Naša kriza

Napad na Markovom trgu je pokrenuo lavinu reakcija državnih i dužnosnika vladajuće stranke,a potom i reakcije opozicije. Problem sam po sebi ne predstavljaju izjave opozicije bila ona lijeva, desna, crvena ili crna nego izjave odluke državnih dužnosnika koje same po sebi predstavljaju državni radikalizam.

Moj komentar na stranici Facebook HDZ-a u kojem govorim da je HDZ pošteno pobjedio na izborima i red je da to svi priznaju (14.10.2020) je postao neočekivani hit. U skladu s tim smo jučer govorili i kako je potpuno legitimno od strane HDZ-a da formira vladajuću koaliciju zajedno s pripadnicima manjina. Tako se to radi kod nas sada već više od 10 godina.

Dok je vlada potpuno legitimna pretnje koje upućuje političkim protivnicima i onima koji pišu, komentiraju na Facebooku nisu i ne mogu biti legitimne. Ako pitamo predsjednika vlade za pokušaj napad “na njega” su krivi baš svi počevši od desno nastrojenog Domovinskog pokreta, preko predsjednika države i MOST-a, pa do lijevo nastrojenih stranaka. Svi oni zajedno potkopavaju njega u gradnji moderne, europske Hrvatske.

Nećemo ovdje pokušati tvrditi da je riječ o paranoji pošto umjerena paranoja predstavlja zdravu osobinu svakog ambicionoznog političara,a kao svi znamo Andrej Plenković je izuzetno sposoban političar. Na žalost kao što smo već rekli riječ je danas o samouvjerenom političaru koji je u svom filmu, koji uvjeren u svoju parlamentarne većinu sada već po drugi put u samo mjesec dana prijeti opoziciji i tu nastaje osnovni problem.

Cilj Andreja Plenkovića je stvaranje modernog, zapadnoeuropskog HDZ-a i moderne zapadnoeuropske Hrvatske što je istovremeno pozitivno i negativno. Većina građana će priznati da je taj cilj pozitivan, ali način na koji se on nasilno provodi je negativan. Blokiranje referenduma, donošenje Istanbulske konvencije, smjena čak 15 ministara zbog Agrokora ili imovinskih pitanja, najava uvođenja eura protiv želje većine Hrvata i puno drugih stvari, puno drugih odluka premijera je dovelo do današnje radikalizacije koja je bila dodatno potpomognuta karantenom i pandemijom korona virusa.

Osnovni razlog za današnju radikalizaciju znači čine legitimne odluke vlade donesene protivno željama birača, glasača. Jednostavno ono što je ona zakuhala sada ona treba i kušati.

Pokušaji dužnosnika HDZ-a da zaštite svog predsjednika kao što je to učinio bivši glavni tajnik, a sadašnji predsjednik Sabora Goran Jandroković su jednostavno pogrešni. On je u petak rekao stvarno puno lijepih, pozitivnih stvari, ali njegove kritike Karamarka pored kojeg je prije 5 godina ponosno stajao…. U svom govoru je pored ostalog naveo da su nam danas potrebni samo “stručni i odgovorni ljudi, ne prodavači magle, širitelji mržnje, demagozi i populisti“. Tim stručnim i odgovornim ljudima (iz HDZ-a ?) je trebalo 37 godina da dostignemo BDP po stanovniku jednak onome iz 1980 godine kada su na vlasti bile nestručne, neškolovane osobe pa što to govori o tim stručnjacima ?

Red nam je sada navesti glavnu grešku našeg premijera i predsjednika HDZ-a. Riječ je o pokušaju gradnje zapadnoeuropske Hrvatske u doba kada više ne postoji zapadnoeuropski mit. Zapadna Europa je danas protivno volje svojih građana postala multikulturalna tvorevina u kojem svi imaju ljudska u kulturna prava osim domicilnog stanovništva. Većina stanovnika svih postkomunističkih država s užasom promatraju događaje u zapadnoj Europi i žive u nadi da oni neće krenuti tim putem. Angela Merkel koja je potencijalni uzor Andreja Plenkovića je postala kancelarka Njemačke 2005 godine u doba kada se vjerovalo u Europsku uniju, euro i političare dok mi danas živimo u potpuno drugom razdoblju. Činjenica da Merkel vlada već 15 godina govori više o stanju demokracije i medija nego išta drugo pošto ona realno govoreći predstavlja ostatak drugog naivnijeg vremena.

Domovinski pokret je bio učinio katastrofalnu pogrešku kada je u izbornoj kampanji “vikao” može koalicija s HDZ, ali bez Plenkovića i za to je platio. To naš predsjednik vlade ne bi smio tako osobno uzimati jer je bila riječ o politici, a svi znamo da se o tome govori “ništa osobno”.

Naš prijedlog premijeru bi isto tako bio da razumije nervozu svojih građana. Nervozu velikog broja građana kojima se ne sviđa put kojim on vodi Hrvatsku,a isto tako i utjecaj korona virus histerije na građane. Naš prijedlog bi bio da Andrej Plenković siđe s visina Olimpa i postane lider koji razumije strahove građana i dođe među stanovnika kako bi ih smirio, kako bi ih uvjerio da zna što radi i da misli na njih.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina