Moderna državljanstva

  Kao što smo jučer vidjeli u tekstu o državljanstvu u antičkim republikama one su ga davale samo putem krvnom nasljeđa ili putem života koje je nedržavljanin posvetio interesima Rima.

  To doba je kao što znamo završilo uspostavom apsolutističke careve vladavine u Rimu koja je dovela do ustavnih promjena kojim krvno nasljeđe postaje nevažno za sticanje državljanstva. U određenom smislu država je prestala biti vlasništvo svojih građana i postala vlasništvo dominatora, cara/kralja….

  Ovo doba koje započinje Antoninskim ustavom će potrajati cijelo razdoblje europskog feudalizma i završiti tek nakon francuske revolucije kojoj država ponovno postaje vlasništvo svojih građana. Ta nominalna promjena vlasništva nad državom je dovela do povratka krvnog nasljeđa kao s časnim izuzecima jedinog načina sticanja državljanstva.

  To europsko moderno razdoblje kada su samo potomci državljana postajali državljani je trajao vrlo kratko vrijeme i završava europskom odlukom o otvaranju granica desecima milijuna migranata iz Afrike i Azije. Odluka o otvaranju granica migrantima je ubrzo bila popraćena odlukama o njihovoj naturalizaciji, odlukama o ukidanju apsolutnog zakona krvi pri stjecanju državljanstva.

  Jedan od vrlo dobrih primjera promjena u dodjeljivanju državljanstva nam daruje Njemačka. U osnovi njen zakon o državljanstvu je s kozmetičkim promjenama bio na snazi od 1913 godine pa do 1990 godine. To je bilo doba kada u Njemačkoj živi 7.32 milijuna stranih državljana koji imaju minimalne mogućnosti steći državljanstvo tako da ga je 1985 godine bilo dobilo samo 34.913 stranaca. Izmjene zakona o državljanstvu iz 1990 godine su dovele do toga da je 1995 godine 313.606 stranaca dobilo njemačko državljanstvo, a nakon toga se broj samo povećavao što možemo reći da je dovelo do ukidanja zakon krvi u stjecanju državljanstva.

  Kao što je Njemačka doživjela drastične promjene o stjecanju državljanstva tako se dogodilo i s Hrvatskom koja je s čistog zakona krvi prešla na zakon koji omogućuje masovne naturalizacije. Po sadašnjem zakonu o stjecanju državljanstva stranac koji regularno živi u Hrvatskoj 8 godina ili azilant koji u njoj živi 10 godina ima pravo na državljstvo.

  Zapadne države možemo to slobodno reći dijele državljanstva kapom i šakom za razliku od ostatka svijeta. Kao primjer ćemo ovdje navesti par funkcionalnih država Azije i Afrike, za razliku od na primjer Afganistana koji je nefunkcionalna država.

  Za početak ćemo navesti primjer nove svjetske velesile, Kine. Ova država formalno dopušta strancima stjecanje kineskog državljanstva, ali u stvarnosti ne. Po posljednjem popisu stanovništva samo 1.448 stranih državljana je bilo steklo državljanstvo Kine tako da možemo reći da u njoj vrijedi apsolutni zakon krvi.

  Sličnu situaciju imamo i u bogatim zaljevskim državama koje kao na primjer Ujedinjeni Arapski Emirati mijenjaju zakon o državljanstvu, ali on i dalje ostaje čisti zakon krvi. Jedina konkretna promjena je da se omogućava nasljeđivanje državljanstva po ženskoj liniji što ranije nije bilo moguće. Općenito gledajući u zaljevskim državama postoji strah da će oni izgubiti svoju državu i kulturu ako državljanstvo daju strancima koji tamo žive. Na kraju kada se nađu u situaciji da na svom teritoriju imaju osobe bez državljanstva kako bi izbjegli davanje svoga oni kupuju državljanstva siromašnih država na koje potom registriraju stanovnike bez državljanstva na svom teritoriju

  Kao primjer situacije u Africi ćemo ovdje uzeti Ugandu u kojoj po podacima Ujedinjenih Naroda živi 1.442.138 izbjeglica. Bez obzira na ovako veliki broj izbjeglica i zakon koji tvrdi da oni imaju pravu na državljanstvo Uganda im ga odbija dati što je na kraju završilo i na sudu koji je potvrdio odluke vlade.

  Općenito govoreći postoji danas u svijetu postoji iznimna razlika između stjecanja državljanstva na zapadu koje je otvoreno praktički svima i stjecanja državljanstva na istoku i jugu koje je otvoreno samo pripadnicima tamošnjih naroda i njihovim bračnim partnerima. U određenom smislu možemo reći da se zapadni zakon o državljanstvu temelji na diktatorskim temeljima, a onaj istočni i južni na republikanskim.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] migranti čine 88 % svog stanovništva. Oni isto tamo nemaju nikakva kulturološka prava i ne mogu nikako steći državljanstvo, ali migranti im ipak gotovo neograničeno dolaze […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina