Saudijska Arabija

  Saudijska Arabija je istovremeno agresor, okupator, nasilnik i financijer ekstremističkog islamizma. Time ujedno želimo reći da je ona prešla dugi put od države i režima kojeg su 1979 spasili francuski specijalci do danas.

  Monarhija u Saudijskoj Arabiji se temeljio na sustav koji je nezamisliv u Europi. Ona se temelji po principu nasljeđivanja da kralja/sultana naslijedi brat, a ne sin. To je njihovom sistemu davalo stabilnost pošto se starci ne upuštaju u avanture. Današnji vladar Salman ima 85 godina i on je sin prvog kralja Saudijske Arabije. Ujedno on je šesti brat koji je naslijedio prijestolje.

  Vladavina sadašnjeg kralja započinje u siječnju 2015 kada već 4 godine traje okupacija Bahraina. U stvarnosti možemo reći da nije riječ o okupaciji pošto je kralj Bahrain zatražio ulazak Saudijske vojske. Kako god da na to gledamo već 10 godina u Bahreinu se nalazi Saudijska vojska koja „održava red”.

  Dok je ovdje riječ bila o održavanju status quo-a ono što se događa u Jemenu je klasična vojna agresija. U ožujku 2015 godine Saudijska Arabija je napala Jemen. Riječ je o tipično avanturističkom pohodu u potpunoj suprotnosti s dotadašnjom politikom. Razlog za ovu agresiju se najvjerojatnije nalazi u kraljevom sinu Muhamed bin Salmanu koji tada ima manje od 30 godina. Saudijska Arabija je nakon 6 ratnih godina postala svjesna da je izgubila rat i sada iz njega traži izlaz.

  Potom je došla 2017 godina i odluka Saudijske Arabije da se pokrene potpunu blokadu susjednog Katara. Razlog za taj potez Rijad je našao u navodnoj lažnoj izjavi emira Katara, ali prije svega u Al Jazeeri. Danas 4 godine kasnije ove države su navodno sklopile mir.

  Zbog ove dvije promjene se smatralo da Rijad napokon počinje provoditi normalnu politiku. Tu nada u normalno ponašanje je potpuno razbio ovogodišnji otvoreni sukob s Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Naivno gledajući moglo bi se reći da je riječ o sukobu oko naftnih kvota, ali to nije istina.

  Ujedinjeni Arapskim Emirati su u proteklih desetak godina postupali kao vazal Saudijska Arabije. To znači da su zajedno sudjelovali u blokadi Katara i da su zajedno sudjelovali u invaziji Jemena. Posljednjih godina sve se to promjenilo jer je UAE počeo provoditi neovisnu politiku. S jedne strane UAE je protivno željama Rijada sklopio mir s Jemenom,a istovremeno se odbiti pomiriti s Katarom.

  Ukratko gledajući najvažnije političke pozicije on se našao u potpunom sukobu s Saudijskom Arabijom. To je na kraju rezultiralo sukobom oko nafte. Odmah nakon što je ovaj sukob izbio u javnost stvarni vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata je doletio u Rijad. Tamo je pokušavao uvjeriti Saudijsku Arabiju da bi blokada, rat ili sankcije protiv UAE bile kontraproduktivne. Da li je ta poruka primljena otkriti ćemo ove jeseni.

  Sve u svemu Saudijska Arabija se tijekom posljednjih 10 godina nasilnički ponašala prema susjedima. Samo oni koji „znaju svoje mjesto” su bili pošteđeni njegovog gnjeva. Među tima pošteđenima se nalaze samo Kuvajt i Oman. Gledajući iz perspektive Arapa Jordan je nedodirljiv, a Irak ima dovoljno svojih problema od kojih se Rijad zaštitio zidom.

  Tako izgleda današnja problematična regionalna pozicija Saudijske Arabije. Svi trenučno žive u nadi da će iz ovih događaja Muhamed bin Salmanu (slika) koji stvarno vlada dobiti iskustvo. Iskustvo iz kojeg će naučiti kako u budućnosti vladati pošto će on još pola stoljeća vladati Saudijskom Arabijom.

4.3 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Kao što smo prošlu godinu govorili Saudijska Arabija je istovremeno agresor, okupator, nasilnik i financijer ekstremističkog fundament…. Iz zapadne perspektive ona znači predstavlja najveću moguću opasnost, […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina