Šri Lanka

  Sve sretne obitelji izgledaju jednako dok su sve nesretna obitelji nesretne na vlastiti način. To pravilo vrijedi i za državne bankrote koje smo najavljivali početkom godine od kojih Šri Lanka postaje najzloglasniji.

  Dok je El Salvador po mišljenju MMF apsolutno bankrotirao zbog bitcoina Šri Lanka je bankrotirala iz drugog razloga. Ona je bankrotirala zbog od predsjednika nametnute zelene transformacije !? Nakon bankrota u Šri Lanci su izbili masovni nemiri,a predsjednik je pobjegao u SAD.

  Priča o Šri Lanci u određenom smislu započinje još 2005 kada predstavnik obitelji Rajapksa pobjeđuje na izborima. Oni će se održati na vlasti do 2015 godine kada gube izbore, ali tada dolazimo do izbora 2019 godine.

  Na njima pobjeđuje Gotabaya Rajapaksa koji je istovremeno državljanin SAD-a i Šri Lanke. Među jednim od njegovih izbornih obećanja biva prijelazak na organsku poljoprivredu u sljedećih 10 godina.

  Gotabaya je pobjedio na izborima i potom odlučio odmah provesti svoje ekološke mjere. Njegova vlada je u travnju 2021 zabranila uvoz i korištenje sintetičkih gnojiva i pesticida. Tim potezom ona je ograničila poljoprivrednike na korištenje samo prirodnih gnojiva. Samo 17 mjeseci nakon te odluke Šri Lanka je potpuno bankrotirala.

  Zagovornici zelene transformacije su nakon ovog bankrota počeli izmišljati bezbroj razloga kako bi dokazali da ona nije kriva za kolaps Šri Lanke. Oni tako navode da za kolapsa nije jedino kriva zelena tranzicije nego da je ona samo gurnula državu preko ruba.

  U toj obrani neobranjivog oni navode da je Šri Lanka oštećena smanjivanjem poreza i potom nestankom turista zbog korone. Za njih Zelena tranzicija je za državu predstavljala tek treći šok.

  Šok efekat ove tranzicije za tamošnje poljoprivrednike ćemo najbolje pokazati konkretnim primjerom. Najbolji primjer predstavlja poljoprivrednik koji se bavio uzgojom banana i godišnje imao 37 tona plodova korištenjem sintentičkih gnojiva. Bez njih urod mu je iznosio 6 tona. S druge strane po pitanju riže pad prinosa je iznosio 50 % pa je država bila prisiljena masivno uvoziti rižu !?

  Kolaps Šri Lanke je doveo do otvorenih rasprava o održivosti Zelene tranzicije, o održivosti organske poljoprivrede. Sastavni dio te rasprave čini da je građanima Šri Lanke bio oprat mozak. Drugim riječima većina njih je podržava zelenu tranziciju ne znajući što to za njih znači.

  Sastavni dio te rasprave čini i studija iz 2019 godine koja ukazuje da organska poljoprivreda smanjuje prinose za 40 %. Šri Lanka nam je dokazala da je riječ o netočnoj studiji pošto su se tamo prinosi u prosjeku smanjili 50 % što je dovelo do kolapsa.

  Normalno zagovornici organske poljoprivrede odbijaju korištenje Šri Lanke kao primjer. Oni to odbijaju pošto prijelaz na organsku poljoprivredu nije bio proveden na održivi način. Kakav bi to trebao biti održiv način oni nisu naveli !?

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina