kino

Filmska industrija u doba epidemije

Današnja epidemija će dovesti do drastičnih strukturalnih promjena u ekonomiji Hrvatske, Europe i svijeta, a jedna neočekivanih promjena će biti ona u filmskoj industriji. Osnovni izvor prihoda filmske industrije ili ako ćemo biti precizniji Hollywooda od početka je bila prodaja kino ulaznica kojima se već 70 godina prognozira propast. Do te kino propasti možemo očekivati da će doći danas tokom strukturalnih reforma koje pogađaju svjetsku ekonomiju.

Prva kina su bila izgrađena još na samom kraju 19 stoljeća i njihova važnost za gledaoce i filmsku industriju je bila neupitna sve do početka pedesetih godina dvadesetog stoljeća i pojave televizije. Američke filmske korporacije kao što su bile MGM, Paramount, Columbia i drugi su se tokom ovog vremena bavile osim proizvodnjom filmova i vlasništvom kina koja su ekskluzivno prikazivala samo filmove vlastite korporacije. Sudskom presudom iz 1948 godine oni su izgubili direktnu kontrolu nad kinima u isto doba kada se pojavila televizija. Bez obzira na taj gubitak kontrole kina oni su uspjeli zahvaljujući svojoj moći nametati filmski moralni kodeks kojim je bilo zabranjeno u filmovima govoriti vulgarnosti upućene Bogu, prikazivati golotinju, droge, LGBT osobe i slično.

Očekivanja da će kina propasti pojavom televizije bivaju ubrzo opovrgnuta iako je došlo do pada prodaje kino ulaznica i vezano s tim propasti nekoliko filmskih korporacija. Do promjene dolazi 1968 godine kada je filmski kod formalno ukinut što dovodi do pojave golotinje i drugih ranije zabranjenih tematika na filmu kao i do drastičnog porasta prodaja karata.

Prvo pojava interneta, a potom Netflix-a i drugih internet streaming usluga je ponovno dovelo do najava propasti prodaje kino ulaznica koja se nije ispunila. Tokom 2018 godine u Sjevernoj americi je bilo prodano 1.3 milijarde kino ulaznica što predstavlja identični broj prodanih ulaznica kao 1996 godine tako da možemo reći kako je tamošnja kino industrija preživjela napade prvo interneta potom i streaming usluga. Ništa uspjeh tog preživljanja ne dokazuje bolje od činjenice da je tokom 2019 godine na ovom teritoriju prodano kino ulaznica u vrijednosti 11.4 milijarde dolara.

To je bila javno znana situacija američke filmske industrije u doba izbijanja epidemije, dok se istovremeno u salama za sastanke vodila tajna borba proizvođača filmova i korporacija koje upravljaju kinima. Poslovni model po kojemu je do danas funkcionirala filmska industrija se vodio po dogovoru na osnovu kojeg se novi filmovi prikazuju u kinima 90 dana, pa tek nakon tog vremena se mogu pojaviti na televiziji ili u streamingu. Do 2020 godine kina su redovno ulagala veto na skraćivanje tog perioda što su uvijek zahtjevali filmski studiji tako da se poslovni model nije mijenjao, ali s izbijanjem epidemije i zatvaranjem kina oni su danas izgubili svoje pravo veta.

Koristeći tako novostvorenu situacije filmski studiji donose odluku pustiti svoje nove filmske hitove praktički automatski na vlastitim streaming usluga pokušavajući tako danas zauvijek pokopati kina. U skladu s tim filmski studio Universal je donio odluku da 20 ožujka 2020 počne s streamingom svojih filmova Nevidljivi čovjek koji je imao kino premijeru 28 veljače i Hunt (Lov) kojemu je kino premijera bila 13 ožujka. Direktor NBCUniversala je tu odluku popratio izjavom da slična sudbina čeka i buduće filmove koji su trebali izaći ove godine čime je ujedno najavio smrtnu presudu kinima koja se nikada neće oporaviti ako i drugi studiju krenu ovim putem.

Praktički 70 godina nakon prvih najava smrti kina izgleda da će se one napokon ostvariti danas kada je započeo streaming novih filmova po cijeni od 20 dolara u isto vrijeme kada cijena jedne kino ulaznice u danas zatvorenim kinima iznosi 9 dolara.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina