Rješenje

  Nakon prvobitnih problema s ilegalnim migrantima talijanska premijerka Giorgia Melloni je našla rješenje. Riječ je o rješenju koje vatreno osuđuju promigrantske organizacije pa je stoga svima nama zanimljivo.

  Krajem prošle godine smo bili kritizirali Melloni vladu po pitanju ilegalnih migranata. Mi smo ju kritizirali jer je uz prvobitno protivljenje dopustila iskrcavanje migranata u Italiji. Jednostavna vlada se u svojim prvim tjednima nije bila snašla s možemo reći nasilnim mediteranskim taksijima.

  Kada kažemo nasilnim ciljamo na to da su oni htjeli po svaku cijenu iskrcati migrante u Italiji. U 10 i više dana ti „brodovima za spašavanje” su mogli doći do Francuske ili čak Španjolske, ali to nisu radili. Oni su s „spašenim osobama” čekali dopuštenje za ulazak u talijanske luke, čekali kapitulaciju nove vlade u Italiji. To su na kraju i dočekali, ali…

  To ali predstavlja odgovor vlade na ovo forsiranje talijanske granice od strane „migrantske taksi službe”. Odgovor Melloni vlade biva zakon broj 1 iz 2023 godine o spašavanju migranata na moru. Po tom zakonu koji se kao pijal plota drži internacionalnog zakona o spašavanju na moru migrantska taksi služba postaje protuzakonita.

  Internacionalni zakon o spašavanju na moru govori da svi brodovi moraju pomoći brodovima u problemima i/ili osobama koje se utapaju i potom dovesti spašene osobe u najbližu sigurnu luku. Italija se u donošenju svog novog zakona držala ovog zakona kao pijan plota i to predstavlja problem za nevladine organizacije.

  Njihovih brodovi, njihova taksi služba funkcionira po drugačijem principu. Ona funkcionira tako da NGO brod „spasi” grupu ilegalnih migranata, nakon čega ide „spašavati” drugu grupu… Tek kada je pun spašenih ilegalnih migranata on bi krenuo prema Italiji da ih iskrca.

  Po novom talijanskom zakonu ova praksa postaje protuzakonita, a kazna za nju je zaplijena „broda za spašavanje”. Taj zakon ultimativno zahtjeva da brod koji je nekoga spasio na moru odmah krene u smjeru luke. Dodatnu zanimljivost predstavlja da su ranijim dekretima određene luke za iskrcaj koje su relativno daleko od Libije kako bi se smanjio broj „spašavanja”. Tako su na popisu luka gdje se iskrcavaju „spašene” osobe završili Genova, Livorno i Ravenna do koje putuju 4 dana !?

  U prosincu su nevladine organizacije protestirale taj popis luka koje smanjuju broj ljudi koje brodovi mogu „spasiti”. Sada u siječnju one protestiraju protiv novog talijanskog zakona o spašavanju na moru.

  Medecins sans frontieres (slika), Human Right Watch i 18 drugih organizacija je uložilo protest protiv ovog zakona. Oni ga jednostavno smatraju protuzakonitim jer je po njima protivan internacionalnom zakonu o spašavanju na moru.

  Po riječima Medecins sans frontieres : „Talijanska vlada traži da brodovi za spašavanje idu odmah u luke nakon svakog pojedninačnog spašavanja. To usporava daljnja spašavanja pošto brodovi vrše više spašavanja tijekom nekoliko dana prije nego što krenu prema luci. Narediti brodovima nevladinih organizacija da krenu odmah u luku dok se druge osobe nalaze u opasnosti je protivno internacionalnim zakonima”.

  Human Right Watch izjavljuje nešto sličnoga u stilu: „Posljednji migrantski zakon donesen u Italiji predstavlja novo dno u kriminalizaciji nevladnih organizacija koje vrše spašavanja na moru” nakon čega se poziva na internacionalne zakone.

   Zbog svih tih izjava mnogi će pretpostaviti da novi talijanski zakon otežava ili spriječava spašavanja na moru iako to nije istina. On jedino otežava, onemogućava nevladinim organizacijama “spašavanje” na moru.

    On ne utječe na “spašavanja” koja provodi Italija. Tijekom 2022 godine ona je primila više od 100 tisuća ilegalnih migranata. Od toga broj njih samo oko 15 % su „spasili” brodovi „nevladinih” organizacija. 85 % njih su spasili brodovi talijanske ratne mornarice ili pomorske policije. Ukratko ovim zakonom se sve promjenilo da se ne bi baš ništa promjenilo.

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
4 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 godina prije

Rješenje borbe protiv NGO spašavanja je našla Meloni

https://webpage-inspector.com/show-page/eddiebygiddy.com

trackback
1 godina prije
trackback
trackback

Rješenje borbe protiv NGO spašavanja je našla Meloni

https://luckiestgamblers.com/watch-the-wsop-online-live-on-pokernews-twitch/

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina