Njemačka laž

  Više od 20 godina smo slušali kako bi nam Irska i Njemačka trebali biti primjer. Irska koja je realno govoreći lopovska država bi nam trebala biti primjer, a isto vrijedi i za industrijsku velesilu Njemačku. Sada biva ponovno potvrđena da je Njemačka isto bila laž.

  Prije dvadeset godina Njemačku se smatralo gospodarskim bolesnikom koji krši europske zakone o proračunskom manjku. Potom je tadašnja SPD vlada smanjila socijalna prava nakon čega se zahuktala tamošnja ekonomija.

  To ispadne službena priča koja zagovara snižavanje socijalnih prava čime bi se navodno potaknuo gospodarski rast. Stvarnost je inače drugačija pošto se Njemački gospodarski rast temeljio na dogovorima s Rusijom o uvozu jeftine energije.

  Uz pomoć te jeftine energije Njemačka je pregazila industriju drugih članica Europske unije, a potom je došla ruska invazija Ukrajine. Odgovarajući na ovu invaziju Europska unija je uvela sankcije Rusiji, a Rusija energetske protusankcije.

  Rezultat tih sankcija biva enormno poskupljenje cijena energije u Njemačkoj i Europskoj uniji što rezultira masakrom tamošnje industrije. Sve veće korporacije su uvele mjere štednje energije i najavile napuštanje proizvodnih pogona u Njemačkoj i Europi.

  Sada više od 14 mjeseci nakon početka rata Njemačka slavi preživljavanje zime bez ruskog plina. Po Bundesbanki njemačka ekonomska kriza je rješena,a tamošnja industrija se pokazala fleksibilnijom od svih očekivanja.

  Drugi primjer slavljeničkih tekstova koji nam govore da smo pokazali srednji prst Putinu navodi da smo smanjili ovisnost od Rusije bez negativnih posljedica. Oni nam govore da je Europska unija uspješno smanjila uvoz ruskog plina s 45 % svojih potreba na samo 12.9 %. Istovremeno početkom ožujka 2023 cijena plina je bila samo 3 puta veća nego 2021 godine. Govorimo samo 3 puta veća jer je u kolovozu 2022 bila 30 puta veća.

  Zbog svega navedenog Europski komesar za energiju je 27 veljače 2023 slavljenički objavio: „Europa je danas energetski sigurnija, manje ovisna od Rusije i jača nego što je bila prije godine dana”.

  Razlog zašto je konkretno Njemačka gospodarski preživjela zimu bez značajnih problema biva ruski plin. Njena skladišta plina su u travnju 2023 bila 65 % puna. Riječ je o 25 % plina uvezenog, nabavljenog iz neruskih izvora i 40 % ruskog plina uvezenog preko trećih država.To nam ukazuje da je dobar dio svega rečenog bio pa možemo reći ne baš potpuna istina,a to predstavlja samo dio problema.

  Stvarni problem biva cijena energije koju sada plaćaju njemačke i druge europske korporacije. Kao potvrda toga nam dolazi najava njemačkog ministra ekonomije Roberta Habecka (slika) koji praktički namjerava dati besplatnu energiju svojoj industriji. Konkretno želja ovog ministra iz stranke Zelenih je smanjivanje cijene energije za industriju od 80 % !?

  Njemački državni medij Deutsche Welle govoreći o ovom pokušaju baca manji spin. On tvrdi da cijena energije za industriju iznosi 0.18 eura KWh + porezi, a da bi industrija potom trebala plaćati 0.06 kwh.

  Financial Times s druge strane govori da je cijena energije za industriju u Njemačkoj 0.25 eura Kwh. Riječ biva o cijeni energije koja se nalazi u prosjeku cijene energije ostatka Europske unije. Sada to Njemačka želi sve promjeniti i postaviti da tamošnjoj industriji cijena energije bude 4 puta niža nego do sada.

  Time Njemačka vlada priznaje da se njen ekonomski uspjeh posljednjih 20 godina temeljio na jeftinoj energiji. Oni želi produžiti s svojim uspješnim gospodarskim modelom davajući isvojoj industriji praktički besplatnu energiju

  Glavni problem s tom idejom bivaju europska pravila i borbe unutar njemačke koalicione vlade. Stranka Zelenih je prešla Rubikon i najavila plan o državnim energetskim subvencijama industriji. Ona je prešla tu granicu, ali liberalni FDP ju nije prešao granicu. Isto tako ne smijemo zaboraviti da će se Italija i Francuska protivi tim protutržišnim subvencijama koje bi dodatno pokapale njihovu industriju.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina