Gustavo Petro

  Prošla 2022 godina je bila godina velikih izbornih uspjeha ljevice u Latinskoj Americi. Vrhunac tih uspjeha biva kada Gustavo Petro biva izabran za prvog ljevičarskog predsjednika Kolumbije pošto Lulinu pobjedu nije nitko dovodio u pitanje.

  Prije 15 mjeseci su praktički svi zapadni mediji govorili o političkom zemljotresu u Kolumbiji. The New York Times tada piše o Kolumbijcima frustriranim desetljećima siromaštva koji glasuju za socijalne promjene, poreze na bogate i napuštanju fosilnih goriva.

  Sve u svemu tijekom izborne kampanje i na sam dan polaganja predsjedničke zakletve 07.08.2022. Gustavo Petro obećava borbu protiv siromaštva, smanjivanje nejednakosti, prijateljstvo s Venecuelom, usporavanje uništavanja šuma i zabranu istraživanja naftnih polja. Složiti ćete se da je riječ o ozbiljnom i istovremeno teško ostvarivom programu ?

  Dodatni otežavajući faktor za Petrovu vladu biva njegov tim ljudi. Za početak tu nalazimo potpredsjednicu Franciu Marquez koja se zaštićena pretorijancima smatra predsjednicom crnaca Kolumbije. Ona izaziva bijes Kolumbijaca i glavobolju Gustava Petra. U lipnju 2023 Francia dolazi na ideju da joj nije dovoljno biti potpredsjednica pa za nju se izmišlja pozicija ministra za jednakost i „stvara” novo ministarstvo.

  Gotovo istovremeno s njenim postavljanjem za ministra Gustavo Petro se našao u centru skandala. Zbog protuzakonitog špijuniranja šef predsjedničkog stožera i veleposlanik u Venecueli su bili prisiljeni podnijeti ostavke što nanosi neprocjenjivu štetu predsjedniku.

  Zbog ta dva navedena skandala i puno manjih stvari koalicija koja je Gustavu Petru omogućila osvajanje vlasti se godinu dana kasnije raspala. Istovremeno ona je izgubila 7 ministara u samo 12 mjeseci dok je od 6 njegovih najvažnijih točaka programa izglasovan samo onaj o većim porezima.

  Izgubivši tako koalicione partnere i većinu u Kongresu predsjednik Gustavo Petro se okrenuo ulici tražeći narodnu podršku koja ne dolazi. Nekome hobi predstavlja ples, nekome nogomet, nekome kompjuterske igre, a nekom društvene mreže. Petrov hobi su društvene mreže ili preciznije Twitter putem kojeg se uspio na smrt posvađati s Peru-om, a manje ozbiljno s Salvadorom i kolumbijskim pobunjenicima.

  Sve te „uspjehe” ljevičarskog predsjednika su glasači nagradili na lokalnim izborima održanim 29.10.2023. Oporba je na ovim izborima jednostavno obrisala pod s vladajućom strankom. Vjerojatno najbolniji izborni rezultat predstavlja biva pobjeda liberala Carlosa Fernanda Galana u Bogoti gdje je ranije Gustavo Petro bio gradonačelnik.

  Ukratko vladavina Gustava Petra se pred očima svih raspada iako još nitko ne vidi njegovog potencijalnog nasljednika. Tamošnje političko stanje, tamošnje razočarenje predsjednikom se najbolje vidi iz dva jednostavna podatka. U doba polaganja predsjedničke zakletve predsjednika Gustava Petra je podržavalo 56 % Kolumbijaca. Sada u prosincu 2023 godine 59 % njih ima negativno mišljenje o predsjedniku.

  Glavnu utjehu ili ako želite drugačije nadu predsjedniku daruje da su novi predsjednički izbori udaljeni više od 2 godine. U tom razdoblju se može jako puno toga promjeniti i to sigurno Gustavu Petru daje nadu.

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
VigorVita CBD Gummies Reviews

I would want to express my sincere gratitude to the proprietor of this website for taking the time to share this outstanding piece of writing with me here.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina