Google tražilica

  Nova briljantna ideja Google-a je da ga korisnici nikada ne napuštaju kako bi prešli na portale s traženim informacijama. Ukratko Google tražilica ili preciznije Google AI tražilica bi trebala imati sve podatke koji su Vam nužni.

  Google nije niti približno jedina svjetska ili ako ništa drugo zapadna internet tražilica. Bez obzira na to ona ima monopol pošto drži više od 90 % tržišta. Red je da priznamo sami sebi i da se upitamo kada ste posljednji put koristili Bing, Yandex, Qwant ili neku četvrtu tražilicu ?

  To je razlog zašto se Google ne može dalje širiti, zašto ne može dalje povećavati svoj korporativni profit. Zbog toga njegovi direktori odlučuju izvući zeca iz šešira i izmisliti nešto radikalno novoga.

  Prije nego što dođemo do spominjanja ove promjene red je da se vratimo par mjeseci natrag. U određenom smislu 2024. godinu Google započinje izbacivanjem iz tražilica spam internet stranica. Počevši s 2022. ova tražilica je vršila promjene u cilju izbacivanja internet stranica s „neorginalnim, nekorisnim” sadržajem. Taj proces u određenom smislu završava 19.04.2024. kada je za 45 % smanjeno prikazivanje takvog sadržaja u tražilici.

  Prošle godine na svojoj godišnjoj konferencije kada Google prezentira novosti se govorilo o umjetnoj inteligenciji (AI). Tada je najavljeno da će AI moći pisati naše emailove. Korisnik će samo trebati reći „help me write” i AI će napisati email. Isto je najavljeno za dokumente koje će AI pomoć pisati,a slično je najavljeno po pitanju Google Maps.

  Ove godine je Google započeo promjene u tražilici gdje će AI davati odgovore i sadržaj što je za razliku od ostalog postalo kontroverzno. U svojoj PR najavi Google govori da će umjetna inteligencija davati odgovore koji će nam pojednostaviti pretraživanje.

  To samo po sebi nije kontroverzno dok kontroverznost predstavlja isključivanje poveznica na internet portale. Tim isključivanjem korisnik će ostati na Google portalima dok će oni besplatno koristiti sadržaj koji mediji stvaraju. To već predstavlja kontroverzu ili iz perspektive medija pljačku.

  Primjer toga kako radi „nova” tražilica nam je dao sam Google u Youtube videu. U njemu Google AI odgovara na pitanje korisnika „Zašto moja svijeća nejednako gori ?” ili „objasni kako temperatura utječe na pečenje ?” ili…. U svim slučajevima Google AI tražilica daje dugi odgovor bez da ukazuje na portale s kojih je uzeo tu informaciju i da daruje poveznice na njih.

  To je izazvalo opću medijsku paniku u SAD jer nova AI tražilica predstavlja smrt za sve medije i one koji stvaraju informativni i medijski sadržaj. Šef medijskog saveza koji predstavlja interese 2000 novina u SAD i Kanadi izjavljuje da nova tražilica za njih predstavlja smrt. On konkretno nije izjavio da to za njih predstavlja smrt nego katastrofalni gubitak prihoda.

  Budimo iskreni pa priznajmo da će nova tražilica biti puno praktičnija i sličnija onome što smo gledali u znanstveno-fantastičnim filmovima. Mi ćemo ju upitati nešto, a ona će nam dati odgovor i to će biti 100 % istina. Čak i ako odgovor bude neistinit on će biti istinit jer će Google AI davati odgovore svim stanovnicima zapadnih država,

  Ta praktičnost ima svoju cijenu kao i svi drugi plusevi koje smo dobili s kompjuterima. Za veliku većinu korisnika to će pojednostaviti život pošto oni i tako i tako ne traže po poveznicima. Ostali će u početnoj fazi koristiti Google tražilicu bez logiranja što sada onemogućava AI,a potom će oni koji žele tražiti putem poveznica preći na druge tražilice. Velika većina to neće učiniti nego će prihvatiti znak jednakosti između Google tražilice i istine.

  Za kraj je red navesti da autor ovog teksta nikada nije logiran u Google tražilici,a ponekad kao anonimni korisnik programiranjem traži odgovore. Kada to ne upali onda pređe na druge nezapadne tražilice da bi dobio odgovor za koji iz pamćenja zna da postoji.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina