Xi-Jinping-with--wife-prezident-Kina

Poraz Europe i pobjeda Kine

Epidemija korona virusa nas je podsjetila ne sve dobre i loše strane autokratskog režima što smo mi tokom posljednjih 50 godina bili zaboravili. Na samom početku epidemije lokalni birokrati u strahu da će biti optuženi za greške su pokušali sakriti stvarnu situaciju pred središnjim vlastima. Nakon otkrića stvarne situacije vlada u Pekingu se tokom prvog tjedna nije snašla, ali ubrzo potom je donijela drastične odluke kojim uspješno suzbija epidemiju.

Time su se kao što smo na početku rekli pokazale sve dobre i loše strane autokracije. Među njene loše strane neupitno spada teškoća u putovanju vijesti s terena do donosioca odluka,a u dobre spada apsolutističko upravljanje svim državnim resursima koji tako mogu bez ikakvog ograničenja brzo i efikasno biti usmjereni gdje je to nužno.

S druge strane Europska unija je uspjela dokazati sve negativnosti nadnacionalne organizacije demokratskih država. U doba kada je na području Unije počela harati epidemija, u doba kada Italija uvodi karantenu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen drži konferenciju za medije o svojih prvih 100 dana na vlasti. Tokom konferencije za medije ona govori o novoj migrantskoj krizi, o planovima svoje administracije ignorirajući pri tome potpuno epidemiju čime je europska vlada dokazala potpunu odvojenost od stvarnosti.

Mnogi euroskeptici će danas i sutra optužiti europsku vladu za nesposobnost u čemu će biti u pravu, ali će istovremeno zaboraviti nesposobnost svojih političkih lidera. Ništa na primjer bolje ne ukazuje na nesposobnost vlade Angele Merkel od njene odluke 16 ožujka 2020 da zabrani putovanja iz Kine. Do te odluke dolazi 2 mjeseca nakon što su već svi znali o epidemiji u Kini, do te odluke dolazi 2 mjeseca i desetke tisuća života prekasno, a identična situacija je bila i s drugim vladama europskih država čime su uspješno dokazali prednost koju autokracije imaju nad demokracijama u izvanrednim situacijama.

Dok su tako europske članice dopuštale ulazak na svoj teritorij osoba koje putuje iz zaraženih krajeva one ne samo da su odustale od solidarnosti nego su počele jedna od druge krasti zdravstvenu opremu. Njemačka je tako bila pokušala zaplijeniti, ukrasti zdravstvenu opremu u vlasništvu Austrije i Švicarske, a Francuska je pokušala ukrasti opremu u vlasništvu Velike Britanije.

Zajedno s ovim događajima unutar Europske unije i njenih članica slično se događalo izvan nje. Srpski predsjednik Vučić što god da mi mislimo o njemu osobno je izašao pred medije i rekao istinu riječima:

Mi ne možemo medicinsku opremu da uvezemo iz Europske unije. Nemaju je ni oni dovoljno. Iz kože bi iskočio. Tu su odluku donijeli ljudi koji su nam držali predavanja da ne trebamo da uvozimo robu iz Kine. Koji su nas tražili da mijenjamo uvjete javnih natječaja i da cijena ne bude glavni uslov pošto je europska roba kvalitetnija od kineske, pa moramo od njih sve da kupimo. Kada je bilo riječ o natječajima tada je srpski dinar bio dobar,a sada kada je muka on više nije dobar. Ja vjerujem u kinesku pomoć i to je jedina država koja nam može pomoći,a Europi ću vratiti uslugu”

Aleksandar Vučić, praktički autokrat Srbije je u svom govoru rekao sve ono što misle bezbrojne vlade u Africi, na Bliskom istoku i u neEU državama našeg kontinenta. Oni danas znaju da europska solidarnost i humanizam predstavljaju najobičnije licemjerje i da je pomoć moguće dobiti samo u Kini. Zapadna propaganda koja se počela širiti optužuje Kinu za korona virus propagandu potpuno ignorirajući vlastite promašaje, ignorirajući da Kina danas pomažući države u problemima šalje medicinsku opremu u Aziju, Afriku i Europu dok Europa i SAD grčevito misle samo o sebi. Zbog toga geopolitički gledano kineska propaganda je puno bliža istini kada korona virus epidemiju naziva europskim i američkim novim Černobilom.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina