Dva otoka

  Izrael i Armenija su dva otoka u muslimanskom moru koja se osjećaju napušteno od Zapada. Riječ je o dva otoka koja se u pravom smislu te riječi u nalaze opsadnom stanju.

  Našu priču započinjemo odnosima Izraela i Turske koji prelaze iz tople u hladnu fazu. Početkom 21 stoljeća odnosi ove dvije države su bile pa gotovo savršeni. Njihova gospodarska i vojna suradnja su bile na svom prvom vrhuncu i možemo slobodno reći služila kao primjer drugim muslimanskim državama.

  Potom dolazi do Gaza krize 2008. nakon čega Turska raskida diplomatske odnose s Izraelom. Ta situacija traje do 2016. kada dolazi do obnove diplomatskih i trgovinskih odnosa među državama.

  U osnovi odnos ove dvije države se temeljio na želji Turske da kupi moderni izraelsku vojnu tehnologiju i potom ju kopira. Taj odnos je postao temelj i za izraelske odnose s Azerbejdžanom pa i njegovu pobjedu nad Armenijom 2020/2023. On je porazio Armeniju uz pomoć Turske i koristeći izraelske dronove.

  Izrael je u svojim gospodarskim i vojnim odnosima s Turskom aktivno ignorirao činjenicu da je njen prioritet pozicija lidera muslimanskih država. To na svoju žalost Izrael otkriva 2024. kada Turska raskida trgovinske odnose s Izraelom i liječi 1000 pripadnika Hamasa.

  Tada on otkriva da je isto kao Armenija kojoj je podvalio otok u muslimanskom moru kojeg nitko na Bliskom istoku ne podržava. Jedina podrška koju Izrael može dobiti sada dolazi iz Europske unije i SAD. Govorimo o SAD-u gdje je jedna od najjačih lobističkih grupa izraelski AIPAC (slika).

  Riječ je o lobističkoj grupi koja stvara i uništava američke političare i koja 2024. zauzima zanimljivu poziciju. Ona odlučuje da će u ovom izbornom ciklusu govoriti o puno stvari, ali nikako ne o podršci Izraelu !? Ta pozicija glavne lobističke grupe o Izraelu bolje od svega govori u kakvim se on PR problemima nalazi.

  Ti problemi nisu niti približno slični onima Armenije nad čijim budućim postojanjem se povećavaju upitnici. Armenija je iznimno vjerovala u politički utjecaj svoje dijaspore u Europskoj uniji i SAD samo da bi ostala razočarana. Nije teško zamisliti da Azerbejdžan iskoristi potencijalni rat Irana i Izraela ili SAD kako bi anektirao i okupirao Armeniju. To govorimo jer je Iran jedina država koja ju stvarno podržava.

  Iran podržava Armeniju iako se ova odlučila odmaknuti od njega i Rusije kako bi se približila SAD i EU. Za tu geopolitičku promjenu ona nije ništa dobila nego je samo postala lopta za napucanje ili ako želite drugačije sitniš za prodaju i kupovinu.

  Izrael nije u toj situaciji ako ništa drugo zbog svoje morske obale i nuklearnog oružja, ali se osjeća napušteno u muslimanskom moru. Razlog za taj osjećaj napuštenosti je i američka odluka o neslanju oružja koja ukazuje da je postao toksičan.

   Kao što smo ranije govorili u PR smislu Izrael je izgubio rat u Gazi. On ga je izgubio i zbog toga što ga države s većom muslimanskom manjinom ne mogu podržati zbog protesta. To je jedna puno drugih cijena multikulturalizma.

  Jedino što nam nije jasno u cijeloj ovoj priči zašto Armenija i Izrael, dva nemuslimanska otoka u muslimanskom moru ne počnu surađivati. Da li je riječ o prastaroj mržnji ili nečem drugom ? Njihov zajednički lobistički efekat bi sigurno postao efikasniji zbog vojne tehnologije Izrael i neupitne nevinosti Armenije za svoje sadašnje probleme !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
pxhs
17 dani prije

I have been surfing online more than 3 hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my opinion if all web owners and bloggers made good content as you did the web will be much more useful than ever before

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina