Književne nagrade

  Nekada smo vjerovali da bestseler liste stvarno navode najprodavanije knjige i da književne nagrade dodjeljuju kvalitetnim knjigama. To je davno možda i bila istina, ali u 21 stoljeću više nije.

  Najvažnija američka književna nagrada je National Book Award. Riječ je o nagradi za koju pisci i izdavači već sada mogu nominirati svoje knjige, a dodjeljuje se u studenom. U skladu s tim danas ćemo spomenuti dobitnike i finaliste National Book Award dodjeljene u studenom 2023.

  Dobitnik nagrade za najbolji roman je knjiga Blackouts autora Justina Torresa. Riječ je o depresivnoj queer-gothic verziji Hotela California što smatramo da nema potrebe dalje objašnjavati.

  Među ostalim finalistima ove nagrade za fikciju ćemo naglasiti još dva romana. Prvi je Chain-Gang All-Stars u kojoj su crni zatvorenici prisiljeni da se bore na smrt pred bijelom rasističkom publikom. Drugi finalist kojeg navodimo je knjiga This Other Eden Paula Hardinga. Riječ je o romanu koji govori kako je savezna država Maine sve mulate preselila na maleni otok 1912 godine.

  Kada se iz nagrade za fikciji prebacimo na nefikciju, znači u teoriji realnost otkrivamo da je prošlogodišnji dobitnik Ned Blackhawk s knjigom: „The Rediscovery of America: Native Peoples and the Unmaking of U.S. History”. Jedna od osnovnih poanti knjige ispadne da je osvajanje indijanske zemlje omogućilo formiranje bijele muške demokracije i ropstvo crnaca. Po autoru povijest SAD-a se ne može razumjeti bez utjecaja Indijanaca na njen razvoj.

  Jedan od finalista ove nagrade je bila knjiga Liliana’s invicible summer Cristine Rivera Garze. Riječ je o knjizi koja se bavi nasiljem nad ženama Meksika. Nakon nje ćemo još navesti knjigu Ordinary Notes Christine Sharp. Ovaj finalist je u teoriji nekakva vrsta autobiografije crnkinje u bijelom rasističkom svijetu.

  Sljedeća kategorija ove književne nagrade je ona koja se dodjeljuje knjigama za mlađu publiku. Tu je dobitnik autobiografska grafička knjiga „A first time for everything” Dana Santata. Ova knjiga prati povučenog azijsko-američkog tinejdžera na putu po Europi tijekom kojeg otkriva sebe.

  Jedan od finalista ove nagrade je knjiga Huda F Cares od Huda Fahmy. Ta knjiga koja opisuje kako je biti muslimanska tinejdžerica u SAD tijekom putovanja izvan muslimanskog kvarta. Drugi finalist kojeg navodimo je Big od Vashti Harrisona. Knjiga prezentira crnu djevojčicu i debelu djecu i uči ih kako voliti sebe.

  Za kraj ovog popisa nagrađenih i nominiranih ćemo samo navesti dobitnika nagrade za knjigu prevedenu na engleski jezik. Dobitnik ove nagrade 2023. je knjiga The Words that Remain Stenio Gardela. U toj knjizi starac opisuje svoju mladenačku homoseksualnu ljubav.

  Prije godine dana smo u blogu navodili knjige koje predlažemo za pročitati. Kada bi sada radili popis knjiga koje se ne treba nikada čitati sve koje su prošle godine dobile nagradu bi se našle na njemu. Ne samo one nego istovremeno i sve knjige koje su ušle u finalni izbor za nagradu.

  Namjesto svih njih možda bi bolje bilo pogledati depresivni film American Fiction iz 2023. Riječ je o filmu koji prikazuje crnog autora kojemu nitko ne želi izdati knjigu u grčkoj mitologiji. Frustirani autor tada odluči napisati satiričnu knjigu s svim rasnim stereotipima o crncima. Na kraju knjiga postane apsolutni izdavački hit. Film je inače nominiran za 5 nagrada Oscar !?

  Taj film kojeg autor ovog teksta neće gledati jer želi uživati u pozitivnim stvarima bolje od svake naše moguće kritike prikazuje stvarno stanje u zapadnoj izdavačkoj industriji.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina