ljudi-populizam

Stanovnici podržavaju populizam

Prošle godine je u svijetu provedeno masovno ispitivanje javnog mijenja kojim je utvrđeno što stanovnici misle o populizmu, migrantima i sistemu u kojemu žive. Iako se ovo ispitivanje provelo u 27 svjetskih država među kojima su pored ostalih Mađarska, Srbija i Poljska ono nije provedeno u Hrvatskoj, ali bez obzira na to ono je vrlo poučno i svi moramo ga uzeti u obzir.

Prvo od pitanja koje su bili postavljeni građanima je bilo ono o sistemu u kojem žive i da li smatraju da on nije pošten, da je on stvoren kako bi bogati i moćni od njega imali koristi. Na ovo pitanje u prosjeku 7 puta više građana je odgovorilo da je sistem namješten nego što je reklo da je pošten. Odnos građana prema tome pitanju se kretao između Švedske gdje dvostruko puta više stanovnika misli da je sistem namješten od onih koji to ne misle do Italije gdje tako misli 24 puta više stanovnika.

Sljedeće pitanje na koje su građani odgovorali se bavi tradicionalnim partijama i političarima. Pitanje je glasilo da li tradicionalne partije i političari razmišljaju o ljudima kao što sam ja ? Odgovor je bio ponovno negativan pošto je 6 puta više stanovnika reklo da ne misle nego što je reklo da misle. Ovdje su najnegativnije ocjenjeni političari i partije Španjolske,a najpozitivnije ponovno oni u Švedskoj.

Puno raznolikiji odgovori su bili na treće pitanje kojim se ispitivalo građane ako smatraju da je njihovoj državi potreban jak politički lider koji je spreman kršiti pravila da bi popravio stanje u državi. Pozitivno je odgovorilo na ovo pitanje oko 2/3 onih koji su dali odgovor,a negativno njih 1/3. Ovo pitanje je otkrilo drastične razlike u razmišljanju između stanovnika. Dok u Francuskoj gotovo 20 puta više stanovnika izjavljuje da je takav lider potreban, nego što se njemu protivi u nekoliko drugih država se stanovnici protive jakom lideru. Te države u kojima se većina stanovnika protivi stvaranju potencijalnog autokrata su Švedska, Mađarska, SAD, Srbija, Njemačka dok ga većina stanovnika u drugim državama podržava. Ipak se na kraju i većina u tim državama koje podržavaju demokraciju nasuprot jakog lider koji je realno iznad zakona složila s građanima svih drugih država u izjavi da samo jak lider može skinuti s vlasti bogate i moćne tako da je u tim državama stanje u realnosti šizofreno.

Govoreći o stručnjacima i kvazistručnjacima o kojima svi mi slušamo u medijima najjednostavnije bi bilo reći da im ne vjerujemo. U tome postoji apsolutni konsenzus stanovnika naše planete,a samo je pitanje koliko im ne vjerujemo. Najmanje se stručnjacima vjeruje u Francuskoj i Španjolskoj gdje je odnos 10:1 između onih koji im ne vjeruju i onih koji im vjeruju dok im se najviše vjeruje u Izraelu gdje je taj odnos 1.7 naprema 1.

Ispitivanje javnog mijenja o migrantima nam je ujedno priredilo najveće iznenađenje. Migranti su najomraženiji u većinski muslimanskim državama tako da je na taj pitanje “migranti uzimaju socijalne usluge od građana?” pozitivno odgovorilo 3 puta više stanovnika Turske i Malezije nego što se njemu usprotivilo. S druge strane tom komentaru su se najviše usprotivili stanovnici Japana i Poljske u kojima praktički nema migranata.

Posljednje pitanje kojim ćemo se ovdje baviti je bilo ono kojim se građane ispitivalo da li bi države pri zapošljavanju trebale davati prednost svojim državljanima. Odgovor na njega je bilo gromoglasno DA s tim da su najglasniji bili u Srbiji, Maleziji, Rusiji, Mađarskoj i Turskoj. Jedino u Švedskoj odgovor nije bio pozitivan nego neutralan jer je identičan broj stanovnika rekao Da i Ne.

Ovo ispitivanje javnog mijenja provedeno prošle godine nam više nego jasno govori da bez obzira gdje mi živimo, koje smo religije ili boje kože mi svi želimo identičnu stvar. Želimo da naše države prioritiziraju dobrobit vlastitog stanovništva nad migrantima i da ujedno nitko ne vjeruje u poštenje političke i ekonomske elite. 

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina