čiji član je SDP osvojit 131 mjesto. Na trećem mjestu će navodno završiti desničarski ID s 98 mjesta,a na četvrtom liberalni Renew Europe (IDS) s njih 86. Na petom su desničarski nestrojeni Europski konzervativci (Suverenisti) s 85 mjesta,a na šestom Zeleni (Možemo) s 61…

  Sve u svemu nakon izbora 2024 će većinu u Europskom parlamentu imati koalicija EPP-S&D-Renew-Zeleni i tu priča završava. Kao u nekakvoj višepartijskoj diktaturi vladajuća većina u Europskom parlamentu je uvijek ista bez obzira koje izbore gledamo.

  Za kraj je red spomenuti i američke izbore. Svi znamo da će tamo borbu za predsjedničku poziciju na žalost ponovno voditi Biden i Trump. Tko će pobjediti trenutačno ne znamo,a jedino što se sigurno zna ispadne da predsjedniku Biden od svih Republikanaca najviše odgovara Trump.

   Osim navedenih država izbori su se jučer održali u Pakistanu, a održat će se još u Rusiji (15-17.03.), Meksiku (02.06.) i ako Zelensky dopusti Ukrajini. Sve u svemu države u kojima živi više od 3 milijarde stanovnika održavaju ove godine izbore. 

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina