Inbev

  Korporacija Ab InBev prije svega poznata po pivima kao Budweiser se našla u problema zbog pogrešne „marketinške kampanje”. Riječ je o reklami kojom trans osoba reklamira pivu Buz Light !?

  U ožujku 2021 godine Dylan Mulvaney, dijete iz dinastije milijardera se proglasio ženom. Riječ je bila o tranziciji koju je režirala iznimno sposobna ekipa iz Hollywooda u cilju promocije raznolikosti. Oni su režirali kratke filmove koji se prikazuju na TikToku i Youtube čime je Mulvaney postao ime, brand američke elite.

  Tijekom posljednje dvije godine on/ona/ono se srela s predsjednikom Bidenom, pojavio na američkoj televiziji i zaradila milijune dolara na sponzorstvima. Sve je super funkcioniralo dok ga Inbev nije odlučio zaposliti u svojoj marketinškoj kampanji.

  Šefovi ove korporacije su imali briljatnu ideju da izrade marketinške spotove u kojima biološki muškarac igra ženu koja pije Bud light. To im nije bilo dovoljno pa su nalijepili njegovu/njenu sliku na limenke pive misleći da će im to dignuti prodaju.

  Prva reakcija javnosti na ovu proljetnu marketinšku kampanju biva drastični pad prodaje najpopularnijeg američkog piva, Bud Light. Reagirajući na reakciju javnosti generalni direktor je bio prisiljen polagati račune dioničarima. Njegove riječi su bile:

Budimo jasni. Bud Light s licem Mulyaneya nije napravljeno za prodaju na tržištu. Riječ je bila o jednom video spotu, a ne o marketinškoj kampanji”…

  …”Ova situacija je imala negativni utjecaj na naše radnike. Ona je imala negativni utjecaj na vozače naših proizvoda, naše prodajni predstavnike i trgovine”.

  Konkretno on je u svojoj izjavi dioničarima lagao pošto su se primjerci pive s likom Mulvaneya pojavili u javnosti. To znači da je bilo napravljeno za tržište, ali je vjerojatno korporacija povukla, uništila gotovo sve primjerke.

  Nakon ovakve reakcije javnosti prvo očekivanje je bilo da će se stvari smiriti. Ljudi će vikati par dana i potom nastaviti kupovati Bud Light kao da se ništa nije bilo. To su očekivali vlasnici korporacije i promotori ove poruke, ali stvari nisu krenule pa baš u tom smjeru.

  Tijekom prošle godine, znači prije afere prodaja najpopularnije američke pive Bud Light se bila smanjila 3 %. Realno govoreći pad je bio minimalan, a potom je došao travanj 2023. Polovicom travnja pad prodaje ovog brenda pive je bio 21.4 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Do kraja mjeseca travnja taj pad se povećao na 23.4 %,a to nije bio niti približno kraj problema.

  On nije bio jer se u svibnju i dalje očekivala normalizacija prodaje,a nasuprot tome došlo je do daljnjeg pada. Polovicom svibnja pad prodaje u odnosu na godinu ranije sada već iznosio 28.4 % pa su sada financijaši počeli dizati ruke od korporacije.

  HSBC banka je tako u prvoj polovici svibnja izašla s procjenom da je Inbev u enormnim problema. Po njima oni laganjem umanjuju problem s kojim s suočeni. Reakcije menadžera u SAD-a na krizu, na masivni pad prodaje i vrijednosti branda su bile užasne.

  U drugoj polovici svibnja JPMorgan je izdao upozorenje po pitanju Inbeva. U upozorenju se navodi da čak i ako dođe do zaustavljanja pada prodaje dio ranijih kupaca više nikada neće kupovati “najpopularnije” američko pivo, Bud Light.

  Za kraj ćemo samo navesti da Bud light nije jedino pivo korporacije Inbev koje ima pad prodaje. Kupci su počeli izbjegavati njene proizvode pa je Budweiser Red imao pad prodaje od 14.9 %, a Michelob Ultra od 6.8 %. Drugi proizvođači piva u SAD besplatno uživaju pošto su im porasle prodaje većine vrsta piva !?

  Naš sarkastični savjet kompaniji Inbev je da ne smiju pasti u depresiju jer je čaša polu puna. Ona je polu puna jer su potpuno osvojili segment tržišta koji čine trans kupci pa sada mogu od njega živjeti.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina