Prijelomne točke

  Njemački državni medij Deutsche Welle je izašao s zanimljivim tekstom o klimatskim promjenama. Ime teksta je prijelomne točke klimatskih promjena, a mi ćemo ga navesti i samo staviti u širi kontekst.

  U određenom smislu taj DW tekst biva iznimno problematičan iz perspektive borbe protiv klimatskih promjena. On je problematičan pošto je pošteno napisan pa ukazuje na glavne rupe u teoriji klimatskog zagrijavanja.

  Konkretno u tekstu se priznaje da postoji puno nejasnoća po pitanju našeg klimatskog modela globalnog zagrijavanja. Osnovni znanstveni problem biva kada će doći do prijelomne točke nakon koje će naša umjerena klima postati topla.

  Glavna prijelomna točka iz Atlantske perspektive biva gašenje najveće rijeke na svijetu, Golfske struje. Svi znamo da će njeno slabljenje i gašenje izazvati globalnu klimatsku promjenu. Svako toliko se objavljuju znanstveni tekstovi koji govore da će se ona ugasiti u bliskoj budućnosti.

  Svi znanstveni tekstovi koji tako nešto govore u stvarnosti lažu i to nisu naše riječi nego znanstvenika koje citira Deutsche Welle. Oni lažu jer niti jedan znanstveni model nije utvrdio kada će se ugasiti Golfska struja.

  To predstavlja prvu laž, a druga laž koju mediji vole prenositi govori o otapanju ledenjaka na Grenlandu i Antartiku. Ako pratite histerične naslove oni samo što se nisu otopili i oni će se otopiti ako ne prestanemo koristiti fosilna goriva.

  Službena priča govori da će se razina mora dignuti 5.3 metara u slučaja otapanja leda na Zapadnoj Antartici. Druga dogma govori da će se razina mora dignuti 70 metara ako ne zaustavimo globalno zagrijavanje i dopustimo da se sav led otopi.

  Ono što oni ne govore ispadne da se otapanje svog leda bez obzira na zatopljavanje neće dogoditi minimalno sljedećih 1-2 tisuće godina !? To u određenom smislu samo u još većem vremenskom rasponu priznaje i DW koji piše da nam do klimatske prekretnice treba između 500 i 13 000 godina.

  Sada smo došli do trenutka kada je vrijeme stati i razmisliti. Hrvatska u svojim različitim političkim oblicima postoji oko 1200 godina. Najdugovječnija politička tvorevina je bila Rimska država koja je u različitim političkim oblicima neprekinuto preživjela gotovo 2 tisuće godina i umrla na Krimu. Najdugovječnija kultura je ona kineska i možemo reći da ona traje duže od 2 200 godina.

  Nakon što smo sve to naveli red je usporediti te brojeve s onima o klimatskom zagrijavanju. Oni navode ako ne prestanemo koristiti fosilna goriva život na našoj planeti će postati iznimno težak za neka bude tisuću godina !? Demografski podaci nam s druge strane dovode pod znak upitnika da li će Hrvati, Njemci, Francuzi… postojati za tisuću godina.

  Čak i da ne postoji taj „sitan” demografski problem javlja se i onaj tehnološki. U manje od 200 godina ljudi su prešli put od prve lokomotive do spuštanja na Mjesec i slanja raketa na sve planete našeg sustava. Ako u sljedećih tisuću godina homo sapiens ne uspije naseliti barem Mars red je upitati se da li imamo pravo nastaviti postojati ?

  To je naša dvostruka poanta koja ukazuje da iz perspektive Hrvata, Talijana… borba protiv klimatskih promjena nema nikakvog smisla. To nismo mi rekli nego Deutsche Welle koji je izašao s tim brojkama,a mi smo na njima samo poentirali.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
weight loss supplement
6 mjeseci prije

I’m really happy that I can read everything in one place because this is my first brief visit to this place.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina