pobjeda

Pobjeda

Na današnji dan prije 25 godina je započela vojno-redarstvena akcija Oluja kojom je pobjedonosno završen Domovinski rat u Hrvatskoj. Iako se to najčešće zaboravlja Oluja je jedinstvena operacija u modernoj povijesti Europe kojom je pod kontrolu matične države u potpunosti vraćen okupirani teritorij.

Početkom 1992 godine kada na snagu nastupa primirje srpske snage u Hrvatskoj su pod svojom kontrolom imale 17.028 kilometara kvadratnih. Na okupiranom području je po službenim podacima prije rata bilo živjelo 245.800 Srba, 168.000 Hrvata i 55.900 pripadnika drugih narodnosti. Nakon što je teritorij bio okupiran i na njemu proglašena Republika Srpska Krajina 170.000 neSrba koji su ostali živjeti u svojim kućama biva protjerano tako da su s časnim izuzecima tamo ostali živjeti jedino Srbi. Ti Srbi nisu uživali u svojoj „slobodi” nego su živjeli u vlastitom paklu tako da već u listopadu 1992 godine New York Times javlja kako Srbi pokušavaju pobjeći iz takozvane Krajine u Srbiju, dok ih tamošnja vlada pokušava spriječiti u tome.

Ti podaci nam bolje od ičega prikazuju situaciju na ovom teritoriju u doba početka Operacija Oluja kada će ono biti vraćeno u hrvatski ustavno-pravni poredak. Po CIA procjeni tokom oslobađanja 150.000 Srba će pobjeći iz Hrvatske dok je ukupna ratna šteta za razdoblje Domovinskog rata bila procjenjena na 4 milijarde dolara. Govoreći 1995 godine za Associated Press dva naša vojnika iz Gline Željko i Slavko Rozanković su izjavili da Srbi sami krivi za ono što ih je snašlo, ali i da im je žao djece.

Sada se trebamo malo maknuti iz Hrvatske u ostatak Europe, da ne kažemo ovdje svijeta kako bi shvatili stvarnu veličinu, stvarnu jedinstvenost naše pobjede. Hrvatska je zahvaljujući ovoj pobjedi postala normalna država što se ne može reći za niti jednu drugu državu u sličnoj situaciji.

Turska invazija Cipra je bila započeta 20.07.1974 godine i od tada sve do danas Cipar je podjeljen na Republiku Cipar i na od Turske okupirani Sjeverni Cipar. 46 godina kasnije pola Cipra se još uvijek nalazi pod okupacijom. Početkom raspada Sovjetskog Saveza 1990 godine u raznim dotadašnjim republikama dolazi do pobuna koje niti dan danas nisu ugušene. Država najbližna nama u kojoj se to dogodilo je Moldavija od koje se uz pomoć sovjetske/ruske vojske odvojilo Pridnjestrovlje tako da je Moldavija i danas, 30 godina kasnije podjeljena na 2 djela. Sličnu situaciju imamo i u Gruziju gdje su uz pomoć ruske vojske Abhkazia i Južna Osetija proglasile neovisnost koju i dan danas imaju. Na kraju tu je naravno i pitanje Nagornog Karabha koji ne nalazi pod kontrolom Armenije iako je formalnu u sastavu Azerbejdžana.

Kada se vratimo natrag na Balkan mi ponovno dolazimo do posljedica srpskih agresija. Bosna i Hercegovina je danas konfederacija s jedne strane Republike Srpske,a s druge strane Federacije Bosne i Hercegovine što znači da Sarajevo nije povratilo kontrolu nad svojim teritorijem. Identičnu situaciju imamo i na Kosovu gdje tamošnje općine s srpskom većinom odbijaju priznati vlast Prištine.

U skladu s svim ovdje navedenim Operacija Oluja predstavlja jedinstvenu pobjedu na širem europskom području u posljednjih pola stoljeća. To je bio jedinu put kada se teritorij pod okupacijom vratio u ustavno-pravni poredak vlastite države i zbog toga svi moramo biti zahvalni našim vojnicima. Zbog toga sutra s pravom slavimo Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina