Havanizacija Europe

  To je najkraći opis onoga što će dogoditi u Europskoj uniji kada stupi na snagu zabrana prodaje automobila na benzin i dizel. Pojam havanizacija Europe je inače nastao zbog onoga što se dogodilo na Kubi kada je Castro preuzeo vlast.

  Duboko demoralizirana vlada Kube je 01 siječnja 1959 kapitulirala pod napadom gerilaca predvođenih Castrom. SAD je među prvima priznao novu revolucionarnu vladu Kube u nadi održavanja odnosa, ali Fidel Castro je imao drugačije misli.

  On je pored ostalog počeo provoditi nacionalizaciju američke privatne i korporacijske imovine na Kubi. To na kraju rezultira odlukom SAD-a o zabrani izvoza na Kubu 19 listopada 1960. Na drugu godišnjicu revolucije SAD je ujedno opozvao svoje priznanje Kube i raskinuo diplomatske odnose.

  Nuspojava tog prekida trgovinskih odnosa do današnjih dana ostaje tamošnji vozni park kojim dominiraju 60-70 godina stari automobili. Kubanci u teoriji danas mogu kupiti nove automobile, ali s plaćom od 20 dolara i državnim bankrotom u realnosti ne.

  Sada nakon što smo naveli situaciju na Kubi red je skočiti u Europu. Tamo je Europske Vijeće krajem lipnja 2022 godine donijelo odluku o zabrani prodaji vozila na benzin i dizel od 2035 godine.

  Nakon ove odluke Europskog predsjedništva, htjeli smo reći Vijeća stigla je ona Europske komisije i vrha „parlamenta”. Oni su u listopadu 2022 potvrdili ovu odluku, a na kraju će isto u demokratskoj farsi na svom zasjedanju glasovanjem potvrditi i Europski parlament.

  Govorimo u farsi iz dva različita razloga. Prvi je da Europski parlament nema ovlasti za predlaganje nego samo potvrđivanje zakona tako on predstavlja ismijavanje demokracije.

  Drugi razlog je pozicija Europske Pučke stranke (EPP). Riječ je o Europskoj grupi u kojoj ne nalaze HDZ, CDU i druge stranke desnog centra. One su u Parlamentu glasovale protiv ove odluke dok su istovremeno vlade koje kontroliraju ove stranke glasovale ZA u Europskom vijeću (Austrija,Hrvatska, Nizozemska…). Jednostavno govoreći riječ je o demokratskoj farsi u kojoj su članovi EPP grupe glumili da su protiv i da je EU parlament važan.

  U svojoj službenoj izjavi nakon glasovanja u Europskom parlamentu EPP grupacije izjavljuje: „Zabrana prodaja vozila na fosilna goriva nakon 2035 će dovesti do toga da na našem cestama voze prastari automobili jer električni neće biti niti jeftini niti lako dostupni. Riječ je o havanizaciji Europe”.

  Oni nisu niti približno prvi koji spominju havanizaciju Zapada i Europe pošto se o njoj govori još od 2021 godine. To je inače izjavio i Elon Musk iako nije spominjao sam pojam havanizacije. Konkretno on izjavljuje:

  1) U svijetu postoje 2 milijarde vozila s motorima na unutarnje sagorjevanje.

  2) Proizvodni kapaciteti omogućuju proizvodnju 100 milijuna vozila godišnje.

  3) Vozila na električni pogon čine puno manje od 1 % vozila koje se danas koriste

  4) Potrebno je 30-40 godina za izvući dovoljno litija iz rudnika za zamjenu vozila na unutarnje sagorjevanje, znači 2050-60 godina.

  Iz toga svega slijedi da nam je sudbina havanizacija Europe i šire zapada. Svi ćemo se voziti koliko god to bude moguće u vozilima koje imamo danas ili koja ćemo sutra kupiti. Kasnije će ona jednostavno biti preskupa, a kao da to već danas nisu. Primjer toga da jesu je da Hrvati kao fizičke osobe godišnje kupe oko 15 tisuća vozila čime je sve rečeno.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Havanizacija Europe […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina