Knjige za čitanje

  Danas se u određenom smislu nećemo baviti niti politikom niti ekonomijom niti migracijom niti Europskom unijom. Danas ćemo Vam predložiti knjige za čitanje !?

  Naš popis knjiga započinjemo s „klasikom” s kraja 20 stoljeća. Riječ je knjizi Guns Germs and Steel Jareda Diamonda koja iznimno efikasno objašnjava razloge za uspjeh Euroazije i neuspjeh drugih dijelova svijeta.

  Nakon nje spominjemo knjigu Eric Cline-a 1177 BCE – the Year Civilization Collapsed. Ova knjiga detaljno opisuje kolaps Brončanog doba na istočnom Mediteranu i Bliskom istoku. Dodati ćemo još da je riječ o najkatastrofalnijem civilizacijskom kolapsu u Europi.

  Vremenski sljedeća knjiga na popisu nam je Persian fire od Toma Hollanda. Riječ je o knjizi koja se bavi pokušajem jedine svjetske velesile u 5 stoljeću prije Krista da se obračuna s terorističkim državama. Ime te svjetske velesile je Perzija, a terorističkih država Atena i Sparta. Iz te bitke, iz tog obračuna će nastati temelji moderne Europe.

  Još ćemo se malo zadržati na Bliskom istoku po pitanje čije povijesti predlažemo knjigu Ghost on the Throne od Jamesa Romma. Knjiga se bavi događajima nakon smrti Aleksandra Velikog,a nezaboravni lik knjige biva Grk Eumenes koji zapovjeda dijelom Makedonske vojske u doba građanskog rata. Ostati ćemo još na istom području i spomenuti Seleukidsku trilogiju Johna Graingera.

  Govoreći o rimskoj povijesti ili preciznije povijesti Rimske republike predlažemo knjigu History of Rome 1-4 Theodora Mommsena. Knjiga je dobila Nobelovu nagradu za književnost 1902 godine. Za one koji traže nešto modernijeg i kraćeg predlažemo knjigu Storm before Storm Mike Duncana. Ova knjiga se bavi kolapsom Rimske republike koji realno gledajući započinje oko 100 godine prije Krista.

  Nakon ove knjige skačemo gotovo 2 tisuće godina napred do knjige The Life of Louis XVI od Johna Hardmana. Naša posljednja predložena knjiga koja se bavi događajima prije 20 stoljeća je omiljena knjiga Angele Merkel. Da govorimo o knjizi The Transformation of the World koja opisuje svijet u 19 stoljeću.

  20 stoljeće je bilo stoljeće ekstrema. To je bilo stoljeća dva svjetska rata, komunizma i nacizma. U skladu s tim predlažemo da se 20 stoljeće započne s knjigom Kaiser Wilhelm II od John van Kistea. Ona nam je omiljena zbog autorovog zaključka koji govori da se politike Njemačke bez obzira na različite režima u 20 stoljeću nikada nije mijenjala. Ta politika je uvijek bila formiranje Njemačke Europe.

  Nakon ove knjige normalno dolazi The Sleepwalkers Cristophera Clarka koja govori kako Europa ulazi u Prvi svjetski rat. Nakon ove knjige o početku Prvog svjetskog rata predlažemo i onu Davida Fromkina imena A Peace to End all Peace  koja se bavi njegovim krajem.

  Govoreći o nacizmu i ekonomiji neizostavna knjiga je The Wages of Destruction Adama Toozea. Riječ je o knjizi koja se bavi nacističkom ekonomijom, njenom pripremom za rat i na kraju ekonomskom podrškom ratu.

  Za pogled na komunizam prve polovice 20 stoljeća ne trebamo ići dalje od Kotkinove trilogije Staljin. Nužno je ovdje naglasiti da su prvi i drugi dio trilogije koji se bavimo Staljinovim životom i vladanjem SSSR-a izašli dok treći dio izlazi 2024 godine. Za razdoblje 1939-53 se uvijek može čitati knjiga Stalin Wars od Geoffrey Robertsa.

  Po pitanju Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji predlažemo dvije knjige Joze Tomaševića. To su War and Revolution in Yugoslavia:Occupation and Colaboration i Chetnics. Tim prijedlogom ćemo završiti dio o Drugom svjetskom ratu jer je o njemu napisano dosta stvarno kvalitetnih knjiga.

  Kada govorimo o modernom razdoblju i gospodarstvu na prvom mjestu nam se nalazi knjiga 23 things they don’t tell you about Capitalism – Ha Joon Changa. Autor je inače bivši konzultant Svjetske banke i cijelih tuceta srodnih organizacija.

  Za one koji se žele informirati o Europskoj uniji predlažemo knjigu European Spring. Ovu knjigu je napisao Philippe Legrain, ekonomski savjetnik predsjednika Europske komisije.

  Ako nas zanima prije svega ekonomski pogled na Europsku uniju puno konkretnija je inače knjiga Hans-Werner Sinna imena The Euro Trap. Normalno po pitanju knjiga Europske unije uvijek možete pročitati knjigu autora ovog bloga 25 godina Europske unije. Na portalu je ona bez izvora tvrdnji dok je tiskana verzija kompletna. Knjiga ima podršku Paula Gottfrieda i par ustanova izvan područja Hrvatske.

  Govoreći o kompjuterskom dobu mi ćemo predložiti knjigu The Ultimate History of Video Games Stevena Kenta. Ona se bavi nastankom industrije kompjuterskih igri dok se knjiga On the Edge Briana Bagnall bavi Commodore korporacijom i nastankom industrije kućnih kompjutera.

  Za razgovor o demokraciji ili autokraciji predlažemo knjigu Yasche Mounka The People vs Democracy. Osnovni doprinos Mounka raspravi biva što jasno govori da možemo imati demokraciju bez liberalnih prava ili možemo imati liberalizam bez demokracije, znači diktaturu.

  Sastavni dio te priče o demokraciji je i onaj o migracijama. Koliko su se Europljani protivili primanju migranata krajem šesdesetih godina nam govori knjiga „Like the Roman: Life of Enoch Powell” od Simona Heffera. O stanju početkom 21 stoljeća nam govori Reflections on the Revolution in Europe: Immigration, Islam and the West koju je napisao Christopher Caldell. Treća obvezna knjiga o ovoj tematici je Terror in France od Gillesa Kepela.

  Mogli bismo ovako nastaviti pa gotovo u beskraj. Kao primjer toga navodimo ovdje knjigu Trans Helen Joyce koja se bavi umjetnim stvaranjem transrodne ideologije ili Lords of Finance Liaquata Ahmeda o bankarima koji su bankrotirali svijet.

  Ipak negdje trebamo stati, a kako živimo u doba kada su najpopularnije priče o katastrofi predlažemo prastaru SF priču With Folded Hands. Distopija iz ove kratke priče je puno bliža nekoj verziji naše budućnosti nego puno drugih priča.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
บาคาร่า
3 mjeseci prije

I just like the helpful information you provide in your articles

ufabet911
3 mjeseci prije

Awesome! Its genuinely remarkable post, I have got much clear idea regarding from this post

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina