Ispitivanje javnog mnijenja

  Jedan od današnjih poslovnih, PR projekata je ispitivanje javnog mnijenja. Broj poslovnih subjekata koji ga vrše u Hrvatskoj, Europskoj uniji i SAD-u je praktički neograničen dok koliko su oni ozbiljni u tome predstavlja drugo pitanje.

  Danas kada se nalazimo u prvoj o četri izborne kampanje tijekom samo 15 mjeseci red je priznati da dobar dio nas prati rezultate ispitivanja javnog mnijenja. Činjenica je da ih pratimo, a koliko u njih osobno vjerujemo je sasma drugačije pitanje.

  Jedno od domaćih ispitivanja javnog mnijenja nam tako govori da HDZ navodno podržava samo 25.2 % birača, SDP 17.3, Most 8.7, DP 8.5, a Možemo 8.1. Navodimo ovo ispitivanja pošto ono spominje i rejting malenih stranaka kao što su OiP na 0.9, RF 0.8, HDS 0.3 % i druge. Glavna slabost tog ispitivanja javnog mnijenja ispadne da je provedeno na samo tisuću potencijalnih birača. To je slabost ovog ispitivanja dok postoji jedna druga kronična slabost većine modernih ispitivanja javnog mnijenja.

  Tu drugu kroničnu slabost predstavljaju danas iznimno popularna i jednostavna online ispitivanja. Kako se nemamo namjeru njima šire baviti ovdje ćemo samo spomenuti jedno od takvih najvećih ispitivanja. Ujedinjeni narodi su 2021. proveli veliko ispitivanje javnog mnijenja o borbi protiv klimatskih promjena. Riječ je o ispitivanju koje se i više od 2 godine nakon što je provedeno voli citirati pa ga je bilo red spomenuti.

  Ispitivanje jevođeno  uz pomoć igri na mobitelu u kojima se pojavila reklama s nagradama za online odgovaranje na pitanja. Na pitanja je odgovorilo više od milijun igrača, a odgovori su bili očekivani. Time želimo samo konstatirati da je 43 % Indijaca, 48 % Rusa, 57 % Amerikanaca, 68 % Njemaca dalo podršku Zelenoj ekonomiji. Isto tako 57 % ili više Amerikanaca, Britanaca, Francuza, Njemaca… traže da korporacije plaćaju porez na zagađenja atmosfere.

  Ukratko osobe koje su odgovarale na pitanja su davale neiskrene odgovore u cilju što bržeg dobivanja nagrade. To mi tvrdimo po pitanju ovog ispitivanja javnog mnijenja dok Pew Research Center to tvrdi po pitanju svih online ispitivanja.

  Ove godine Pew Research Center slavi 20 godina svog postojanja. Posljednjih godina on povremeno izlazi s analizama čiji cilj je zaštiti reputaciju stvarnih ispitivača javnog mnijenja. Time želimo konstatirati kako on već godinama ukazuje da online ispitivanja daruju ekstremno netočno podatke jer ih ispitanici rješavanja bez razmišljanja u cilju što bržeg dobivanja nagrade.

  Zbog toga Pew Reseach Center traži da se postave testna pitanja kako bi se utvrdila istinitost ispitanika. Kao primjer nužnosti postavljanja testa on navodi 2022 pitanje: „Imate li dozvolu za upravljanje nuklearnom podmornicom ?

  Na to online pitanje je 24 % Hispanaca, 12 % mlađih punoljetnika, 2 % neHispanaca i 1 % umirovljenika odgovorilo pozitivno. U stvarnosti tu dozvolu ima malo više od 0 % građana SAD-a. To nije bilo jedino trik pitanje koje navodi Pew Research Center pa ćemo samo navesti da je na drugo lažno odgovorilo 17 % ispitanika.

  Gotovo istovremeno Cambridge University je proveo slično ispitivanje u cilju otkrivanja laganja tijekom online ispitivanja javnog mnijenja. Njegova istraga je ukazala da 81.8 % ispitanika laže tijekom ispunjavanja upitnika na internetu !?

  Poanta našeg današnjeg teksta bi bila da je nužno dobro provjeriti kako je provedeno ispitivanje javnog mnijenja. To navodimo jer ispitanici vrlo često lažu tijekom online ispitivanja i to je neupitna činjenica. Druga neupitna činjenica ispadne da su ispitivanja javnog mnijenja koje naručuju određene organizacije postavljena da daju „ispravni odgovor”.

  To su dvije stvari na koje sljedećih mjeseci trebamo obratiti pažnju !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina