International Crisis Group

  Formalno govoreći International Crisis Group je nevladina organizacija. U stvarnosti ona je paradržavna organizacija pošto ju financira 20 država, različiti fondovi na čelu s Otvorenim društvom i kompanije na čelu s Facebookom

  Danas spominjemo International Crisis Group prije svega zbog starijeg savjetnika ove organizacije koji je stvarna tema teksta. Riječ je o Michaelu Kovrigu kojeg je Kina potpuno “nevinog” držala u zatvoru između 2019 i 2021 godine, sveukupno 1019 dana.

  Priča o njegovom uhićenju je povezana s pričom o Meng Wanzhou i onom o Michaelu Spavoru. Sve započinje odlukom SAD-a da „zarati” s kineskom korporacijom Huawei. U skladu s tom odlukom SAD ja zatražio od Kanade da uhiti dužnosnicu Huawei korporacije Meng Wanzhou.

  Ona je 01.12.2018. uhićena na kanadskom aerodromu nakon čega su „policajci greškom uzeli njene šifre i aktivirali uređaje”. Pravno govoreći oni su „greškom” izvršili tehnološku špijunažu korporacije Huawei.

   Nakon toga počinje trogodišnja pravna borba tijekom koje kanadski sud zaključuje da ne postoje temelji za uhićenje Meng Wanzhou. Drugim riječima ne postoji nikakav dokaz da je ona počinila neki zločin. Na tu odluku SAD protestira pošto sud nema pravo odlučivati da li je ona počinila zločin. Sud treba po Washingtonu samo odlučiti o izručivanju SAD-u.

  Na kraju Kanada koja se svojim protupravnim radnjama posvađala s Kinom 24.09.2021. iz zatvora pušta Meng Wanzhou. Istovremeno je Kina pustila iz zatvara isto tako upitno uhićene Kanađane Michaela Kovriga i Michaela Spavora (slika).

  Sljedeće dvije godine se o ovoj razmjeni zarobljenika nije govorila, a onda dolazi do pobune Michaela Spavora. Spavor je možemo to slobodno reći maleni poduzetnik koji je svoju poslovnu karijeru usmjerio prema Sjevernoj Koreji. Prvi put je posjetio Sjevernu Koreju 2001. kada ima samo 25 godina, a svojim trudom se uspio probiti do pozicije prijatelja Kim Jong Un-a.

  Nakon uhićenja u Kini njemu se sav život urušio. Kako su pokušaji da se ponovno poveže s Sjevernom Korejom propali on 2023. diže tužbu protiv Kanade. Riječ je o višemilijunskoj tužbi u kojoj Michael Spavor tvrdi da je Michael Kovrig iz International Crisis Group kanadski špijun. Po tužbi Spavor je protivno svojoj volji dao špijunske informacije o Sjevernoj Koreji Kovrigu.

  Ta optužba je istovremeno stvorila dva problema. Prvi ispadne da se paradržavna organizacija International Crisis Group bavi špijunažom,a druga da je nekadašnji kanadski diplomat Michael Kovrig špijun.

  Odmah po izlasku tužbe u javnost Kovrig počinje vikati „ja nisam špijun”. On je to počeo vikati u studenom 2023., a ne prestaje niti dan danas. Njegova priča u osnovi glasi „ja sam vršio legitimna istraživanja” i tu po njemu priča staje. Od 2017. godine ili ako želimo preciznije u trenutku uhićenja ja sam stariji savjetnik nevladine udruge International Crisis Group. Riječ je o udruzi koja pokušava spriječiti smrtonosne sukobe, vrši transparentna istraživanja i izlazi s javnim analizama.

  Cijela priča otvara par pitanja, ali većina njih je nevažna. Prvo od njih glasi da li je Michael Kovrig špijun i u slučaju pozitivnog odgovora da li je Kina znala da je špijun ? U slučaju ako je odgovor na oba pitanja DA tada se uvijek može reći da ga Kina nije smatrala važnim. Sve u svemu početna priča koja govori da su Kovrig i Spavor uhićeni zbog uhićenja Wanzhou drži vodu.

  Drugo pitanje se bavi s paradržavnim International Crisis Group. Čak i bez ove optužbe za špijunažu teško je vjerovati da se ova organizacija ne bavi politikom, špijuniranjem i slično. Nitko razuman ne očekuje da organizaciju financiraju praktički sve zapadneuropske države, Australija, Kanada i Katar, a da zauzvrat ništo ne dobivaju.

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
orionservicee
14 dani prije

Its like you read my mind You appear to know so much about this like you wrote the book in it or something I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit but other than that this is fantastic blog A great read Ill certainly be back

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina