Migrantski predsjednik

  Počevši praktički od trenutka izbora Josepha Bidena za američkog predsjednika Meksiko u panično zove SAD zbog migrantske krize, ali od toga nema pa baš nikakve koristi.

  Već početkom veljače predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador počinje voditi propagandnu kampanju kako bi zaustavio migrante na njihovom putu iz prije svega središnje Amerike preko Meksika u SAD. U skladu s tim on izjavljuje za medije 10 veljače: „Nije istina da će svima koji sada uđu u SAD status biti regulariziran. Naša braća migranti to trebaju znati da ne bi bili prevareni od švercera ljudi koji prikazuju uljepšanu sliku stvarnosti”

  Navodeći opasnosti s kojima se srednjoamerički migranti suočavaju u Meksiku on je u tom svom govoru naveo ubojstvo, masakr 19 migranata (većina iz Gvatemale) koje se dogodilo u siječnju ove godine. To je bio uzeo kao dokaz da Meksiko nije u stanju zaštiti migrante koji preko njegovog teritorija ulaze u SAD.

  Migrantska politika je bila ujedno i glavna tema prvog virtualnog sastanka američkog i meksičkog predsjednika koji se održao 1 ožujka. Dok je gledajući službenu proklamaciju s ovog sastanka Joseph Biden govorio najobičnije parole u stilu „SAD i Meksiko su jednaki”, „Trebamo zaštiti dostojanstvo migranata” Loper Obrador je zahtjevao uvođenje radnih viza za Meksikance i građane srednjeameričkih država, ali nije se bilo došlo do nikakvog dogovora.

  Taj sastanak je bio rezultirao opravdanim bijesom Meksika koji biva revoltiran najavljenom američkom politikom otvorenih vrata za koju on snosi sve kriminalne posljedice. U skladu s tim nezadoovoljstvom Meksiko je odlučio 10 ožujka upoznati javnost s tim problemima davajući svoje interne dokumente medijima.

  Najkraća meksička definicija sadašnje politike SAD bi glasila:”Azilantska politika Američke vlade jača ilegalne migracije i omogućava dodatnu zaradu mafiji” dok je duža definicija jasno govori o tome što se u stvarnosti događa.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Meksika ima vrlo doba saznanja o funkcioniranju migrantske mafije na svom teritoriju kao i cijenama koje plaćaju ilegalni migranti. Tako oni navode da se za isporuku maloljetnog srednjeameričkog migranta u SAD treba platiti 3.250 dolara dok je za Afrikance potrebno platiti 20.000 američkih dolara.

  Druga stvar koju nam otkrivaju podaci Meksičke policije bi bila da migrantska mafija educira one koje švercaju kako bi ako ih policija uhiti rekli da su migrirali jer nisu htjeli biti dio bande ili bježe da ih se u domovini ne ubije. Još jedno od uputstava koje migranti dobivaju prije nego što krenu na put je da putuju s djecom. Oboje nama u Hrvatskoj i Europskoj uniji zvuči jako poznato.

  Općenito gledajući sigurnosni organi Meksika su po pitanju ove situacije očajni. Po njihovim riječima „Migranti su postali roba. Ako se izgubi paket droge on je nestao. Ako se izgubi migrant „mi govorimo o ljudskom biću””. Jednostavno mafija u Meksiku jača zarađivanjem milijarda na migrantima,a Meksiko tu baš ništa ne mogu.

  Jedna od ideja koje su se bile pojavile još 2019 godine je ona o gradnji graničnog zida na granici s Gvatemalom pošto je po mišljenju vlade Meksika to jeftinije od svog novca koji se godišnje potroši na pomoć, zaštitu ili potragu za ilegalnim migrantima.

  Za ovu današnju migrantsku situaciju u Meksiku i tamošnje jačanje mafije glavni krivac se neupitno nalazi u Washington D.C.

4.4 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Riječ je o predsjedniku koji u prvoj godini mandata diže plaće 20 %,a potom ratuje s SAD oko migranata i drugih pitanja. Na parlamentarnim izborima 2021 njegova stranka osvaja uvjerljivu relativnu […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina