Haiti

  Haiti je karipska država u problemima. Riječ je o prvoj američkoj crnačkoj republici koja se u pravom smislu te riječi nikada nije potpuno formirala.

  Naša priča započinje Kristoforom Kolumbom koji se na svom prvom putovanju iskrcava na današnjem teritoriju Haitija. Tijekom sljedećih desetljeća lokalno stanovništvo otoka Hispaniola će dobrim dijelom izumrijeti. Španjolski odgovor na to biva dovoženje crnih robova iz Afrike.

  Tijekom 17 stoljeća Španjolska je prepustila trećinu Hispaniole (Haiti) koja gleda prema Kubi Francuskoj. Krajem 18 stoljeća Haiti na kojemu živi 40.000 bijelaca i 480.000 crnaca proizvodi 3/4 svjetskog šećera. Koliko god da je tadašnji sistem bio nepošten on predstavlja nikada ponovno dosegnuti uspjeh Haitija.

  Pod utjecajem Francuske revolucije na Haitiju 22 kolovoza 1791 godine izbija pobuna robova. Ona će trajati sve do 1804 kada završava pobjedom robova koji proglašavaju stvaranje republike Haiti. Tu proslavu su dodatno začinili odlukom prvog predsjednika da se izvrši genocid svih bijelaca na otoku. Tog genocidnog lidera Haitija koji se zvao Dessalines Washington Post danas naziva velikim čovjekom koji je posvetio život svom narodu.

  Zajedno s ovim genocidom Dessalines je proglasio da samo crnci i počasni crnci mogu biti državljani Haitija. Od tada pa sve do danas Haiti je u svakom pogledu propala država. Jedinu šansu je Haiti imao tijekom vladavine u francuskoj educiranog Boyera. On je uspio završiti građanski rat, podjelu Haitija koja je trajala između 1806 i 1820, a potom osvojiti Santo Domingo. Tim njegovim potezima cijeli otok Hispaniola je bio ujedinjen pod njegovom, pod vlašću Republike Haiti. Nakon velikog potresa 1842 godine on biva oboren pa je Haiti sveden u današnje granice.

  O političkoj situaciji na Haitiju najbolje govori da je država u preostalih 57 godina 19 stoljeća imala 19 predsjednika. To nam dava da je predsjednik u prosjeku trajao 3 godine iako je po ustavu njegov mandat trajao 7 godina.

  Do potpunog kolapsa Republike Haiti će ipak doći tek 1911 godine. Taj kolaps završava američkom okupacijom do koje dolaze 1915 nakon što je na Haitiju oboreno 7 predsjednika u 4 godine. Direktna i indirektna politička kontrola SAD-a nad Haitijem završava 1947 godine nakon čega se situacija brzo vratila na početak.

  Nuspojava uragana 1954 kao i ranije potresa 1842 godine je bila totalni kolaps političkog sustava. Nakon toga u roku od samo 15 mjeseci Haiti ima čak 7 predsjednika pa se mora priznati da je diktator Duvalier stabilizirao vlast. Obaranjem gospodarski neuspješne Duvalier dinastije s vlasti (1957-86) na Haiti se vratila politička anarhija.

  Između 1986 i 1994 godine Haiti će imati 12 predsjednika,a niti kasnije se stanje neće popraviti. Između 2004 i 2021 na Haiti je pet predsjednika bilo oboreno s vlasti, prisiljeno podnijeti ostavke ili ubijeno. Samo tijekom srpnja 2021 Haiti je imao 3 predsjednika što najbolje ukazuje na tamošnju situaciju.

  Prvo je predsjednik Moise bio ubijen 7 srpnja nakon čega je predsjednik postao Claude Joseph. On biva prisiljen 20 srpnja 2021 podnijeti ostavku pa novi predsjednik postaje Ariel Henry.

  Razloga za politički i gospodarski kolaps stvarno ima bezbroj,a dobar dio njih se nalazi u trenutku samog nastaja države. Nakon odluke da se pobiju svi bijelci na Haitiju 1804 godine niti jedna europska država nije htjela imati ništa s crnačkom republikom.

  To je dovelo do potpuno kolapsa državnog gospodarstva koje je i tako bilo potreseno revolucijom. Nakon toga je došla podjela i/ili okupacija zemljišta od strane bivših robova. To zemljište se tijekom sljedećih 200 godina najčešće dijelilo jednako između svih potomaka. Tako smo došli u situaciju da tamošnji vlasnici zemlje ne mogu proizvesti dovoljno hrane niti da se prehrane.

  Naravno tu je na kraju i tamošnja elita. Tu elitu čine potomci crnaca i mulata koji su imali vlastite plantaže prije revolucije. Oni su svoju moć zadržali i ojačali tijekom protekla 2 stoljeća. Da tijekom ovog razdoblja na Haitiju su se održavale konstantne revolucije, pučevi i građanski ratovi između prije svega različitih frakcija tamošnje elite. U slučaju pobune sirotinje oni bi se ujedinili i uvijek skršili pobunjenike.

4.3 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina