Politika Angele Merkel

  Politika Angele Merkel je bila relativno neuspješna. Nju je proteklih dana najbolje pokušao objasniti, opravdati Christoph Heusgen (slika). Riječ je inače o političaru koji je 12 godina bio njen glavni savjetnik za vanjsku politiku.

  Izvan diplomatskih krugova malo tko je čuo za Christopha Heusgena i njegov rekord. Riječ je o rekordu u višegodišnjoj službi za kancelara u svojstvu glavnog savjetnika. Nitko prije njega nije nikada bio 12 godina glavni savjetnik njemačkog kancelara i to je rekord po kojem će ostat zapamćen.

  Prva neobičnost njegovog razmišljanja je zabrana korištenja pojma „Zapad” u razgovoru i medijima. Po njemu ne postoje više Zapad i Istok pošto „neprijatelji Zapada” iskorištavaju ovaj pojam da bi nas kritizirali. Heusgen tako tvrdi da postoje oni koji poštuju internacionalni poredak i oni koji ga ne poštuju. Postoje oni koji poštuju Deklaraciju o ljudskim pravima Ujedinjenih Naroda i oni koji je ne poštuju. Normalno u prve spada Zapad koji danas po njemu predstavlja zastarjeli pojam.

  U određenom smislu mi se možemo složiti s njegovom izjavom da je red poslati pojam Zapad u povijesne arhive. Mi to smatramo zbog riječi Bernarda Lewisa, najvećeg svjetskog stručnjaka za Bliski Istok. Kada su ga pitali da li će Europska unija biti velesila 2100 godine on je izjavio: „Ne. Ona će biti dio Maghreba”. U toj preobrazi su po nama Merkel i Heusgen odigrali odlučujuću ulogu !?

  Cilj uspješne vladavine je izbjegavanje kriza, a po tome je Merkel bila iznimno neuspješna. U skladu s tim zanimljivo nam je promatrati kako Heusgen ponovno i ponovno govori „nismo to mogli znati”.

  Govoreći o Siriji i izbjegličkoj krizi on priznaje da se to moglo spriječiti, ali ih je ona bila iznenadila. Slična situacija se ponovila i u Ukrajini gdje su ih potpuno iznenadili ruski potezi. Po nama čovjek treba biti najblaže govoreći mentalno ograničen ako ne smatra da će Rusija reagirati na obojenu revoluciju u susjedstvu. Po njegovim riječima to se dogodilo s Njemačkom vladom koja je pazila da ne „uvrijedi” Rusiju !? Smješno.

  Govoreći o trenutačnoj svjetskog situaciji ovaj savjetnik Merkel govori da samo još Njemačka može biti svjetski lider. Po njemu SAD se povlači u izolaciju, a Kina vodi nacionalističku politiku. „Kada se Kinez ujutro probudi prvo što mu je na pameti nije kako ojačati svjetski poredak. Zbog toga Njemačka treba još više raditi po ovom pitanju”.

  Primjer toga što Njemačka po ovom pitanju radi tijekom posljednjih godina je on sam davao u Vijeću sigurnosti. Tamo je Heusgen predstavljao Njemačku između 2017 i 2021 godine. Tijekom 2020 godine on je insistirao da „Sirijci” trebaju dobivati humanitarnu pomoć preko Turske koja okupira dio Sirije.

  Potom je ponovno i ponovno kritizirao Kinu. Govoreći o Ujgurima on optužuje Kinu da ih špijunira, vrši prisilne sterilizacije i drugo. U sličnom stilu je zatražio od Kine da pusti iz zatvora kanadske državljane uhićene zbog odmazde za uhićenje kineskinje u Kanadi. U sličnom stilu je kritizirao Rusiju po pitanju Navalnog i s istim rezultatom. Zbog toga nitko nije bio previše razočaran kada je istekao mandat Heusgena u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

  Te njegove nepotrebne, neuspješne akcije u Vijeću sigurnosti dokazuju da savjetnik Angele Merkel fantazira. On fantazira da je Njemačka sila koja može raditi na jačanju internacionalnog poretka. Njemačka u realnosti može utjecati samo na one države, političare koje može kupiti.

  Ako službeni Berlin i danas nakon svih svojih pogrešaka ima drugačiji pogled na svijet znači da nisu ništa naučili. To znači da će Njemačku i Europsku uniju kojom ona vlada i dalje iznenađivati krize što stvarno nitko ne želi.

4.4 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina