Jacinda Ardern

  Jacinda Ardern je nakon više od 5 godina vladavine na Novom Zelandu podnijela ostavku. Puno lipih stvari se može reći o razlozima za ostavku, ali stvarni razlog predstavlja pad popularnosti njene stranke pred parlamentarne izbore.

  Priča o Jacindi Ardern je slična priči o Andreju Plenkoviću ili Zoranu Milanoviću. To je priča o dirigiranoj demokraciji u kojoj se budućeg lidera „izabere” u doba kada je mlađi punoljetnik.

  Ardern se bila učlanila u Laburističku stranku kada je imala samo 17 godina. S navršene 24 godine ona već radi u uredu premijerke Novog Zelanda. Nakon okončanja ovog posla seli se u London gdje s 25 godina radi kao stariji državni savjetnik. To je inače bilo tijekom posljednjih godina vlade Tony Blaira nakon čega se vratila na Novi Zeland.

  Tamo 2008 godine, u 27 godini života postaje najmlađi zastupnik Novog Zelanda. Činjenica da je ona izabrana u parlament nam inače ne govori puno pošto je tamošnji izborni model sličan našem. Time želimo reći da ako osobu staviš dovoljno visoko na listi jedne od najjačih stranaka ona će biti izabrana.

  Govoreći sve ovo o prvom dijelu karijere Jacinde Ardern naša namjera nije bila ništa negativnog konkretno o njoj reći. Ona je bila visoko inteligentna i ambiciozna osoba koja je znala govoriti prave stvari pa su je „prave” osobe i uočile. Normalno tome je vjerojatno pomoglo i odgovarajući pedigre, ali to ima i puno drugih osoba.

  Kao što je ušla u parlament Ardern je tako postala i premijerka. 6 mjeseci prije parlamentarnih izbora 2017 godine Jacinda Ardern bez protukandidata biva izabrana za zamjenicu predsjednika Laburističke stranke. Potom 50 dana prije izbora predsjednik Laburističke stranke podnio ostavku kako bi ona postala predsjednica,a sve kasnije je povijest.

  Postavši premijerka ona vodi klasičnu današnju socijalno-liberalnu politiku. Time želimo reći da je dizala minimalne plaće i održavala posebne veze s manjinama, u ovom slučaju Maorima. Red nam je navesti njena izborna obećanja o smanjivanju poreza koja nakon formiranja vlade odbacuje. To da nije smanjila poreze je inače pohvalno, ali…

  Po izbijanju korona pandemije Jacinda Ardern održava videokonferenciju s svojim poznanikom Bill Gatesom. Službeni spis ovog susreta govori da se Novi Zeland obvezao dati 40 milijuna dolara za traženje korona cjepiva. Osim toga Bill Gates je pohvalio odnos Jacinde Ardern u borbi protiv korona pandemije,a ona je obećala pomoć Gatesu u toj borbi. Taj razgovor koji izlazi u javnost 2022 godine još jednom ukazuje na utjecaj Billa Gatesa na razvoj cjepiva i kampanje vezane s koronom.

  Nakon što je u doba korona pandemije na izborima osvojila apsolutnu većinu u parlamentu Jacinda Ardern dobiva na samopouzdanju. Time želimo reći da počinje gurati politike u koje stvarno vjeruje i koje osobno smatra da trebaju biti provedene.

  Za početak ćemo spomenuti njena izvinjenja za razne „zločine” počinjene u prošlosti,a potom zakone protiv mržnje i druge popularne liberalne stvari. Nakon njih navesti ćemo ovdje proglašavanje izvanrednog klimatskog stanja. To je ona proglasila praktički odmah po formiranju svoje druge vlade u 2020 godini.

  U toj odluci o izvanrednom klimatskom stanju se govori o:

Proizvodnji sve energije iz obnovljivih izvora do 2030 godine,

Prestanak korištenja javnog prijevoza na benzin i dizel do 2035 godine,

Promjene u stočarstvu i poljoprivredi kako bi se postigli klimatski ciljevi,…

  Ovo posljednje što smo naveli joj je vjerojatno i došlo glave. Nakon službenog proglašenja završetka korona pandemije 12 rujna 2022 godine stočari su dobili slobodu reći što misle. Koliko god da su oni ranije protestirali protiv politika Jacinde Ardern to nije bilo ništa prema onome što se dogodilo.

  U listopadu 2022 godine „briljantna” premijerka javno govori o ideji uvođenju poreza na vjetrove, prdež krava, koza, ovaca i slično… Službeni cilj tog poreza je smanjivanje ispuštanja metana,a po nama neslužbeni cilj biva smanjiti potrošnju mesa. To je rezultiralo masivnim prosvjedima farmera, a možemo reći i padom vlade.

  Utjecaj tih demonstracija na Ardern je najbolje vidjeti usporedbom njenih izjava iz studenog 2022 i siječnja 2023. U studenom 2022 ona govori „mi nismo završili s svojim poslom”,a potom u siječnju „Političari su ljudi. Mi davamo sve što možemo, a onda je vrijeme za otići. Za mene je to vrijeme sada”.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina