Kravata

  Kravata je kao što svi znamo dekorativni odjevni predmet kojeg su izmislili Hrvati. Do njenog prihvaćanja u Europi dolazi tijekom 17 stoljeća od kada pa sve do današnjih dana ona ostaje simbol uglađenosti i kultiviranosti. Danas se kravata zajedno s bezbrojnim drugim europskim tradicija pojavila na nišanu takozvane zapadne kulture odstranjivanja.

  Priča o kravati započinje u prvoj polovici 17 stoljeća kada vojnici iz Hrvatske vojne krajine ratuju za Habsburge po Europi. Njihovi protivnici i prijatelji su uvidjeli da vojnici iz Hrvatske nose dekorativni odjevni predmet, kravatu oko vrata pa su ih neki počeli imitirati. To je bio početak,a za pravu eksploziju popularnosti kravate u Europi mi moramo pričekati Luja XIV.

  Kako su u politici i ratovanju 17 stoljeća stvari bile vrlo promjenljive 1635 godine u Francuskoj je formirana vojna jedinica Hrvata koji su bili stacionirani kod Pariza. Njihove kravate su izazvale zanimanje Parižana koji ih počinju kopirati,a 1646 godine ih je vidio osmogodišnji kralj Luj XIV nakon čega jon od tada pa sve do kraja svog života nosi kravatu. Njegove nošenje kravate su potom kopirali prvo svi članovi francuskog plemstva, potom engleskog dvora koji se do 1660 godine nalazio u francuskom izbjeglištvu, a na kraju i sva Europa.

  Tijekom sljedećih stoljeća, a prije svega nakon industrijske revolucije kravata će doživjeti revolucionarne promjene. Neke od tih promjena su se ticali boja kravata, druge lakšeg vezivanja, treće lakše industrijske proizvodnje, četvrte… Zahvaljujući svim tim promjenama kravata je bila sačuvala svoju popularnost sve do današnjih dana.

  Tako smo došli do 2021 godine; do godine u kojoj se nastavlja zapadna samoubilačka kulturna revolucija kojoj je na nišan sada došla i kravata. Priča počinje na Novom Zelandu gdje tamošnji novoizabrani Maorski zastupnik protuzakonito odbija nositi kravatu u parlamentu. To je dovelo 01 veljače 2021 do glasovanja na kojemu je tamošnji parlament izglasovao zadržavanje obveze nošenja kravate samo da bi potom 10 veljače 2021 bila izglasana odluka o ukidanju obveze nošenja kravate !?

  Pitate što se u međuvremenu dogodilo ? Moderna zapadna verzija Maostičke Crvene garde je započela s internet kampanjom #no2tie koja se proširila po svim dijelovima svijeta. Samo kao primjer ćemo ovdje navesti Bangkok Post koji citirajući parlamentarnog zastupnika navodi kako je kravata simbol kolonijalne vlasti koja guši tamošnje lokalne kulture.

  U Europi taj napad na kravatu po očekivanju predvodi The Guardian koji je dao prostor profesorici umjetnosti Claire Robinson da napadne nošenje kravate. Ona je u svom tekstu navela kako kravata simbolizira moć bijelih muškaraca, a njen oblika navodi sugovornika da gleda u smjeru muškog spolnog organa.

  Ova masivna internet kampanja protiv kravata kao simbola europske moći ili općenito moći bijelih muškaraca je na kraju krajeva izvukla na površinu i one koji se ne plaše moderne verzije crvene garde. Tako je na primjer Ben Fordham izjavio „ponekad razmišljam da ovakvi akademici imaju veće šanse kao standup komičari” dok je standup komičar Simon Evans samo izjavio da moderni alfa muškarci ne nose kravatu.

  Neki će možda ismijati ovu najnoviju kampanju neomaoističku kampanju ili konstantirati da je ona nevažna, ali u tome oni griješe. Kada ju je The Guardian prenio ona je postala poziv svima u svijetu na ukidanje ovog „simbola bijele dominacije”

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina