referendum-u-Rusiji

Ruski referendum

Počevši s 25 lipnjom i završivši s 1 srpnjom u Rusiji je proveden referendum čiji osnovni cilj je ako vjerujemo zapadnim medijima ostanak na vlasti Vladimira Putina do 2036 godine. Nekvalitetni komentatori kao i oni čiju profesiju predstavljaju stalni napadi na “Carstvo zla” (Rusiju) predstavljaju ovaj refendum kao događaj koji diktatoru omogućuje dužu vlast i ništa drugo.

Oni ne razumiju ili odbijaju razumjeti da je Putin u realnosti autokrat i da postoji velika razlika između autokrata i diktatora. Autokrat uživa popularnost i trudi se za svoje odluke dobiti odobrenje, blagoslov naroda. Baš identično to je učinio i Putin pošto se refendumom provedena promjena ustava mu nije samo omogućila produžavanje vladavina nego je ispunila i želje ruskih građana.

Oni koji su glasovali DA na referendumu su glasovali za:

  1. Ruski ustav se nalazi iznad internacionalnih zakona
  2. Osobama koje imaju strano državljanstvo zabranjuje se vršenje dužnosti predsjednika, ministra, sudaca, župana
  3. Sve osobe koje se žele kandidirati za dužnost predsjednika Rusije moraju živjeti minimalno posljednjih 25 godina u Rusiji
  4. Gornji dom Ruskog parlamenta će na prijedlog predsjednika moći smijeniti suce vrhovnog i ustavnog suda Rusije
  5. Minimalna plaća ne može biti niža od minimalnih primanja nužnih za živjeti
  6. Regularna indeksacija mirovina.
  7. Brak je zakonom uređena zajednica muškarca i žene
  8. Ruski jezik je službeni jezik Ruske federacije.

Te sve ustavne promjene je Vladimir Putin bio predložio još u svom siječanjskom govoru tako da se referendum trebao održati još u travnju 2020, ali je zbog izbijanja korona virus pandemije održan tek krajem lipnja. Kritičari su Putina bili optužili za ustavni puč ili auto-puč, ali to nije imalo nikakvog utjecaja na referendum.

Genadij Zjuganov de facto doživotni predsjednik Komunističke partije Rusije je kritizirao ustavne promjene koje omogućavaju Vladimiru Putinu da de facto bude doživotni predsjednik Rusije. Slično negativnu poziciju o referendumu su zauzele i neke javne osobe kao što su to Yury Dud koji ima youtube kanal s 7.39 milijuna pretplatnika i na zapadu čuveni Aleksej Navalny.

Na kraju ovaj ruski ustavni referendum je po očekivanju prošao bez ikakvih problema. Ustavne promjene su usvojene s 78.56 % glasova. Kao zanimljivost možemo navesti da je 65.29 % građana Moskve glasovalo za ustavne promjene,a slično se dogodilo i u inostranstvu gdje je 68.07 % Rusa glasovalo za njih.

Budimo iskreni pa priznajmo sebi da bi referendum s ovakvim referendumskim pitanjima bio izglasan i u Hrvatskoj. Kao zanimljivost ćemo još smo navesti da su građani Moskve i Nižnjeg Novgoroda mogli glasovati preko interneta što je za nas u Hrvatskoj još uvijek nezamislivo.

Za kraj ćemo još naglasiti da je Europska unija uložila protest zbog promjene referendumske promjene ustava kojom je ruski ustav postao važniji od internacionalnih dogovora. Europska unija je u svojoj službenoj izjavi podsjetila Rusiju da mora poštivati obveze prema Venecijanskoj komisiji, prema Vijeću Europe i prema Europskom sudu za Ljudska prava bez obzira na ustavne promjene.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina