okupljanje-ljudi

Kada će karantena završiti

Dok sjedimo u svojim stanovima i kućama svi se pitamo nekoliko osnovnih pitanja. Prvo od njih je što će biti s našim radnim mjestima, da li će ona postojati kada završi karantena ? Drugo glasi da li ćemo se vratiti na ranije normalne u međuljudske odnose, da li ćemo ponovno normalno bez straha biti u blizini drugih ljudi, a treće pitanje bi bilo kada će karantena završiti ?

Na prva dva pitanja je danas praktički nemoguće točan odgovor tako ćemo se mi ovdje pozabaviti trećim pitanjem koje muči svih nas. Kada će završiti karantena ? Naći odgovor na ovo pitanje je iznimno komplicirano, ali kako je naša vlada dala jasne izjave i ujedno je podložna stranim utjecajem moguće je napraviti razumnu projekciju pa ćemo naš odgovor za početak potražiti obilaskom Europe.

U Velikoj Britaniji mjere vezane s korona virusom će ostati na snazi sljedeća 3 tjedna, ali se očekuje njihovo daljnje produžavanje do 31 svibnja 2020 godine na što nam ukazuje odluka vlade kojom su produžene sve vize stranaca do tog datuma. U Francuskoj su mjere najstrože karantene produžene do 11 svibnja 2020 godine nakon čega će mjere biti olakšane, ali neće biti i ukinute.

Radi smanjivanja gospodarske štete Austrija je počela otvarati prodajne centre, frizerske salone i slično, dok građani moraju i dalje nositi maske. Dobar dio ostalih mjera karantene u Austriji će ostati na snazi do kraja lipnja 2020 godine. Italija je slično kao i Austrija donijela odluku o olakšavanja mjera karantene otvarajući knjižnice i druge poslovne subjekte, ali karantena će ostati na snazi minimalno do 3 svibnja 2020 i za nas je teško očekivati da neće biti produžena.

Njemačka je krenula putem Austrije, pa je olakšala mjere karantena u pokušaju poticanja gospodarstva, ali će sve ostale mjere ostati na snazi do minimalno 04 svibnja 2020. Tada bi trebale početi raditi škole samo za završne razrede osnovnih i srednjih škola. Općenito gledajući mjere karantene u Njemačkoj će ostati na snazi do kraja ljeta pošto su do tada zabranjena sva javna okupljanja.

Ova situacija s nacionalnim karantema koje svaka država misli ukinuti po vlastitim željama realno izluđuje europske dužnosnike koji ispravno zahtjevaju koordinirani europski pristup ovom problemu iako se istovremeno nemaju pravo uplitati u nacionalne odluke te vrste. U Uniji bez granica odluka o ukidanju karantene u jednoj državi može imati negativni utjecaj po drugu državu tako da je zahtjev, savjet Europske komisije po pitanju koordiniranog ukidanja karantene više nego razuman. Po konkretnom pitanju dana ukidanja mjera karantene predsjednica Europska komisija Ursula van der Leyen je samo rekla da bi mjere karantene po pitanju starijih osoba i osoba s zdravstvenim problemima trebale trajati do prosinca 2020 godine.

Vrativši se natrag kući važno je za početak primjetiti da u Hrvatskoj ne postoje mjere karantene za ranjive skupine počevši od najranjivije skupine pacijenata s kroničnim dišnim problemima, a potom i svih drugih. Njihovi životi za vladu bez obzira na mišljenja epidemiologa očito nisu dovoljno važni da budu obuhvaćeni donesenim mjerama karantene. Gledajući datum ukidanja karantene u Hrvatskoj za početak ćemo uzeti vladinu mjeru “pravo naknade za zaposlenike” koja je donesena 19.03.2020 na razdoblje od 3 mjeseca pa stoga možemo zaključiti da će karantena u Hrvatskoj biti ukinuta 18.06.2020 godine. To je jedan početni datum ukidanja mjera stroge karantene koji se realno poklapa s datumima u drugim članicama Europske unije. Ako tada ili čak ranije počnemo ukidati najdrastične mjere to neće značiti da će sve mjere biti brzo ukinute pošto po riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zdravstvene mjere mogu ostati na snazi još godinu dana.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina