Poljska danas

  Rezultat vremenski posljednjih parlamentarnih izbora u Poljskoj je omogućio dotadašnjoj proEU oporbi da formira vladu. Time borba za vlast nije završila pa stoga Poljska danas živi u političkoj krizi.

  Naša priča o Poljskoj započinje 2014 godine kada se polako počinje raspadati vlada Građanske platforme. Predsjednik ove stranke tada napušta poziciju predsjednika vlade i stranke odlazeći u Europsku uniju na poziciju predsjednika Europskog vijeća (predsjedništva). Kada mu ističe taj mandat uz blagoslov Angele Merkel on postaje predsjednik Europske pučke stranke, a sada je ponovno postao poljski premijer.

  Nakon napuštanja vlasti u Poljskoj 2014 njegovi nasljednici vršeći panične poteze uspjevaju zatrovali političku atmosferu. Poraz na predsjedničkim izborima 2015 godine uskoro postaje okidač političke krize. Kako je Građanska platforma zaključila da u 2016 godini neće imati niti predsjednika, niti premijera niti kontrolu Ustavnog suda ona donosi odluku da instalira 5 ustavnih sudaca.

  Dok je zakonitost izbora 3 suca kojima mandat ističe 05.11.2015 bila upitna, izbor preostala dva je bio protuzakonit. Koristeći tu nelegalnost kasnija vlada stranke Pravo i Pravda poništava izbor svih 5 sudaca i na njihovo mjesto izabire svoje lojaliste. To je dovelo do borbe Poljske i Europske unije,a istovremeno je stvorilo atmosferu mržnje između političkih protivnika.

  Nakon ovih događaja iz 2014-2015 godine skačemo u 2023. kada na parlamentarnim izborima stranka Pravo i Pravda ostvaruje relativnu pobjedu dok vladu formira dotadašnja proEu oporba. Novi-stari premijer tako 13.12.2023. postaje Donald Tusk koji odmah počinje provoditi svoj program.

  Službena pozicija Europske unije, Tuskove stranke i vlade biva da su državni mediji odgovorni za popularnost stranke Pravo i Pravda. U skladu s tim razmišljanjem on je tijekom izbora obećao ukidanje državnih medijskih kuća i to obećanje je odmah počeo provoditi.

  Samo 7 dana nakon izbora za premijera Donald Tusk donosi odluku o zatvaranju televizijsko-informativnog kanala TVP info. Riječ je bila o državnom kanalu koji 24 sata objavljuje vijesti na poljskom jeziku. Istovremeno s tokom odlukom on donosi i onu o davanju otkaza šefovima svih drugih državnih medijskih kanala.

  Poljski predsjednik Duda iz stranke Pravo i Pravda je tu odluku novog premijera nazvao protuzakonitom i protustavnom. Kako je po predsjedniku riječ o ilegalnoj odluci on donosi jedinu moguću odluku u skladu s svojim ustavnim ovlastima. On ulaže veto na proračun Poljske za 2024 godinu.

   Odluka predsjednika Dude predstavlja pravni presedan za Poljsku što znači da je borba između dvije političke grupacije ušla u nepoznate vode. Po Ustavu predsjednik nema ovlast uložiti veto na proračun, ali ima zakonsku mogućnost uložiti veto na proračunsku potrošnju. Konkretno predsjednik Duda izjavljuje da on neće maknuti svoj veto dok Poljska vlada ne osigura novac za televizijski kanal koji namjerava ukinuti.

  Donald Tusk je u određenom smislu očekivao probleme s proračunom pa je stoga u njega politički pametno stavio povišice. Svi državni službenici bi po proračunu na koji je predsjednik stavio veto trebali dobiti povišicu od 20 %. Mi ovdje pretpostavljamo da će taj novac doći iz europskih fondova koje će sada EU isplatiti Poljskoj dok je to ranije odbijala.

  Sve u svemu to nema veze s glavnom pričom. Glavna priča biva da je predsjednik Duda uložio veto na poljski proračun i ako ga ponovno uloži Poljska će na proljeće imati nove parlamentarne izbore.

  Taj potez stranke Pravo i Pravda predstavlja u realnosti potez očajnika kako bi se vratili na vlast. Oni su jednostavno iskoristili pogrešan korak Tuskove vlade da dobiju priliku isforsirati nove izbore. U osnovi riječ je o radikalnoj pogrešci Donalda Tuska koji je dopustio da emocije vladaju njegovim potezima.

  Potezi obje strane u ovoj političkoj borbi ukazuju na neracionalnu mržnju kojom se tamošnja užarena politička atmosfera nepotrebno dodatno ugrijala.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
temp email
1 mjesec prije

Hello my loved one! I want to say that this post is amazing, great written and include almost all significant infos. I would like to look extra posts like this.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina