afrikanci

Virus i rasizam

Pojava virus je automatski dovela i do pojave praktički otvorenog rasizma gdje jedan narod optužuje drugog za njega ili tvrdi za sebe da je bolji od svih pa je stoga imun na bolest.

U određenom smislu prva zapadna osoba koja je započela s tim rasizmom biva američki predsjednik Donald Trump koji naziva korona virus „kineskim virusom” u čemu je istovremeno u pravu i u krivu. Činjenično je u pravu pošto je virus nastao u Kini, ali je istovremeno u krivu jer tako stigmatizira Kineze. Kao što smo rekli on je prva zapadna osoba, ali ne niti približno prva u svijetu pošto su se još krajem siječnja u Indoneziji počele širiti rasističke lažne vijesti o Kinezima, a potom ubrzo i u drugim državama.

Neupitna istina bi bila da je Kina kriva za pojavu virusa iz svima nama više nego dobro znanih razloga. Tokom posljednja 4 desetljeća Kina je forsirala ekonomski rast i pri tome ignorirala puno drugih problema. U vrijeme Deng Xiaopinga ignoriranje zdravstene zaštite i higijene na uštrb gospodarskog rasta je zvučalo razumno, ali nakon izbijanja SARS epidemije 2002 godine to postalo glupo zbog čega prvo Kina,a potom i svi mi u svijetu danas plaćamo kaznu. Zbog te državne gluposti virus se može čak i nazvati kineskim, ali implikacije za građane Kine koji žive u Europi i SAD su u pravom smislu strašne pa ih se treba izbjegavati.

Vrativši se iz Amerike i Azije u Europu mi otkrivamo vlade koje se uspješno bore protiv rasizma među vlastitim stanovništvom, ali neuspješno među migrantima i njihovim potomcima. Dok autohtoni Europljani u velikoj većini slučajeva slušaju savjete vlade o karanteni oni koji su se doselili u Europu to baš i ne rade. U Saint-Denise, no-go zoni Pariza gdje leže pokopani kraljevi Francuske tamošnje pretežno migrantsko stanovništvo odbija slušati uputstva o karanteni nazivajući je bajkom, zavjerom bijelaca. Po njihovim mišljenju cilj ove zavjere bijelaca je da ih se makne s ulica ovog kvarta što oni nemaju namjeru dopustiti. S druge strane Francuska policija ih potpuno ignorira na ulicama kako ne bi svojom intervencijom izazvala novu pobunu koja će nanijeti veću štetu nego što prave stanovnici na ulicama.

Gledajući dalje od Europe i njenih migrantskih kvartova mi dolazimo do crne Afrike i afroamerikanaca koji su stvorili rasistički mit o vlastitoj imunosti od virusa. Po tom lažnom mitu pripadnici bijele i žute rase oboljevaju od korona virusa dok su crnci na njega potpuno imuni. Taj mit koji je ujedno mit o rasnoj superiornosti crnaca nad bijelcima predstavlja laž koja se putem internet beskrajno proširila i u koji danas vjeruje iznimno mnogo crnaca. Bez obzira što su neki poznati crni igrači i glumci oboljeli od virusa taj mit je postalo iznimno teško suzbiti i on još uvijek predstavlja gotovo neupitno vjerovanje velikog broja stanovnika.

To nije ujedno kraj priče o crnom rasizmu, pošto njegov nastavak predstavljaju napadi na pripadnike bijele i žute rase u Africi. Zbog tih stalnih napada u Kamerunu tamošnja američka ambasada je poslala službenu obavjest svojim građanima da zbog napada Kamerunaca izbjegavaju hodanje po ulicama i posjete ovoj državi,a identično je učinila i američka ambasada u Etiopiji što nam je uspješno ukazalo da snagu rasizma u Africi.

Realno gledajući Europski narodi su uspješno prošli test rasizma koji nam se iznenada pojavio izbijanjem epidemije korona virusa. S druge strane crna Afrika je postala za neupućene iznenađenje pošto nitko nije očekivao ovakvu rasističku reakciju, nitko nije očekivao rasističke napada na pripadnike bijele i žute rase niti stvaranje mita o rasnoj superiornosti/imunosti u crnoj zajednici bez obzira gdje njeni pripadnici žive.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina