Najkorumpiraniji režim

  Pitanje Ukrajine je predmet dvije potpuno odvojene svađe Europske unije i Mađarske koje su spojene u veliku krizu. Ako pitate Europsku uniju Mađarska ima najkorumpiraniji režim, dok Budimpešta ukazuje na Ukrajinu.

  Na prosinačkom sastanku Europske unije glavna tematika je pitanje Ukrajine. Prvi dio tog pitanja biva europsko financiranje Ukrajine, a drugi početak pristupnih pregovora ove države i Europske unije. Oba pitanja su iznimno problematična i njima se otvoreno protivi Mađarska,a vjerojatno i stanovnici Europske unije.

  Ta izjava da se početku pregovora s Ukrajinom protive i stanovnici/glasači Europske unije se temelji na referendumu. Govorimo o nizozemskom referendumu iz 2016 godine na kojemu su glasači odbili dogovor o slobodnoj trgovini s Ukrajinom. U najboljoj europskoj demokratskoj tradiciji manje od godinu dana kasnije Nizozemski parlament izjavljuje:„Neće nama stoka sitnog zuba određivati politiku” i izglasava ugovor o slobodnoj trgovini. On je službeno stupio na snagu 15.06.2017 i tu priča završava.

  Nizozemski birači su se protivili sporazumu o slobodnoj trgovini s Ukrajinom iz dva osnovna razloga. Prvi biva iznimno visoka korupcija u Ukrajini, a drugi da on predstavlja prvi korak u ulasku Ukrajine u Europsku uniju.

  Danas prvi od tih razloga navodi Mađarska u svom protivljenju početka pristupnih pregovora Ukrajine. Iz perspektive tamošnje vlade to je slatka tematika pošto različite organizacije i Europska unija proglašavaju Mađarsku najkorumpiranijom članicom EU.

  Konkretno „nevladina” organizacija Transparency International koja 59.5 % proračuna dobiva od država tvrdi da je po korumpiranosti Mađarska 77 u svijetu. Problem predstavlja da je Ukrajina na toj istoj ljestvici 116 u svijetu, znači puno, puno korumpiranija od Mađarske. Viktor Orban sada iskorištava taj podatak da sve okrene naopako i da svojim protivljenjem pristupnim pregovorima štiti europske vrijednosti !? Inače Europska komisija je u studenom izjavila da Ukrajina ispunjava sve uvjete,a sada to treba jednoglasno potvrditi Europsko vijeće čemu se Mađarska protivi.

  Drugi dio problema s jedne strane Mađarske, a druge svih drugih članica EU i Ukrajine je onaj financijski. Europska unija bi trebala na ovom sastanku odobriti 50 milijardi eura pomoći Ukrajini. Na to Mađarska ulaže veto tvrdeći da Kijev ne može dobiti taj novac dok Budimpešta ne dobije svojih 13 milijardi eura.

  Taj veto Europska unija jednostavno ne zna kako slomiti. Prije godinu dana su laganjem postigli da Mađarska makne svoj veto s europskog financiranja Ukrajine, ali sada je nestalo sve povjerenje. Prvi put kada te prevare se oni trebaju sramiti, a drugi put ti. Poanta iz toga ispadne da Orban neće dopustiti da ga drugi put povuču za nos.

  Zbog toga eurokrati istovremeno rade dva plana. Prvi predstavlja isplata novca Mađarskoj dan, dva prije zasjedanja Vijeća Europe, a drugi slanje pomoći zaobilaženjem europskih institucija. Ne čini nam se da će ovaj drugi funkcionirati zbog njemačkih proračunskih problema, ali…

  Sve u svemu Europska unija ako želi može odblokirati financijsku pomoć Ukrajini isplatom novca Mađarskoj, ali pristupni pregovori ?? Za njihov početak je potreban neki stvarno dobar dogovor iz kojega nitko, niti Mađarska neće izgledati kao gubitnik. Da li je tako nešto moguće postići sada već predstavlja pitanje od milijun dolara !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Health Stay
2 mjeseci prije

I do not even understand how I ended up here, but I assumed this publish used to be great

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina