Kubanski problemi

  Počevši od 2019 godine tehnokrat Miguel Diaz je postepeno preuzeo sve poluge vlasti na Kubi. Ovo preuzimanje vlasti nije rezultiralo boljim životom Kubanaca jer su se kubanski problemi samo uvećali.

  Kuba je od svoje komunističke revolucije primjer gospodarski neuspješne države. Tijekom Hladnog rata ona je funkcionirala zbog milijardi i milijardi dolara Sovjetske pomoći. Prestankom postojanja SSSR prestale su dolaziti milijarde dolara pomoći što je rezultiralo takozvanim specijalnim ekonomskim razdobljem. Ono završava kada Hugo Chavez počinje praktički besplatno slati naftu Kubi.

  Sve dobre (i loše) stvari imaju svoj početak i kraj. Kraj u ovom primjeru predstavlja gospodarski kolaps Venecuele koji dovodi do državnog bankrota Kube dužne više od 20 milijardi dolara.

  Odgovarajući na taj kolaps predsjednik Kube Miguel Diaz početkom 2021 godine provodi najveću devalvaciju u povijesti čovječanstva. Riječ je o devalvaciji kojom kubanski pezo pada s odnosa 1:1 prema dolaru na 24:1. Kritičari te devalvacije su tvrdili da je ona nedovoljna pošto bi pravi tečaj trebao biti 40 ili 50 pezosa prema 1 dolaru.

  Prava istina glasi da su Vlada i njeni kritičari pogriješili što ove godine Kuba priznaje provođenjem nove devalvacije. U novoj ovogodišnje devalvaciji kubanski pezo je pao s odnosa 24:1 prema dolaru na odnosu 120:1. To nam ako se vratimo na 31 prosinac 2020 godine govori da je kubanski pezo oslabio 120 puta u odnosu na dolar.

  To je prvi neupitni dokaz da se Kuba nalazi u stanju potpuno gospodarskog kolapsa,a drugi predstavljaju stalni pozivi na pomoć upućeni SAD-u. Nakon što je u kolovozu grom udario u raspadajuću kubanska rafineriju ona se zapalila, a došlo je i do isticanja nafte. Kako Kuba nije bila u stanju ugasiti požar u pomoć su došli vatrogasci iz Meksika i Venecuzele. Osim pomoći iz navedenih država Kuba je zatražila i dobila američku pomoć u savjetima.

  Do tog požara inače dolazi u doba kada Kuba već biva zahvaćena nedostatkom energije zbog čega su uvedene redukcije struje. Gašenje struje usred kubanskog vrućeg ljeta nam najbolje ukazuje na očaj tamošnjeg gospodarski neuspješnog režima.

  Sada približno 50 dana nakon zahtjeva, molbe za američkom pomoći u gašenje požara Kuba ju traži za drugu stvar. Ona je sada zatražila pomoć u otklanjanju štete koju je prouzročio uragan Ian.

  U prolasku preko otoka uragan je uništio slavnu kubansku industriju duhana, električnu mrežu i domove. Ta uništanje prouzročena vremenskim neprilikama su dobro načela kubanski komunistički režim tako da su izbile i demonstracije protiv njega. Zbog toga predsjednika i generalni sekretar Kube Miguel Diaz nije vidio drugu mogućnost nego zatražiti pomoć SAD-a. Ako pomoć ne dobije može uvijek reći da SAD boli briga za Kubance, a ako ju dobije ponovno će biti u plusu.

  Kako sada postaje sve očitije da Miguel Diaz ne zna, ne može pokrenuti tamošnju ekonomiju on se počeo baviti „glupostima”. On je odlučio promjeniti Ustav kako bi omogućio sklapanje brakova istospolnih osoba.

  Oruđe za tu promjenu je postao referendum u čijim pripremanjem je bila ovo ljeto bila zauzeta kubanska vlada. Glasači su normalno kao u svakoj drugoj jednopartijskoj državi podržali želju „omiljenog” predsjednika i glasovali za LGBT brakove.

  Ono što zapadni mediji o tom referendumu nisu prenijeli je masovni glas Kubanaca protiv njega. Po prvi put u povijesti Kube 2 milijuna glasača je glasovalo protiv želja autokratskog predsjednika, a još 2 milijuna je odbilo glasovati.

  Vjernici jer ne smijemo zaboraviti da su Kubanci prije svega vatreni katolici sigurno smatraju da je vlada ovim referendumom izgubila „mandat neba”. Za njih su dokaz toga kolovoški požar u rafineriji i uragan koji je pogodio Kubu praktički istovremeno s referendumom.

  Da li je vlada izgubila „mandat neba” ili ne je za nas ovdje potpuno nevažno. Jedino važno i tužno nam ispadne daljnje propadanje Kube koju na tom putu više ne vodi Castro nego tehnokrat.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina