Kina i SAD

  Danas donosimo report koji su zajedno napisale „nevladine” organizacije SAD-a, Japana i Južne Koreje. Report se bavi pogledom prema budućnosti i strategijama gospodarsko-političke borbe protiv Kine.

  Iza izvještaja kojeg donosimo u skraćenom obliku stoje: Chicago Council on Global Affairs, Carnegie Corporation, Korea Foundation, Nakasone Peace Institute i drugi.

  Citiranje izvještaja ćemo započeti riječima američkog predsjednik Bidena:

Cilj Kine je da postane vodeća država svijeta, najbogatija država svijeta i najmoćnija država svijeta”. Nitko normalan neće osporiti da je riječ o normalnim, zdravim ambicijama svake ozbiljnije države bez obzira na njeno ime. Bez obzira na to ako živiš u trenutačno najmoćnijoj državi svijeta ili si član njenog saveza…

  Govoreći o tim riječima Bidena nužno biva napomenuti da oko ovog pitanja postoji konsenzus elite i običnih građana. 67 % Amerikanaca se slaže s tvrdnjom da Kina želi postati dominantna svjetska sila, drugim riječima oni dijele mišljenje svoje elite.

  Dok mi na Zapadu još uvijek bez obzira na svoje razmišljanje o kineskim ambicijama smatramo opasnost od nje teoretskom na Dalekom istoku imamo drugačiju situaciju. Stanovnici Južne Koreje, Japana i Filipina su užasnuti Kinom, a za to je sama Kina kriva.

  Tijekom 2012 godine zbog svađe oko otočja Spratly Kina je uvela sankcije Filipinima. Slično se dogodilo i s Južnom Korejom 2016 godine kada je ona odlučila kupiti proturaketni sustav da se zaštiti od Sjeverne Koreje. Kina je uvela sankcije Južnoj Koreji, a tamošnje stanovništvo ju je zamrzilo zbog toga.

  Zbog tih kineskih grešaka u koracima elita i stanovništvo Japana i Južne Koreje su uplašeni i traže zaštitu SAD-a. Oni traže dobivanje američkih jamstva gospodarske i druge sigurnosti i da neće kasnije biti prepušteni Kini.

  Istovremeno svima treba biti jasno da ovo više nije doba Hladnog rata, da SAD i EU ne mogu postaviti nemoguće uvjete. U slučaju da oni budu postavljeni Tokio i Seul mogu donijeti odluku da im je praktičnije ući u kineski blok !?

  Kako bi se to postiglo budući protukineski trojni pakt SAD-Japan-Južna Koreja bi se trebao temeljiti na 8 pozicija. Te pozicije su (citat):

  1) Koordinirana borba protiv Kineskih ekonomskih pritisaka. Napomena: Stanovnici Južne Koreje su se osjetili napušteni od SAD-a kada ih je Kina „kaznila”.

  2) Reforma WTO-a u interesu Zapadne koalicije

  3) Obnova saveza koji bi se temeljio na zajedničkim vrijednostima. Problem u ovom kontekstu predstavlja mržnja Korejaca usmjerena prema Japanu.

  4) Stvoriti savez koji iz PR razloga de jure neće biti protukineski, ali de facto hoće

  5) Smanjiti povijesne tenzije između Japana i Koreje koji su povezane s japanskom kolonijalnom vladom (1900-45).

  6) Široka suradnja država u uslužnoj djelatnosti, a manja u infrastrukturi čije beneficije se manje vide.

  7) Korištenje Američkog državnog novca (DFC) za pokretanje, jačanje poslovne suradnje.

  8) Korištenje javne diplomacije. Japan, Južna Koreja i SAD bi trebali koristiti svoje različite sadašnje za stvaranje dojma na Dalekom istoku. Cilj je da ove tri države zajedno utječu da što veći broj ASEAN država kako se pridružili protukineskom bloku.

  U osnovi strategija koju predlažu ove paradržavne organizacije se temelji na praktički neograničenim PR kampanja. Cilj tih kampanja je pokazati da je naš, da je zapadni sustav bolji od Kineskog bez da se Kinu ikada spominje. Cilj je propagandom vezati što veći dio Dalekog istoka s SAD-om, Japanom i Južnom Korejom.

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Po riječima američkog predsjednika Bidena cilj Kine je da postane vodeća, najbogatija i najmoćnija država svijeta. Riječ je o potpuno normalnoj ambiciji koju u sebi ima svaka regionalna ili svjetska velesila. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina