propaganda

Propaganda u doba virusa

Globalna histerija stvorena pojavom pandemije je rezultirala i s odgovarajućom propagandom koja se nekada temelji na lažnim vijestima,a nekada na „pogrešnim” interpretacijama istinitih vijesti. Nužno je ovdje naglasiti da je propaganda propaganda bez obzira da li ju širi domaća ili strana vlada i tu činjenicu uvijek trebamo pamtiti.

Bez obzira što će moji prijatelji u Italiji biti razočarani i bijesni nužno je za početak naglasiti da je “njihovo” pjevanje s balkona predstavljalo propagandu s ciljem dizanja raspoloženja Talijana i drugih građana prije svega Europe. Ta pozitivna kampanja je bila neupitno organizirana putem interneta,a nije bila spontana tako da je situacija po ovom pitanju vrlo jasna.

Uzimajući kao primjer ovu kampanju u kineskim medijima se pojavio lažni snimak koji prikazuje Talijane kako navodno pjevaju kinesku himnu u znak zahvalnosti Kini za njenu pomoć. S dužnim štovanjem prema Kini nužno je upitati se tko u Europskoj uniji s izuzetkom kineskih građana koji u njoj žive zna kinesku himnu tako da video snimak koji navodno prikazuje Talijane koji pjevaju njihovu himnu predstavlja jednu od neupitno najglupljih lažnih vijesti na svijetu.

Slična, ali puno istinitija situacija se dogodilo isto u Italiji nakon što je ova država dobila pomoć iz Rusije. Tamo je došlo do stvarnih situacija gdje su grupe Talijana pjevale himnu Ruske federacije, ali pri tome se u propagandi ignoriralo da je bila riječ o pripadnicima ekstremne ljevice i osobama s poslovnim vezama u Rusiji. Glavna stvar je kada govorimo o ovoj ruskoj i ranijoj kineskoj propagandi da je ona bila namjenjena vlastitim građanima. U njima su ove država pokazivale svojim stanovnicima kako one pružaju pomoć Italiji i kako im navodno Talijani zahvaljuju.

Između tih ruskih i kineskih propagandnih akcija za vlastite potrebe i onoga što se događa u Hrvatskoj i Europi realno nema nikakvih razlika. Činjenica da je naš premijer zajedno s ministrima održao sastanak s predstavnicima medija kako bi ih uputio u kojem smjeru da pišu ukazuje isto na državnu propagandnu bez obzira da li mi to želimo ili ne prihvatiti. Cinik bi rekao da je cilj ove propagande pisati kako vlada provodi pametne, poželjne mjere kako bi joj rejting porastao kratko vrijeme prije parlamentarnih izbora.

Osim ove propagande koja je praktički uvijek stvorena od strane vlade za vlastito stanovništvo bez obzira da li govorimo o Hrvatskoj, Italiji, Kini, Rusiji, Europskoj uniji ili nekom šestom na internetu kruži cijeli tucet potpuno lažnih i nepotrebnih teorija zavjere. Jedna od tih teorija nam govori da je korona virus stvoren u američkim laboratorijima i pušten u Kinu kako bi joj nanio gospodarsku štetu. Druga od tih lažnih teorija namjenjih svijetu nam govori da je Kina proizvela i pustila taj virus, dok treća, potpuno suprotna navodi da je 21 milijun Kineza umro od virusa. Sve te sulude teorije su stvorene od strane pojedinaca ili organizacija s ciljem stvaranja potpune anarhije i histerije bez ikakvog jasnog end game scenarija.

Za kraj ove priče o propagandi red je podsjetiti se riječi našeg poznatog imunologa Srećka Sladoljeva o umjetno stvorenoj histeriji korona virusa. On je nazvao ptičju gripu prvim činom virusne histerije, svinjsku gripu drugim činom, dok korona virus predstavlja treći čin. Svakim činom virusna histerija je jačala dovodeći nas u sadašnje stanje. Tokom tjedna 14-20 ožujak u Engleskoj i Walesu je bilo umrlo 10.645 ljudi dok je prosječni broj preminulih za ovaj tjedan u posljednjih 5 godina iznosio 10.573. Po službenim britanskim podacima tokom ovog tjedna su od korona virusa umrle 103 osobe. Kada bi čak podaci o broju umrlih od korona virusa bili istiniti oni bi predstavljali 0.97 % umrlih tokom ovog tjedna.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina