Poniženje

  Američki predsjednik Joseph Biden je otišao u državni posjet Saudijskoj Arabiji. Taj posjet za njega predstavlja poniženje pošto je u izbornoj kampanji ovu državu zvao neprijateljem, a američke sigurnosne službe njenog vladara ubojicom.

  Kao što smo prošlu godinu govorili Saudijska Arabija je istovremeno agresor, okupator, nasilnik i financijer ekstremističkog fundamentalizma. Iz zapadne perspektive ona znači predstavlja najveću moguću opasnost, ali…

O  na nam je potrebna pošto predstavlja praktički jedini izvor koji može nadoknaditi rusku naftu i plin. To predstavlja moralni problem za zapad jer budimo realni i priznajmo da nam je izbor jednostavan. Mi možemo kupovati energiju od države koja vrši invaziju Ukrajine ili države koja već 7 godina masakrira Jemen i 30 godina financira teroriste.

  Bidenov posjet Saudijskoj Arabiji znači da je Zapad definitivno izabrao drugu opciju. Taj posjet za njega koji 2019 izjavljuje da će Saudijsku Arabiju izbaciti iz međunarodne zajednice predstavlja potez očajnika. Riječ je o poniženju koje je on morao pretrpjeti kako bi nakon svega u teoriji zadržao Rijad u zapadnoj koaliciji.

  Govorimo ovdje u teoriji pošto Saudijska Arabija definitivno nije u zapadnom savezu. Najbolji dokaz za to je njen uvoz 647 000 tona ruske nafte u razdoblju travanj-lipanj 2022. Za one koji su zaboravili mi govorimo o državi koja pliva na nafti i bez obzira na to uvozi rusku naftu da bi pokazala Zapadu srednji prst.

  Po dolasku u Saudijsku Arabiju kako bi zadovoljio domaće kritičare ovog posjeta predsjednik Biden je spomenuo ubojstvo Jamala Kashoggija u saudijskom konzulatu. Na to mu je stigao odgovor da bi mu bolje bilo gledati svoja posla nego ukazivati na tuđe pogreške. Uz to su mu spomenuta mučenja Iračana od strane Amerikanaca, ubojstvo novinara u Izraelu i slično.

  Biden je u realnosti došao u Saudijsku Arabiju kao molitelj s ciljem postizanja tri cilja. Prvi od njih je bilo povećanje proizvodnje nafte, drugo vezanje Izraela i arapskih država u vojni savez, a treće nagovaranje arapskih država da ostanu vjerne Zapadu.

  Zaljevske monarhije su za početak odbile vojni savez s Izraelom. Kako bi ipak nešto dali Bidenu dopustiti će izraelskim putničkim avionima da lete preko njihovog zračnog prostora. Po pitanju nafte Zaljevske monarhije su podržali Američke napore i odlučile povećati proizvodnju za 50 % kako bi smanjili svjetske cijene.

  To da će oni povećati proizvodnju nafte za 50 % je bila inače izjavila Bijele kuće. Saudijska Arabija je u stvarnosti izjavila da će povećati proizvodnju nafte na 12 milijuna barela dnevno. Trenutalno ona proizvodi 11 milijuna barela dnevno što znači da će povećanje biti manje od 10 %. Kako je nafta bila glavno pitanje mi ćemo sada ustvrditi da se Bidenu nije isplatilo putovati u Rijad !?

  Osim ovih dogovora postignut je i onaj da će 5G i 6G mreža biti izgrađena zapadnom tehnologijom. To Zapad smatra iznimno važnom kao odluku u budućem političkom smjeru Zaljevskih monarhija !?

Bez obzira na ovo što je dogovoreno ne smiju se zaboraviti sitnice koje će i dalje nervirati Zapad. Brat vladara Saudijske Arabije je inače ranije govorio da Rusija i dalje ostaje njihov iznimno važan partner. To se najvjerojatnije neće promjeniti.

  Za kraj ćemo samo reći da bi bilo zanimljivo pitati bivšeg Clintonovog savjetnika Anthony Lakea da li se isplatilo ? Lake je bio glavni zagovornik širenja NATO saveza na istok i članstva Ukrajine u njemu kako bi se ograničila moć Rusije.

  Danas kada je predsjednik SAD primoran moliti pomoć od Saudijske Arabije vreijeme je stvarno vrijeme upitati se da li se ta politika isplatila ? Tome trebamo i dodati da je realno govoreći Saudijska Arabija odbila molbe.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina