Rođeni u siječnju

  Prije više od godine dana započela je korona kriza. Ožujak 2020 godine smo svi zapamtili po potpunoj karanteni u Hrvatskoj i u zapadnom svijetu pa je stoga dosta takozvanih stručnjaka najavljivalo da će sve države imati eksploziju broja rođenih.

  Tijekom proljeća prošle godine stručnjaci su počeli izlaziti s nebuloznim idejama o eksploziji broja rođenih koja će biti posljedica korona karantene. To razmišljanje se temeljilo na jednostavnoj ideja da ako dvoje mladih zatvoriš u stanu, kući oni će se više baviti vođenjem ljubavi što će dovesti 9 mjeseci kasnije do rođenja većeg broja beba. Dok su neki „stručnjaci” najavljivali pravu demografsku eksploziju drugi su upozoravali da to tako baš i neće biti, da će porast broja rođenih iznositi samo 2 %.

  Kako je vrijeme prolazilo tako su i neki stručnjaci počeli govoriti da to porast broja rođenja neće uopće doći nego ćemo svi zajedno imati pad rođenih. Prvi koji na to upozoravaju nisu bili demografi nego ekonomisti. Oni su konstatirali da broj rođenih ovisi o gospodarskim uvjetima i budućim očekivanjima potencijalnih roditelja,a kako je pandemija stvorila globalnu nesigurnost oni su počeli najavljivati demografski potop. Kao dodatni dokaz za svoje stajalište oni su iznijeli podatke o španskoj gripi od prije 100 godina koja je smanjila broj rođenih za 15 %. Zbog svega toga su Phillip B. Levine i Melissa S. Kearney najavili da će broj rođenih u SAD biti smanjen za 300.000-500.000 djece.

  Na žalost njihove procjene su se s časnim izuzecima tijekom prosinca 2020 i siječnja 2021 godine pokazale ispravnima. Francuska koja ima najviši fertilitet u Europskoj uniji je 9 mjeseci nakon proglašavanja korona pandemije doživjela kolaps u broju rođenih. Kako je Francuska karantenu proglasila kada i Hrvatska, u ožujku 2020 tako se njeni podaci o broju rođenih gledaju od prosinca 2020 godine.

  U prosincu 2020 broj rođenih u Francuskoj je doživio minimalni pad od 2 % nakon čega je po službenim podacima došlo do potpunog kolapsa u siječnju 2021 kada broj rođenih pada 13 % u odnosu na siječanj 2020 godine. Službena objava povodom tog pada govori da će budućnost pokazati da li je riječ o konstanti koja će se nastaviti i tijekom cijele 2021 godine. Mi smo uvjereni da je to istovremeno istina i neistina pošto zdravstveni organi Francuske vrlo dobro znaju broj trudnica u višim stupnjevima trudnoće na svom području.

Situacija u Španjolskoj i Italiji je s druge strane puno gora pošto su one imale pad broja rođenih od 20 % dok je s druge strane Švedska koja nije uvela karantenu imala pad broj rođenih od 6.4 %. Na kraju red nam je spomenuti potpune izuzetke, Finsku i Nizozemsku koje su čak imale porast broja rođenih u siječnju 2021 što znači da tamo još nije bila stigla korona psihoza.

  Demografski gledano po broju rođenih 2020 godina u Hrvatskoj je bila prosječno loša. Jedan mjesec u 2020 godine mi bi imali veći broj rođenih nego u istom mjesecu 2019, a drugi bi bilo obratno i to je kod nas tako trajalo sve do prosinca 2020. Uvođenje karantene u ožujku je ubrzo rezultiralo s kolapsom broja rođenih u Hrvatskoj, ali to se u prosincu još nije toliko vidjelo pošto smo imali pad broja rođenih od „samo” 4.33 % (127 manje beba).

  Taj od ekonomista očekivani prosinački pad je samo povećao naš minimalni minus u 2020 koju završavamo s 296 manje rođenih nego prethodne godine. Da bi razumjeli koliko je taj pad broja rođenih u 2020 bio minimalan dovoljno nam je pogledati podatke iz siječnja 2021 godine u kojem je rođen 345 manje beba nego u siječnju 2020. Mi govorimo o padu od 10.21 % koji ukazuje na pravu demografsku katastrofu koja nas čeka ove godine.

  Zanimljivo nam je ovdje konstatirati kako je postotni pad broja rođenih tijekom siječnja u Hrvatskoj identičan prosinačkom postotnom padu u Kaliforniji, ali to nam samo ukazuje na globalnu demografsku krizu stvorenu odlukom o karanteni. Podaci iz Europe nam govore da psihološki ožiljci stvoreni karantenom i ostalim mjerama protiv korone neće tako brzo nestati pa…

Ovaj broj o padu broj rođenih za sve nas je puno važniji od broja umrlih od korone virusa pošto on pokazuje pravo demografsko stanje Hrvatske i drugih država. U Španjolskoj su na primjer tijekom siječnja od korona virusa umrle 762 osobe,a istovremeno je bilo 6,889 manje rođenih pa je stoga demografski gubitak iznosio 7,651 od čega je manje od 10 % otpadalo na umrle. U Hrvatskoj situacija niti približno nije takva zbog našeg previsokog broja od korona virusa, ali u budućnosti…

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina