mozemo

Možemo

Posljednja politička izborna grupacija čiji program smo prošli povodom izbora koji će se održati u nedjelju je grupacija Možemo. Ona u određenom smislu predstavlja za SDP ono što Demokratski pokret predstavlja za HDZ ili u prevodu nanosi SDP-u političku štetu, ruši mu postotak glasova koji će osvojiti.

Za početak nužno nam je ovdje prokomentirati da je Možemo blisko vezanim s takozvanim nevladinim udrugama pošto među njihovim dužnosnicima i osobama na listama nalazimo veliki broj bivših ili sadašnjih članica tih udruga. Taj dugi popis ćemo započeti s Sandrom Bečić iz Centra za mirovne studije, čuvena ili zloglasna Rada Borić, bivša predsjednica GONG-a Suzana Jašić i drugi. Zbog toga možemo slobodno reći da je riječ o političkom projektu nevladinih udruga.

Ova kako je to Jane Fonda rekla feministička platforma se zalaže za potpunu provedbu Istanbulske konvencije što nas ne treba čuditi ako znamo da je Rada Borić bila osoba koju je Andrej Plenković stalno citirao pri donošenju ove konvencije. Drugi dio ove tematike za koju se zalažu ovi de facto predstavnici nevladinih organizacija je povećavanje financiranja nevladinih organizacija koje se bave skloništima za žene i djecu što će se dosta nas složiti da predstavlja sukob interesa (u ovom djelu programa se ne navodi NGO,ali..).

Govoreći o migrantima Možemo se zalaže za transparentnu, solidarnu te politički i ekonomski inkluzivnu migracijsku politiku. Ta politika treba biti usredotočena na ostvarenje prava na azil (međunarodnu zaštitu) i podršku izbjeglicama i migrantima u Hrvatskoj. Pored ostalog ova grupaciju upozorava na izvještaje i aktivnosti organizacija za ljudska prava kontinuirano upozoravaju na ukorijenjeni institucionalni nacionalizam te institucionalni rasizam.

Normalni sastavni dio izbornog programa Možemo je i LGBT zajednica pa u skladu s tim oni se zalažu otvaranje klinike koja se bavi specifičnim zdravstvenim problemima transrodnih osoba. Drugi dio programa koji govori o ovoj tematici spominje brzo pravno priznanje roda, zaštitu prava interspolnih osoba putem njihovih dodavanja u antidiskriminacijske i kazneni zakon kod definiranja zločina iz mržnje. Normalno tu na kraju krajeva uvijek imamo pitanje novca za nevladine udruge pošto postoji „nedostatak financijskih sredstava za samoorganiziranje LGBT inicijativa i zajednica”.

Na kraju Jane Fonda je najbolje komentirala u svojoj podršci platformi Možemo njihove ciljeve riječima:”Hrvatska prvi puta u povijesti može imati zeleno-lijevu koaliciju u parlamentu, ljude koji su se kao aktivisti dokazali u borbi za javni interes i ljudska prava i prava žena, manjina, LGBTQ osoba, migranata”.

Ta platforma kao što smo rekli nanosi iznimnu izbornu štetu SDP-u/Restart koaliciji čije glasove ona otima tako da predstavlja dar s neba za HDZ. S druge strane ova platforma zastupa sve što mi smatramo negativnim. Njeni dužnosnici su se proslavili drobljenjem Hrvatskog jedinstva na sve manje grupacije koje gledaju na svoje uskogrude interese. Oni su po našom mišljenju borbu za više standard građana Hrvatske pretvorili u borbu za viši životni standard LGBT zajednice, žena, manjina, migranata, svih osim tipičnih heteroseksualnih Hrvata. 

Izlazak platforme Možemo na izbore ujedno predstavlja najbolji razlog za zabranu financiranja nevladinih organizacija iz inostranstva, jer ova platforma koja danas traži vlast je ponikla zahvaljujući tom stranom financiranju.

4 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina