Generacija Z

  Postoje različite definicije po pitanju tog tko spada u generaciju Z. Po jednoj od njih sve osobe rođene između 1997 i 2012 su generacija Z. Više od polovice njih su 2024 godine punoljetni pa je red vidjeti što oni misle.

  Svaka generacija ima neke svoje specifičnosti kao na primjer boomersi (1946-64) koji se rađaju u poratno vrijeme velikog broja djece. Prva specifičnost generacije Z je da predstavljaju prvu generaciju koja „odrasta na internetu” i živi u ružičastoj policijskoj državi. Riječ je o sistemu mekog totalitarizma u kojemu su konzumerizam i osobna zadovoljstva postala važnija od osnovnih sloboda. Zbog toga neki u SAD ovu generaciju još zovu i Homeland generacija po tamošnjoj glavnoj sigurnosnoj agenciji.

  Službena priča koju nam bezbroj puta ponavljaju mediji nam govori da generacija Z podržava zelenu transformaciju. Ona nam govori da je pripadnicima ove generacije važnija ekološka proizvodnja proizvoda nego njegova cijena. Navodno za 75 % njih važnija je korporacijska politika održive proizvodnje nego brand ime nekog proizvoda.

  Većina pripadnika ove generacije navodno traži da države naue alternativne načine proizvodnje električne energije (76:23%). Isto tako apsolutna većina njih se zalaže za zabranu vozila na benzin/dizel (56:39 %) i protivi se platformama za vađenje nafte (66:30 %).

  To je službena pozicija naših režima o podrški generacije Z borbi protiv klimatskih promjena. Možda je to istina, a možda to nije, ali sigurni smo da puno toga ovisi o samostalnosti ovih mladih ljudi. Oni kojima račune plaćaju mama i tata sigurno su više zeleno osjetljivi od onih koji rade za život. To je jedno moguće objašnjenje između drugih podataka koji prikazuju radikalno drugačiju sliku.

  Ta druga slika koju dobivamo je da pričamo o lagano šizofrenoj generaciji ili ako ništa drugo generaciji koja voli lagati. Time želimo reći da oni podržavaju politiku održivosti, ali da će između jeftinog proizvoda i onog koji je proizveden u skladu s održivim politikama odabrati prvi.

  Ovo što smo naveli je situacija u Europi, ali niti ona u SAD se uopće ne razlikuje. Tamo je kod svih generacija su puno važnija cijena i kvaliteta proizvoda nego njegova održivost. Kada govorimo konkretno o gen Z samo njih 37% navodno gleda na ekološki utjecaj proizvoda kod njegove kupovine. Vjerojatno kada bi se uzeli podaci samo o onima koji te proizvode kupuju vlastitim novcem postotak bi bio još niži.

  Gledajući općenito podatke o generaciji Z, o njihovim pogledima dolazimo do još jednog zanimljivog apsurda. U određenom smislu oni su progresivni, puno progresivniji od drugih generacija dok su istovremeno konzervativni.

  Oni su strogo pojednostavljeno progresivni po pitanju seksa i međurasnih odnosa dok su istovremeno puno konzervativniji. Generacija Z je puno konzervativnija jer rijetko ide van, ide u „život”, kasnije stupa u odnose i sanja ono što nikada nije imala: brak i nacionalni ponos. Oni su neupitno konzervativni jer sada već i ptice na grani znaju koliko ova generacija podržava Trumpa, Le Pen i slične političare !?

  Sve u svemu generacija Z se razlikuje od prethodnih generacija i od onog što mediji prikazuju.

4.2 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina