Bitka za Harkiv

  Pitanje svih pitanja u ovogodišnjoj fazi ruske invazije Ukrajine predstavlja Bitka za Harkiv. Riječ je o pitanju svih pitanja jer smo sigurni da Moskva razumije kako nije moguće osvojiti grad veličine milijun i pol stanovnika !?

  U određenom smislu činjenica da je Harkiv u sastavu Ukrajine predstavlja ruski prvobitni poraz. Ruski nacionalisti će Vam reći kako je moguće da se grad u kojemu Rusi čine 65.86 % stanovništva, a Ukrajinci „samo” 31.77 % nalazi u Ukrajini ? Odgovor koji oni neće prihvatiti glasi da su po raspadu SSSR-a republičke granice postale državne i time priča završava.

  Potom skačemo u 2014. kada u Ukrajini SAD i Europska unija organiziraju prozapadni puč, prozapadnu revoluciju. Tada se dio ukrajinskih regija s ruskim stanovništvom „buni”,a Putin odlučuje poslati specijalce na Krim i u Donbas.

S  tanovnici Harkiva su se kao oni na Krimu i Donbasu pobunili protiv nove revolucionarne vlade Ukrajine. Riječ je o pobuni koja traje više od mjesec dana, ali pomoć iz Moskve nije dolazila pa je ugušena. Sljedećih 8 godina Ukrajina je živjela u stanju niti rata niti mira s potpuno očekivanom propagandom usmjerenom protiv Rusije koja okupira dijelove njenog teritorija.

  Nakon tih 8 godine propagande razmišljanje stanovnika Harkiva o Rusiji se neupitno promjenilo, a onda je došla ruska invazija 2022. Jedan od njenih strateških ciljeva 2022. postaje da se u prvom tjednu rata osvoji Harkiv. Rusija je jednostavno očekivali da će ih tamošnji državljani Ukrajine dočekati cvijećem i ubrzo otkrila svoju grešku jer njena vojska nije uspjela osvojiti grad.

  Ubrzo potom Rusi su se povukli iz Harkivske oblasti pa su borbe koncentrirane u južnoj Ukrajini. Cijela 2023. prolazi s stabilnom linijom fronta koju Ukrajinci neuspješno pokušavaju probiti gubeći pri tome previše vojnika. Kraj godine Ukrajina dočekuje umorna i deprimirana,a početkom 2024. počinje ruska ofenziva.

  Prvo je ona bila koncetrirana na području Donbasa,a potom se iznenada u svibnju 2024. ponovno otvorio Harkivski front. Do ruskog napada je došlo odmah nakon proslave Dana pobjede kada 10.05. ruski pješački bataljuni prelaze tamošnju rusko-ukrajinsku granicu.

  Tijekom sljedećih deset dana ruska armija polako napreduje osvajajući desetak ukrajinskih sela. Jedina moguće reakcija Ukrajine na to postaje slanje svojih rezervi kako bi zaustavila rusko napredovanje. Među pojačanjima koje Ukrajina šalje nisu bile samo strateške rezerve nego i jedinice s južnog fronta čime je oslabila svoje tamošnje snage.

  Reakcija zapadnih medija na ovu rusku ofenzivu je bila možemo slobodno reći panična. Tu se govori o važnosti Harkiva za Ukrajinu i da će doći do najkrvavije bitke rata za Ukrajinu. Osnovni problem te priče ispadne da Rusija nema dovoljno vojnih snaga za osvojiti Harkiv tako da on ne može biti njen cilj.

  Rusija je 2022. godine svojim napadom bila uhvatila Ukrajinu na spavanju i bez obzira na to je izgubila 3 mjeseca u osvajanju Mariupola. Riječ je bila o gradu s 450 000, a sada bi ona po zapadnoj teoriji bila u stanju osvojiti Harkiv s 1.3-1.5 milijuna stanovnika kojeg brani do zuba naoružana Ukrajina. To jednostavno nema šanse pa se postavlja pitanje što je stvarni cilj ove spore ofenzive ?

  Govorimo ovdje spore pošto Rusija u 15 dana nije uspjela doći do pregrađa Harkiva koji je udaljen 30 kilometara od granice. Drugim riječima ruska vojska „napreduje” u najboljem slučaju kilometar na dan pa se to niti ne može zvati ofenzivom nego usporenim pješačkim napadom.

  Svojim napadom Rusija je produžila liniju fronte za 70 kilometara pa to predstavlja njen vjerojatni strateški cilj. Nakon dvije godine rata Ukrajina više nije u stanju popuniti svoje bataljune vojnicima. Ti bataljuni više nisu potpuno popunjeni vojnicima nego funkcioniraju s 75 % ljudstva. Daljnje produženje linije fronta znači da će Ukrajina imati još veće probleme s brojčanim stanjem svojih vojnih jedinica. To proređivanje jedinica pruža mogućnost Rusiji da izvede proboj linije fronta.

  Ovo što smo naveli predstavlja jedinu moguću razumnu rusku strategiju invazije u smjeru Harkiva. Sve drugo ispadne nerealno. Kada ovdje govorimo nerealno tvrdimo da u tome nema logike,a ne da se to 100 % neće dogoditi. Uvijek je moguće da Moskva donese odluku o nužnosti osvajanja Harkiva po svaku cijenu koja će biti plaćena rijekama krvi. To nije realno, ali je moguće ako se ignoriraju sve negativne posljedice takve odluke.

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
kingymab
14 dani prije

Somebody essentially lend a hand to make significantly posts I might state That is the very first time I frequented your web page and up to now I surprised with the research you made to create this particular put up amazing Excellent job

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina