NGO financiranje

  Mi na Hladna istina uvijek pišemo „nevladine” organizacije pošto smatramo da niti jedna organizacije koja dobiva državni novac nema pravo nazivati se nevladinom organizacijom. Sve takve organizacije mi smatramo državnim/vladinim ili paradržavnim organizacijama.

  Europska unija ili preciznije Europska komisija koja je u stvarnosti Europska vlada je jedan od najvećih financijera takozvanih nevladinih organizacija. S kolikim milijardama ona financira različite organizacije je praktički nemoguće otkriti pošto te podatke eurokrati skrivaju kao zmija noge zbog čega su do sada bili bezbroj puta kritizirani pa smo sada u stanju koristiti zastarjele informacije.

  Ono što trenutačno s sigurnošću možemo reći bi bilo da je Unija svake godine financirali s 140 milijuna eura operacije „nevladinih” organizacija u Velikoj Britaniji. Organizacije koje su dobivali ovaj novac do izlaske Velike Britanije iz Europske unije su bile: Oxfam, International Rescue Committee, International Medical Corps, Save the Children i drugi.

  Kao što su se britanske „nevladine” organizacije pobunile zbog političkih promjena koje mogu dovesti do ukidanja njihovog financiranja tako su to učinile i one bazirane u Švicarskoj. Razlog se našao u odluci Europske unije da više neće financirati s 50 milijuna eura Medecins Sans Frontiers Švicarska, Caritas i World Vision.

  Te svote ne predstavljaju niti vrh ledenog brijega pošto je u razdoblju 2014-2017 po auditorskim podacima Europska unija potrošila 11.3 milijardi eura na financiranje „nevladinih organizacija”. Po ovom službenom europskom izvještaju taj novac se podjelio u 5 kategorija koje se zovu:

1) Pametni i uključivi razvoj/kompetitivnost – 4 milijarde eura

2) Pametni i uključivi razvoj/jačanja kohezije -19 milijuna eura

3) Održivi razvoj -248 milijuna eura

4) Sigurnosti i državljanstvo -350 milijuna eura

5) Globalna Europa -5.5 milijardi eura

6) Europski razvojni fondovi -1.2 milijarde eura

  U tom izvještaju nam se navodi kako se većina novca koristi za financiranje „nevladinih organizacija” izvan teritorija Europske unije, nakon čega se govori puno jasnije. Konkretno točka 5 i točka 6, znači oko 6.7 milijardi eura se troši za nevladine organizacije aktivne izvan EU, a 4.6 milijardi eura u razdoblju 2014-2017 je bilo korišteno unutar EU. 

  Govoreći o stanju u Hrvatskoj po pitanju nevladinih udruga ovdje ćemo kao i u slučaju Europske unije citirati prilično zastarjele brojke zbog općenito govoreći prikrivanja stranog financiranja koje spominju i europski auditori. Navodno je ministar Slavko Linić bio izjavio da nevladine udruge u Hrvatskoj dobivaju iz Europske unije 3 milijarde kuna godišnje pa time možemo razumjeti utjecaj Unije na promjene kod nas, kao i na razne kampanje koje oni vode. Mi na Hladna istina smatramo da ta cifra koju navodi Šola nije točna, da je ona previsoka i da puno realnija vrijednost iznosi oko milijarde kuna godišnje iz svih stranih izvora zajedno.

  Da li je riječ o milijardi ili 3 milijarde kuna na kraju krajeva iz naše perspektive i nema neke važnosti pošto se ovaj novac koristi za ispunjavanje ciljeva Europske komisije koji su često protivni našim nacionalnim interesima. Nema uopće nikakve veze da li govorimo o propagandnim akcijama za slabljenje kohezije našeg društva putem podjele nas na žene, muškarce, LGBT i Bog zna što još ili za promoviranje primanja migranata i njihovih prava kako bi se Hrvatska pretvorila u multikulturalno društvo.

  Zbog tog istog razloga je konkretno Mađarska udarila po financiranju „nevladinih” udruga i zbog toga istog razloga tu njenu odluku je Europski „sud” proglasio protuzakonitom tako da Mađarskoj ovih dana pokrenula procedura kažnjavanje ove države. Mađarska zna da „nevladine” organizacije u stvarnosti rade za vlade pa se stoga bori protiv tih organizacija koje financiraju strane vlade i naravno Soros.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina