Sigurna zemlja

  Sigurna zemlja je jedan od opisa kojima se reklamira Hrvatska. Ta domaća sigurnost zajedno s ljepotom naše obale i blizini središnje Europe dovodi svake godine milijune turista.

  To su naši glavni turistički aduti,a onda se pojavila Švedska. Njen Nacionalni Savjet za Prevenciju Kriminala je ovo ljeto izašao s izvještajem koji je nanio štetu Hrvatskoj. U njemu piše da je Švedska druga u Europi po broju ubojstava iz vatrenog oružja. Na prvom mjestu se nalazi Hrvatska !?

  Taj izvještaj su prenesli praktički svi mediji zajedno s domoljubno nastrojenim pojedincima. Domoljubno nastrojeni pojedinci su taj izvještaj prenijeli jer se broj ubojstava u Švedskoj veže s brojem migranata. Kod Hrvatske koja ima veći broj ubojstava iz vatrenog oružja po broju stanovnika (per capita) to nije slučaj. Bez obzira na to mi smo ispred Švedske.

  Tradicionalni mediji koji su prenesli ovaj izvještaj predstavljaju popis s liste tko je tko. Još u svibnju 2021 Reuters je pisao da je Hrvatska prva po broju ubojstava iz vatrenog oružja u Europskoj uniji. Potom je u srpnju to isto napisao The Economist dodajući da je Švedska vjerojatno preskočila Hrvatsku na ovoj tužnoj ljestvici.

  Iz tih podataka koje su znači prenijeli svi važniji svjetski mediji nam ispadne da svake godine u Hrvatskoj više od 20 osoba umre od vatrenog oružja. Točan podatak nismo vidjeli, ali tako nešto nam govore podaci Švedske državne agencije.

  Jedno od pitanja koje bi bio red postaviti glasi što činimo da se broj ovih smrtnih slučajeva smanji ? To pitanje bi se trebalo prije svega postaviti vladi i ministarstvu unutrašnjih poslova.

  Kada preskočimo ovaj neugodni podatak i pogledamo druge sigurnosne informacije red nam je reći da smo sigurni. Ne smijemo nikada zaboraviti da je Europa najmirnija svjetska regija. Hrvatska se u njoj po sigurnosti nalazi na 11 mjestu,a ujedno je 17 u svijetu. To znači da nema nikakve potrebe histerizirati kako je sve loše u Hrvatskoj, a dobro vani. U broj ubojstava od vatrenog oružja spadaju i samoubojstva što isto nikada ne smijemo zaboraviti.

  Poredak svjetskih država po sigurnosti nam inače daruje par iznenađenja. Hrvatska je sigurna kao Njemačka,a sigurnija od Mađarske, Belgije, Nizozemske, Poljske, Rumunjske. Nakon njih dolazi još tucet članica Europske unije. Tu imamo Slovačku, Bugarsku, Estoniju, Španjolsku, Italiju, Latviju i Litvu. Inače ispred nas se nalaze Danska, Portugal, Slovenija, Austrija, Irska, Češka, Finska i Švedska.

  Sve u svemu u Europskoj uniji Hrvatska se po sigurnosti nalazi na 9 mjestu dok je općenito u Europi na 11. Zbog toga nema potrebe da histeriziramo kada govorimo o broj mrtvih zbog upotrebe vatrenog oružja. Jednostavno to je samo još jedna posljedica rata koji smo mi imali,a druge članice Europske unije ne.

3.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina