Ispuštanje stakleničkih plinova

  Prošle godine je na teritoriju Europske unije smanjeno ispuštanje stakleničkih plinova za 8 %. Time su se po njihovom ispuštanju države vratile na razine iz 1960tih godina dok je ostatak svijeta išao „napred”.

  Za zagovornike borbe protiv globalnog zagrijavanja to ispadne iznimno pozitivna vijest dok se svi drugi pitamo kako je to moguće ? Odgovor na to pitanje nam daruju službeni podaci koji se ljudima koji žive u stvarnom svijetu ne sviđaju.

  Ekološki portal Earth nam tako navodi da je do smanjivanja ispuštanja stakleničkih plinova došlo zbog manjeg korištenja ugljena, plina i nafte. Konkretno on navodi da je potrošnja ugljena smanjena za 25, plina 11, a nafte za 2 %. Kao razlog za taj pad potrošnje fosilnih goriva portal navodi bolje vremenske uvjete i smanjenje ekonomskih aktivnosti.

  S druge strane The Guardian je puno konkretniji po pitanju razloga smanjivanja stakleničkih plinova. On navodi da 50 % smanjivanja zbog korištenja čišćih goriva u proizvodnji struje, 36 % od manje industrijske proizvodnje (i transporta),a 8 % zbog lijepog vremena.

  Taj sve u svemu „uspjeh” u borbi protiv klimatskih promjena Europska komisija je odlučila proslaviti novim klimatskim zakonom. Riječ je o zakonu kojim bi se članice Europska unije prisilile da smanjenje ispuštanje stakleničkih plinova za 90 % u odnosu na 1990 godinu. Po razmišljanju komisije taj cilj bi EU trebala postići do 2040 godine !?

  Jedan od glavnih prepreka za postizanje tog cilj su osobna vozila. „Ona” iznimno zagađuju dok istovremeno po mišljenju auditora EU ne postoji mogućnost za gradnju jeftinih električnih vozila. Mi ćemo ovdje samo napomenuti da se zbog toga priprema direktiva o kraju životnog vijeka vozila.

  Cilj te direktive će biti prisiljavanje građana da se riješe svojih starih vozila i počnu pješačiti, biciklirati i slično. U određenom smislu ta direktiva će postati završna direktiva u prisiljavanju ljudi da odustanu od vlastitog automobila. Dosadašnje direktive kao na primjer ona iz 2021. su zatražile ugradnju različitih dodataka u vozila što je dignulo njihovu cijenu u nebesa. Rezultat svega toga ispadne da je prosječni životni vijek vozila u Njemačkoj prije formiranja EU bio 6,3 godina, a sada je 10 !?

  Sve što smo do sada naveli predstavljaju podaci koje će malo tko osporiti i od kojih će se malo kome dignuti tlak. Sada je riječ za one druge podatke i logično razmišljanje zbog kojeg ćete biti optuženi da ste putinist, nacist, agitprop i slično (osobno iskustvo)…

  Tijekom posljednjih 30 godina jedino je na području Europske unije došlo do smanjivanja ispuštanja stakleničkih plinova. U EU su se one smanjile za 24 % dok su se povećale u SAD za 3.7, Indiji za 178, a Kini 290 %. Tom podatku ćemo dodati i onaj da per capita EU ispušta manje stakleničkih plinova od SAD, Rusije, Kine,…

  Kada te podatke stavimo u još širu sliku pa pogledamo udio EU u svjetskom ispuštanju stakleničkih plinova dolazimo do zanimljivog podatka. Staklenički plinovi koje je ispustila EU čine manje od 9 % svjetskih stakleničkih plinova (slika). Riječ je o podatku za 2019 godinu, a u međuvremenu je on postao još niži.

  Nakon tih podataka dolazi ono osnovno pitanje. To pitanje glasi: „Da li će se što promjeniti u brzini zagrijavanja naše planete ako/kada Europska unija prestane ispuštati stakleničke plinove ?”.

  Naš odgovor na to pitanje je NE.

4.8 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
howwtalliss
4 mjeseci prije

I have been surfing online more than 3 hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my opinion if all web owners and bloggers made good content as you did the web will be much more useful than ever before

flooring
4 mjeseci prije

Hi i think that i saw you visited my web site thus i came to Return the favore Im attempting to find things to enhance my siteI suppose its ok to use a few of your ideas

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina