ekonomija

Makroekonomsko stanje

Glavna nuspjova korona virus pandemije ili preciznije od strane vlada uspostavljene karantene predstavlja totalni gospodarski kolaps koji nas svih očekuje ovu jesen. Da bi razumjeli stvarni potencijal ovog kolapsa dovoljno je navesti da dio analitičara očekuje kako će on biti veći od velike depresije koja je u teoriji izbila 1929 godine,a u stvarnosti 1931.

Trenutačni svi gospodarski podaci ukazuju na kolaps koji je trenutačno prikriven praktički neograničenim printanjem novca od središnjih banaka. Jedini efekti njihovog bacanje vreća novca u smjeru financijskih institucija predstavlja potpuno odvojenost dioničkog tržišta od stvarnosti kao i omogučavanja onima bliže centru moći da svoje dionice i obveznice pretvore u zlato.

Gledajući stvarnu ekonomiju u kojoj radi, o kojoj ovisi 95 % stanovnika situacija je već danas katastrofalna. Početi ćemo s stanjem na naftnom tržištu o kojemu ovisi kompletno svjetsko gospodarstvo. Sve u svemu procjenjuje se da će tokom 2020 godine doći do pada potrošnje nafte od približno 8 % što složiti ćemo se ne zvuči niti približno katastrofalno. Složiti ćemo se isto da svi moramo koristiti naftu zbog toga stanje ovdje nije niti približno katastrofalno nego za sve prihvatljivo, ali istovremeno moramo naglasiti da se stanje sljedeće godine neće značajnije promjeniti.

Govoreći o tehnologiji dovoljno je reći da ona nije nužna pa da se u njoj štedi kada nastupi kriza. Prvi na listi tih ušteda su smartphoni pa stoga Fitsch agencija očekuje da će njihova prodaja biti smanjena 16 % tokom ove godine. Trenutačno postoji nada da će se stanje na smartphone tržištu normalizirati sljedeće godine prije svega zbog novopostavljenih 5G mreža i 5G smartphone-a.

S druge strane promjene poslovnih navika koje govore o radu od kuće kao i školovanju od kuće su rezultirale rastom prodaje kompjutera što predstavlja trenutačno jedinu pozitivnu ekonomsku vijest. Govorimo ovdje trenutačno pošto će se ovaj rast prodaje promjeniti u pad tokom sljedeće godine. Tvrtke suočene s gospodarskim problemima jednostavno nemaju novca za nabavu nove kompjuterske opreme tako da će ovu branšu gospodarski kolaps zakačiti 2021 godine.

Nakon što smo pogledali stanje s tehnologijom i naftom red je konstatirati situaciju u prehrambenoj industriji. To ćemo početi s luksuznim proizvodom , s proizvodom koji svi koristimo, ali bez kojega možemo, s čokoladom. Trgovački centri s prehrambenim proizvodima su radili tokom karantene tako da pad prodaje čokolade od 14.3 % koji je imao Švicarski proizvođač Barry Callebaut predstavlja iznenađenje. Riječ je o puno širem problemu nego onom jednog proizvođača pošto je Europska udruženje kakaa pad kupovine od 8.9 % što je dovelo do pada cijene kakaa od 24 %.

Govoreći o domaćim proizvođačima prvo što upada u oči je očekivan pad prodaje vina od 40 % što će ostaviti jasne posljedice po sektor. S druge strane imamo pad prodaje mlijeka od isto 40 % u ovoj godini što se može pokušati kompenzirati pretvanjem tog mlijeka u sir. Tako nešto u svom PR članku navodi Vindija koja se hvali kupovinom mlijeka kojom po vlastitim riječima spašava malene proizvođače.

Jedna od domaći gospodarskih uspješnica ove godine je do sada tvrtka u državnom vlasništvu, Podravka. Ona je uvećala svoju prodaju za 211 milijuna kuna odnosno za 20.8 % u prvom kvartalu. Bez obzira na gospodarske probleme Podravka očekuje uspješnu 2020 godinu u čemu se neupitno razlikuje od većine drugih tvrtki.

Govoreći o ostalim poslovnim segmentima dovoljno je napomenuti očekivani pad prodaje automobila od 25 % u Europskoj uniji, a situacija je još gora s odjećom. Strogo pojednostavljeno danas je u Hrvatskoj prodano 18 % manje vrijednosti proizvoda nego prije točno godinu dana što ukazuje na naš smjer kretanja kao i smjer kretanja zaposlenih u prodaji.

Neki će kao primjer glavnih problema navesti cestovni prijevoz putnika gdje je zaposleno 20.000 djelatnika. On ima pad prometa od 95 % i to se neće brzo promjeniti,a istovremeno je opterećen kreditima i leasingom. Koliko tih tvrtki će nestati danas nitko ne zna, ali za Hrvatsku je zanimljivije koliko će radnih mjesta nestati. Rekli smo na početku da će neki navesti kao primjer glavnog problema cestovni prijevoz putnika, ali to je potpuno pogrešno. Naš glavni problem je lokalni, današnja Fortenova grupa koja je u ožujku 2020 bila isto tako bankrotirana kao Agrokor prije svoga sloma. Nužno nam je ovdje naglasiti da je to bilo stanje prije pravog udara korona virusa i karantene.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina